Gode Vippebræt til at styrke din balance

brug vippebræt test til at finde det bedste

Vippebræt kaldes ofte også et balancebræt, og begge er mere eller mindre en og samme ting. Et simpelt træningsredskab der giver mange fordele.

Groft sagt, så vil de daglige pligter kunne gennemføres lettere, jo bedre balance du har/får. Du lægger højst sandsynligt ikke mærke til det, men din balance arbejder du  indirekte med konstant. Og specielt når du udfører de daglige pligter, bruges balancen. Derfor kan du måske have brug for, at optimerer din overordnede motorik.

Når du går, bruger du din balance. Og måske du tænker at din balance er fint og ikke kan optimeres mere, så tager du nok fejl.

Hvorfor og hvilket vippebræt?

Du kan godt blive træt af at gå en lang tur. Typisk vil du også være mere træt af en gåtur i en skov med ujævnt terræn, end hvis du gik på en helt plan og asfalteret vej, selv med udgangspunkt i at du tilbagelægger samme antal meter. Dette skyldes at din krop bruger flere ressourcer på at opretholde din balance, end hvis du går på en hel plan vej.

Derfor kan du have stor langsigtet glæde af at benytte dig af et vippebræt og derved træne din balance. Helt ligesom motionscykel, pedaltræner, håndvægte og andet som du kan finde f.eks. hos Fritidsshop.dk, der giver dig det gode udstyr til den nødvendige træning.

Et vippebræt ”træner” dit daglige overskud. I denne guide finder du de bedste modeller til hjemmetræning, som du finder her.

En af de bedre vippebræt både i ydelse og holdbarhed er dette Wobblesmart. Wobblesmart er førende indenfor balancetræning, og det gælder selvfølgelig også deres populære balancebræt. Modellen er kåret som testvinder adskillige steder for sin brugervenlighed, holdbarhed og muligheder. Brættet er udviklet i samarbejde med fysioterapeuter.

Wobblesmart balancebrættet kommer med en indbygget justering, så du kan tilrette efter formåen og behov for træning. Det gør prisen ganske acceptabel, for til ældre brug kan det være en nødvendig funktion.

Du justerer brættet med justeringsklodsen på undersiden af balancebrættet. Det er ganske enkel og kan gøres af de fleste mennesker. Her kan du vælge mellem 6 niveauer, så du får den helt rette balancetræning.

  • God effekt balancebræt
  • Styrker dine muskler og led
  • Skridsikker overflade
  • Sunde materialer

Hvis du ønsker et ganske billig vippebræt til den basale balancetræning, kan dette cPro9 bræt i træ klare den basale træning. Vippebrættet kommer med en højde på 8 cm. og bredde på 39,5 cm. så du kan træne de fleste øvelser.

Overfladen er skridsikker, så du ikke glider henover fladen. Bunden kommer i træ som også gør sig gældende for knoppen der giver balancetræningen. Her er underdelen sat fast med otte skruer til en god holdbarhed, og gør brættet i stand til at klare en brugervægt på op til 180 kg.

Du kan bruge brættet på de fleste gulv overflader, og vægten på brættet er på 1583 gram.

  • Ikke justerbar
  • Skridsikker overfalde
  • 180 kg. brugervægt
  • Dimensioner 39,5 x 8 cm

En af de bedste vippebræt/balancebræt til den seriøse træning, er dette Bosu Pro balancebræt/balancebold. Velegnet til at alle der ønsker en seriøse balancetræning, hvor prisen dog også ligger i den høje prisklasse.

Bosu Pro bliver brugt både af de helt unge som ældre, hvor kvalitet betyder noget. For det er kun fantasien der sætter grænser med denne balancebold.

Bosu Pro er ikke velegnet til ældre med skavanker og andet der gør, at kroppen ikke kan træne så meget. Men til alle andre der ønsker den høje træningssession, kan du både sidde, gå, hinke, steppe og andet med balancebolden.

Der er en maks. brugervægt på 160 kg. som nok er rigeligt for de fleste mennesker. Med til balancebolden får du en fodpumpe, så bolden kan pumpes op.

  • Balancebold til seriøs træning
  • Diameter 65 cm
  • Lille pumpe medfølger
  • brugervægt 160 kg.
  • Størrelse 65 x 30 cm.

Til en pris på ca. 200 kr. kan du købe dette vippebræt i  træ, hvilket også gør sig gældende under bunden med knoppen. Brættet har en diameter på 39 cm. der er lidt større end standarden på 35 cm. og du får også anti-skrid på den store stå-flade, så overfladen er mere velegnet til dig der genoptræner eller til ældre brug.

Brættet kan bruges både til genoptræning og træning af balanceevne, smidighed, muskler eller reaktionsevne. Kvaliteten er ganske fin, hvor træet giver den robust holdbarhed til en maks. belastning på op til 150 kg.

  • Materiale i lyst træ hele vejen rundt
  • Diameter 39 cm
  • brugervægt 150 kg.

Et lidt anderledes vippe er dette Thera-Band balancebræt. I forhold til de andre modeller kommer dette ikke med en kugle under bunden. Derimod får du et bræt der er udformet som en balanceplade.

Den store fordel ved denne model er, at den ikke decideret bruges til balancetræning som de andre modeller, men derimod mere som ergonomisk udstyr til f.eks. skrivebordet. Her fungerer den som fodstøtte, hvilket måske også kan være fordelagtigt i hjemmet i lænestolen eller ved spisebordet. Brættet kan vippe i to retninger, som kan være noget nemmere at styre til den lette træning.

Den store ulempe er prisen, hvor den ligger i den lidt højere prisklasse.

  • Balanceplade mere end det er et bræt
  • Kan vippe i to retninger
  • Mål 35 x 35 cm.

Hvad er et vippebræt?

Et vippebræt er et bræt der kan fås i forskellige forme. Men tager vi udgangspunkt i den klassiske, så er det en større cirkulær flade, hvor bagsiden af den er en runding. Så forestil dig 1/3 af en stor bold, hvor det er denne 1/3 der er et vippebræt.

Den ujævne del af vippebrættet gør netop at du kan træne din balance, let, hurtigt og sjovt.

Som nævnt findes der ikke bare et vippebræt i butikkerne eller på diverse webshops. Der findes nemlig en del forskellige, som du med fordel kan undersøge nærmere, hvis du føler du vil udfordre din balance på nogle specifikke områder.

Om ikke andet går du ikke galt med det klassiske vippebræt.

Træning med et vippebræt

Du ved at du kan træne din balanceevne på et vippebræt. Herudover kan du også træne din koordination og din reaktionsevne. Disse er også goder du kan træne op og nyde gavn af i dagligdagen. Så hvis du føler dig en anelse klodset til tider, uanset om det er med venstre arm, når du skal hælde kaffe op eller noget andet, så kan du træne din klodsethed med et vippebræt.

Foruden dette, så træner du faktisk også dine ben. Når du står på et vippebræt og skal holde balancen, så spænder du automatisk i dine muskler, der hvor der er behov for det, for ikke at vælte. Herved træner du også dine knæ og ankler, hvilket gør et vippebræt ideelt som et genoptræningsredskab efter en skade eller en operation.

Dog bør du starte meget roligt ud med et vippebræt hvis det er til genoptræning. Der er trods alt en risiko for at du vælter, hvilket i værste tilfælde kan gøre din skade eller eftervirkning af operationen værre end før.

Ankelforstuvning træning

Video hvor du får viden om træning af ankel, hvis du har forstuvet anklen.

https://youtu.be/5BEFIJ-SpIo

Hvordan træner du med et vippebræt?

Når du skal give dig i kast med et vippebræt, så anbefales det at gøre det i bare fødder. Hvis du er i et fitnesscenter bør du dog beholde dine sko på, da du ikke kan vide hvad andre har trådt i, eller om den sidste der har brugt det enkelte vippebræt eventuelt har fodsvamp. Så hvis du benytter dig af et vippebræt i et fitnesscenter, bør du have nogle gode sko med et godt mønster, således du ikke skrider på vippebrættet.

Når du starter med at træne din balanceevne på et vippebræt, bør du gøre det med èn fods mellemrum mellem dine fødder, og så stå helt plan på fladen af vippebrættet. Når dette engang bliver for let for dig, kan du udfordre dig selv ved at stå så centreret som muligt og uden mellemrum mellem dine fødder. Her vil du meget hurtigt kunne mærke hvor meget du bliver udfordret, end da du startede.

Med tiden kan du selvfølgelig også forsøge dig at stå på ét ben.

Derudover kan du også vende vippebrættet om, således at det står på den store flade. Dette er som regel blot til opvarmning og/eller afslutning af din træning med et vippebræt. Her kan du med fordel stå på ét ben, hvor du så herefter kan gå videre til den klassiske brug af dit vippebræt.

Balanceøvelser

Rikke fysioterapeut, MSA  fra REHPAs forskningsklinik viser du forskellige balanceøvelser i denne video:

https://youtu.be/bcqaGUw67Po

Få inspiration til hvordan du kan træne i denne engelske video med 7 forskellige øvelser på balancebræt

https://youtu.be/vZdyiR0IVqA

Pris og variationer

Som nævnt er der flere forskellige typer af vippebræt. Du kan med stor fordel erhverve dig nogle forskellige, da prisen ikke er i den dyre side, i forhold til at du får et træningsredskab er i høj grad vil gavne dig i dagligdagen.

Priser på vippebræt er typisk mellem 100 og 300 kroner, hvilket jo slet ikke er galt. Desuden så fylder de heller ikke alverdens, hvilket gør det let for dig at pakke væk og finde frem.

Kilder: