Indret dig med smukke trægulve

Indret dig med smukke trægulve

Hvis du går bare lidt op i indretning ved du, at de fleste rum bliver smukkere med et trægulv. Der er noget ved det naturlige materiale, som giver rummet både varme og liv på en enkel måde. Træets struktur er beroligende for øjet og træets overflade bliver aldrig rigtig koldt at gå på. Har du et trægulv, der ikke er lakeret, har du også glæden af træets duft, når det lige er vasket. Der er med andre ord mange æstetiske kvaliteter forbundet med et trægulv.

Indretningsglæde

Ud over glæden ved selve materialet er der også den glæde, et trægulv kan give rent indretningsmæssigt. De fleste møbler gør sig meget bedre på et trægulv end på for eksempel et væg-til-væg-tæppe. Klinker af forskellige stenarter kan også være rigtig flotte, men i forhold til et trægulv vil de altid tilføre rummet en hårdhed i udtrykket.

Trænger dit gulv til en afslibning?

Hvis du er så heldig at have et trægulv, så værn om det. Vedligehold det godt og sørg for, at det får den jævnlige vask, der skal til for, at det ikke bliver gråt og grimt. Har du et trægulv, der har set bedre dage, kan du slibe gulvet af og det vil stå som nyt. Det gælder både, hvis det er et massivt gulv eller et lamelgulv, hvor kun slidlaget er af det ”rigtige” træ. Med mindre dit lamelgulv har været slebet af to gange før, kan de fleste lamelgulve tåle en gulvafslibning. Det er naturligvis noget du skal tjekke på forhånd.

Vælg den rette efterbehandling

Hvis du skal have dit gulv slebet af, kan du i samme omgang bestemme, om du vil give gulvet en anden efterbehandling. Måske er det mest praktisk for dig at have lakerede gulve, fordi du har små børn, der spilder ofte eller måske en teenager, der regelmæssigt holder fest. Så er det et lakeret gulv, der er lettest at holde pænt. Har du derimod ingen grund til at forsegle gulvets overflade med lak, og har du savnet lugten af nyvasket trægulv, kan du vælge at give det nyslebne gulv en efterbehandling med olie eller sæbe.

Gulvets farve

Som del af en afslibning kan du også vælge at ændre på gulvets farve, hvis det er et gulv i en lys træsort vel at mærke. Her er tre bud på, hvad træets farve gør ved rummet:

  • Hvidligt trægulv. Du kan vælge, at gulvet skal være meget lyst – næsten hvidt. Det får du ved at behandle det med lud og enten sæbe, olie eller lak med hvide pigmenter i. Et så lyst gulv er godt i et rum, hvor der ikke kommer så meget lys ind. Eller hvis du gerne vil have mørke eller stærke farver på vægge eller møbler. Hvis du ønsker hvide vægge og har lyse møbler kan rummet komme til at virke noget sterilt og farveløst.
  • Naturlig træfarve. Du kan også vælge, at gulvet skal have en mere naturlig træfarve. Det vil dog altid være en god ide at give træet lud, da det forhindrer, at træet bliver gult. Men ud over det kan gulvet efterbehandles med en klar lak, natursæbe eller naturolie. Det naturfarvede trægulv er et klassisk gulv, der passer godt til det meste. Det giver en varme til rummet uden, at det gør rummet mørkt.
  • Mørkt trægulv. Hvis du altid har ønsket dig et mørkt trægulv af en eksotisk træsort, kan du snyde lidt og få dit lyse trægulv bejdset i en mørk farve. Det er dog en beslutning, du skal overveje nøje, da du højst sandsynligt ikke kan få den oprindelige lyse farve igen. Det egner sig kun til store lyse rum at have et meget mørkt trægulv, da det vil få rummet til at virke mindre og ”sluge” noget af lyset fra rummet.