Sådan kan en tyngdedyne være med til at sikre din skønhedssøvn

De siger, at de, der sover bedst, lever længst. I hvilken grad det har sin rigtighed kræver måske nærmere undersøgelse, men ligegyldigt hvad er det ikke en hemmelighed, at vi bliver gladere, mere veloplagte og får mere overskud af at sove godt om natten.

Én af de ting, som kan hjælpe dig med at falde til ro om aftenen og gøre, at du sover igennem hele natten, er en tyngdedyne. Netop det kommer vi nærmere ind på i dette skriv.

Du kan både købe tyngdedyner til børn og voksne, og denne type dyne kan således have sine klare fordele for alle aldersgrupper.

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne er en dyne, der – som navnet antyder – har ekstra tyngde. Tyngden kan bl.a. komme i form af små kugler, som er fremstillet af plastik eller glas. Sådan en dyne kaldes også ofte for en kugledyne.

Tyngdedynerne har forskellig vægt, og du kan således finde dem i forskellige vægtklasser alt efter, hvad du finder mest komfortabelt.

Når du bruger en tyngdedyne fremfor en normal dun- eller vatdyne, føles det ikke blot som om, at dynen ligger over dig – den kommer til at ligge rundt om dig som et beskyttende lag, hvor den nærmest krammer dig. Dette bevirker, at rigtig mange mennesker oplever en enorm ro og tryghed ved at vælge en tyngdedyne fremfor en normal dyne. Hvilket så igen kan hjælpe dem til at falde i søvn samt til at sove godt igennem hele natten.

Tyngdedyne som et hjælpemiddel ved demens

På rigtig mange plejehjem bruger man tyngdedyner som et redskab, som kan hjælpe især beboere med demens. Et af symptomerne på demens er, at man oplever utroligt meget uro i kroppen og generel rastløshed. Mange demensbeboere på plejehjem kender ikke forskel på dag og nat, og når de ikke er klar over, at det er meningen de skal sove, kommer de ofte til at vandre rundt om natten i søgen efter selskab, og fordi de simpelthen oplever at have for megen uro i kroppen.

Her kan en tyngdedyne været et rigtig godt redskab. Den lægger nemlig som sagt et beskyttende kram rundt om personen, der skal sove, og tyngden medfører, at der spreder sig en helt særegen ro i kroppen. Dette kan gøre, at man ikke har lyst til at stå op men derimod falder i søvn (igen).

Mange plejehjem benytter sig også af tyngde tøjdyr, som kan sidde på skødet af en beboer med demens i løbet af dagtimerne, hvor de giver ro til at sidde stille og samtidig giver dem en følelse af nærvær.

Tyngdedyne som et hjælpemiddel mod angst

Det er ikke kun ældre mennesker, der kan have gavn af brugen af en tyngdedyne. Det er også et kendt hjælpemiddel for børn, unge og voksne med angst, som også kan opleve denne generelle følelse af uro og ubehag i kroppen.

For folk med angst er kropslig kompression et helt konkret virkemiddel, som virker beroligende, og som kan hjælpe kroppen med at falde ned efter et angstanfald.

Du har måske før oplevet, at en person med angst i din omgangskreds har haft brug for et stort kram under et anfald. Dette hjælper bl.a., fordi man mærker tyngden af en anden krop mod ens egen.

På samme måde kan tyngdedynen fungere under den natlige søvn, hvor den kan modvirke natangst. Eller man kan tage en pause under tyngdedynen i løbet af dagen for at få ro i kroppen.

Nogle gange kan du være heldig at få en bevilling på en tyngdedyne, såfremt du har en diagnose, hvor brugen af tyngdedyne menes at hjælpe. I dag findes der dog også et stort udvalg af tyngdedyner, som er beregnet på privatsalg. Disse dyner koster ofte ikke det store og kan fx være et oplagt valg til folk uden diagnoser, som ”bare” gerne vil optimere deres søvn.