Sådan beskytter og reducerer du dit digitale fodaftryk: 5 gode råd

Hvis du er som de fleste andre mænd, bruger du en betydelig del af din dag online. Uanset om det er for at gennemse sociale medier, streame film eller shoppe på netbutikker, efterlader du et digitalt fodaftryk med hvert eneste klik og tryk, du foretager. Dit digitale fodaftryk er sporet af data, som du efterlader online, herunder min IP-adresse, og det kan bruges af annoncører, hackere og endda statslige aktører til at spore din onlineaktivitet.

Farerne ved ikke at beskytte dit digitale fodaftryk kan være betydelige. Cyberkriminelle kan bruge dine personlige oplysninger til at stjæle din identitet, få adgang til dine bankkonti eller åbne kreditkonti i dit navn. Annoncører kan bruge din browserhistorik til at målrette dig med personlige annoncer, og offentlige myndigheder kan overvåge din onlineaktivitet uden din viden. Derudover kan dit digitale fodaftryk påvirke dine jobmuligheder, da arbejdsgivere kan søge efter din online tilstedeværelse, før de tilbyder dig en stilling. Ved ikke at tage skridt til at beskytte dit digitale fodaftryk, udsætter du dig selv for en række negative konsekvenser.

Men hvad kan man så gøre?

Beskyttelse og reduktion af dit digitale fodaftryk er afgørende, hvis du vil bevare dit privatliv og sikkerhed online. Og her er fem gode råd til at hjælpe dig med at gøre netop det:

1. Brug en VPN

En af de nemmeste måder at beskytte dit digitale fodaftryk på, er ved at bruge et virtuelt privat netværk, også kaldet en VPN. En VPN krypterer din internettrafik og dirigerer den gennem en server et andet sted, hvilket gør det svært for nogen at spore din onlineaktivitet. Det maskerer også din IP-adresse, som er den unikke identifikator, der er tildelt din enhed af din internetudbyder. Ved at bruge en VPN kan du surfe mere anonymt på nettet og holde din onlineaktivitet privat.

2. Begræns din tilstedeværelse på sociale medier

Sociale medier er en af de største bidragydere til dit digitale fodaftryk. Hver post, kommentar og like du laver gemmes på en server et eller andet sted, og det kan bruges til at opbygge en profil over dine likes, dislikes og vaner. Hvis du ønsker at reducere dit digitale fodaftryk, så overvej at begrænse din tilstedeværelse på sociale medier. Slet gamle konti, som du ikke længere bruger, og vær opmærksom på de oplysninger, du deler på de platforme, du bruger.

3. Brug stærke adgangskoder

En anden måde at beskytte dit digitale fodaftryk på er ved at bruge stærke adgangskoder. Svage adgangskoder er nemme for hackere at gætte, og når de først har adgang til en af dine konti, kan de bruge den til at få adgang til andre. For at beskytte dig selv skal du bruge en ny adgangskode for hver konto, og sørge for, at hver adgangskode er på mindst 12 tegn og indeholder en blanding af bogstaver, tal og symboler. Det er dog også vigtigt, at du kan huske kodeordet – skriver du det ned et sted for at huske det, f.eks. på computeren eller telefonen, så er sikkerheden gået fløjten. Derfor kan en kodeordshusker/passwordmanager også være en god idé.

4. Aktiver to-faktor-godkendelse

Verifikation med tofaktor er et ekstra lag af sikkerhed, der kræver, at du angiver en anden form for identifikation ud over din adgangskode. Dette kan være et fingeraftryk, en kode sendt til din telefon eller en sikkerhedsnøgle. Det kan synes besværligt og omstændigt i starten, men ved at aktivere tofaktorgodkendelse på dine konti, kan du forhindre hackere i at få adgang til dine konti, selvom de har din adgangskode. Dette kan derfor være en gylden redning, når uheldet er ude.

5. Vær opmærksom på, hvad du downloader

Vær endelig opmærksom på, hvad du downloader. Malware og vira kan være skjult i tilsyneladende uskyldige downloads, og når de først er på din enhed, kan de gøre meget skade. For at beskytte dig selv, skal du kun downloade software og apps fra pålidelige kilder og være på vagt over for enhver download, der virker for god til at være sand. Dette gælder naturligvis også vedhæftede filer og links i e-mails.

Sammenfatning

At reducere dit digitale fodaftryk er ikke noget, der kan gøres fra den ene dag til den anden, men ved at tage disse trin kan du begynde at tage kontrol over dit online privatliv og sikkerhed. Uanset om du bruger en VPN til at beskytte din IP-adresse, begrænser din tilstedeværelse på sociale medier eller aktiverer to-faktor-godkendelse, vil hvert skridt du tager hjælpe dig med at opbygge en sikrere og mere privat online tilstedeværelse.