Bevægelsessensor – Hvad & hvorfor med inden- og udendørs

pære med indbygget bevægelsessensor

Verden bliver mere og mere selvkørende. Dette ses ved forskningen og udviklingen af biler, metoder at arbejde, robotplæneklippere- og støvsugere, helt ligesom alt andet i hverdagen bliver mere og mere automatiseret.

En af de smarte ting til hverdagen som du måske ikke lægger mærke til, er en bevægelsessensor. En bevægelsessensor til udendørs eller indendørs koster ikke nødvendigvis ret meget, men kan give dig større sikkerhed, styre belysning, carport, gardiner og automatiserer mange aktiviteter i f.eks. boligen, firmaet eller andet sted.

Du finder meget forskellige sikkerhedsudstyr, lys dæmpning m.m. som kræver at du overvejer dit behov. Og her kræver bevægelsessensorer at du tager højde for dekteringsområde der skal fange bevægelser, som ofte er fra 180 – 360 grader. Helt ligesom du skal tage stilling til type og montering. Og svar på disse spørgsmål prøver vi at give dig i denne lille guide/test, så du nemmere kan danne dig overblik over type, formål og eventuelt tilbehør.

Find trådløse sensorer hos El & VVS

trådløs bevægelsessensor udendørs

Hvorfor købe bevægelsessensor?

Udendørs bevægelsessensor kan være smart i indkørsel op til hoveddøren. Mange danskere har alligevel et godt stykke fra deres indkørsel til matriklen til deres hoveddør, hvor det kan være rart med noget ekstra sikkerhed i hjemmet. Her kan bevægelsessensorer med fordel sættes op i forbindelse med styringen af lys, hvorfor enhver der træder tilstrækkeligt ind på din matrikel, vil aktivere en projektør eller lampe med bevægelsessensor.

Det kan også være at du nogle gange hvor du er kommet sent hjem, efter solnedgang, ville ønske at der var lidt lys til at assistere dit nøglebundt når du skal lukke dig selv ind boligen, hvorfor en bevægelsessensor til udendørslamper atter vil være en fordel for dig.
Terrassen kan være et andet smart sted med styring af lyset. Det er en varm sommeraften og du/I tænker at gå udenfor med en kop kaffe. Varmen er der, men i mangler lys. Samtidig vil i heller ikke stå og skulle bøvle med at få lys, hvilket vi må indse bare ikke er lige så håndgribeligt udendørs som indendørs.

Her kan i have hænderne fulde med tæpper, kaffekopper og måske en lille godbid af en småkage, uden at skulle bøvle med at få lys med ud også, hvor i måske skal gå flere gange.

En bevægelsessensor er dog overfølsom over for bevægelser, heraf navnet, hvorfor du ikke må være naiv og tro at det udelukkende er mennesker der kan aktivere den. En bevægelsessensor kan også blive aktiveret ved at den fanger en bevægelse fra en fugl, en hund, kat og andre dyr. Dette varierer fra bevægelsessensor til bevægelsessensor, da de ikke alle sammen er nøjagtig lige så overfølsomme overfor bevægelser. Så selvom det er en mørk aften, der bliver nydt et glas rødvin inden sengetid og lampen ude i indkørslen eller i haven tænder på grund af en bevægelsessensor, så er det med at holde tungen lige i munden, da det godt kan være et uskyldigt dyr.

Indendørs kan bevægelsessensorer også være ganske praktisk som f.eks. i entreen, hvilket er et rum vi sjældent opholder os i mere end højst nødvendigt. Vi skal lige af med jakken, skoene og måske handsker og huen også.  Ofte, når vi er på vej ud af døren, er det også her vi glemmer at slukke lyset, samtidig med at det slider på en pære at tænde og slukke dem så hurtigt efter hinanden, som vi nu typisk gør i en entré.

Bruger du eller din partner meget tid på toilettet?

En af de sjovere brug af en bevægelsessensor er på toilettet – lige over toilettet, såfremt det passer med det andet lys der er derude. Du kan selv indstille timeren på en bevægelsessensor, hvorfor dette kan blive en indikator på at når lyset er gået ud, så er det måske på tide at blive færdig og komme videre i teksten.

Se også: Gulvvarme guide

Fantasien sætter grænser – næsten

Som du nok kan fornemme, så er det bare med at udnytte bevægelsessensorer. Der er rigtig mange goder og de kan typisk bruges rigtig mange steder. Det kan også være at din bolig er indrettet på sådan en måde, hvor det ikke helt harmonere med der hvor der eksempelvis er gjort plads til at have en lampe, medmindre du skal have ledninger over det hele. En bevægelsessensor kan være et utroligt godt, billigt og energibesparende supplement når det kommer til lystilførsel i hjemmet. Helt ligesom det kan være enkelt i form at trådløs løsning som du også finder i lysdæmpning, solcellelamper og andet indendørs og udendørs.

Find sensorer til private & firmaer hos Wattoo

indstilling af bevægelsessensorskumringsrelæ med bevægelsessensorudendørs led lampe med solceller og bevægelsessensor batteri led lampe med bevægelsessensor

Spar på tankerne og kroner på elregningen

Der er rigtig mange og endda mange gode muligheder for at finde noget energibesparende lysstyring med en bevægelsessensor. Som vi nævnte før med entréen, hvor mange af muligvis har glemt at slukke lyset inden vi tog hjemmefra engang eller to, så kan vi altså hurtigt spare nogle penge her.

Det kan også være at du har prøvet at sætte dig ind i bilen, du har lidt travlt og kommer i tanke om at du har glemt at slukke lyset i entréen.  Én ting er at det koster penge at have lys/elektricitet i gang, men en anden ting er vores mentale kapacitet. Det er udmattende at tænke for meget over ligegyldige ting, som det lys du har glemt at slukke egentlig bør være. Det kan være med til at give dig en dårlig dag, hvis først snebolden triller:

”Nu glemte jeg at slukke lyset, men i det mindste fik jeg lukket køleskabet – eller gjorde jeg? Lukkede jeg nu også alle vinduer? Øv! Jeg glemte at tage en oplader med til min telefon også”

Når ovenstående snebold først begynder at trille, så er der bare en større chance for at vi får en dårlig dag – eller i hvert fald ikke så god en dag som vi kunne have fået, hvis ikke vi skulle bruge energi på at tænke over disse ting så tidligt på dagen.

En bevægelsessensor er ikke skabt til at formindske risikoen for stress – men med lidt fantasi kan den nu godt hjælpe dig med at slappe mere af i dagligdagen.

Spørg endelig til råds når du skal have en bevægelsessensor til hjemmet

Der er nemlig rigtig mange forskellige bevægelsessensorer, hvilket kan være en anelse svært af finde rundt i. Hvis du dog ikke har de store præferencer og blot gerne vil teste det af, så kan du sagtens nøjes med den billigste – men husk stadig lige hvad formålet skal være.

Du kan nemlig få bevægelsessensorer der både kan rotere 180 og 360 grader, men hvad har du brug for? En bevægelsessensor der kan rotere 360 grader, er typisk dyrere end en bevægelsessensor der kan rotere 180 grader. Så hvad du brug for der hvor du enten vil have en permanent, eller der hvor du vil teste en?

Derudover bør du også gøre dig nogle overvejelser om hvor følsomme du gerne vil have at dine bevægelsessensorer skal være, eller hvor lang en timer den her og om du selv kan justere på timeren.

Det er ikke let at forholde sig til disse overvejelser når man er helt grøn på dette område, hvorfor det er en rigtig god idé at spørge en til råds der sælger dem. Her kan du med fordel tage din ”han/hun er sælger, så det skal personen jo sige”- hatten af. En bevægelsessensor koster ikke meget og det er altså ikke her hvor den pågældende butik tjener flest penge hvad end du køber i Silvan, Jem & fix, Harald Nyborg, Wattoo, Elvvs eller andet sted. Samtidig, må en sælger heller ikke bilde dig noget ind som ikke er sandt, hvorfor det i sidste ende altid vil være dig der bestemmer og vurdere om du har brug for den ene bevægelsessensor eller den anden.