Gulvvarme guide med hvad, hvorfor, hvordan og priser

Find tilbud på gulvvarme priser

Når først du har boet med gulvvarme, så vil du ønske at hele jordkloden ville have det installeret. Gulvvarme er ofte noget vi forbinder med at være velhavende, men i virkeligheden er det faktisk slet ikke så dyrt.

 • Hvad koster det?
 • Hvad er fordelene og er der nogle ulemper?
 • Hvorfor bør du få gulvvarme?
 • Hvordan finder du den bedste pris?
 • Hvordan bliver det installeret?
 • Hvilke typer gulvvarme er der?

Alle ovenstående spørgsmål er noget de fleste vil undre sig over, som vi så vidt muligt skal få svar på.

Se også: Hulmursisolering guide med hvad, hvordan og pris

Hvad er gulvvarme?

Få tilbud på god pris til gulvvarme i stuenSimpelt som det er, så er det egentlig bare at et rum eller et givent areal bliver varmet op fra gulvet af, i stedet for den ældre og knap så kønne, radiator. Vi kan typisk forholde os til en radiator og forbinder dem med en billigere løsning. Dette er fordi, at for dem der ikke ved hvordan gulvvarme etableres, så forestiller man sig en masse radiatorer der ligger under gulvet.

Hvis du tænker sådan, så er det ikke underligt at det lyder dybt uoverskueligt og ikke mindst dyrt.

Fordele

Her skal vi se på de fordele der er ved at have gulvvarme i hjemmet:

 • Undgå kolde fødder: Det er her hvor dit immunforsvar bliver sat på en prøve om vinteren. En unødvendig prøve, da vi bare har let til at få kolde fødder. Selv hvis vi har nogle tennissokker, gode sko, så kan vi hurtigt få kolde fødder hvis vi har svedt bare en lille smule på fødderne. Fodkoldt er et begreb, som dækker over at det koldest nede ved fødderne, hvilket vi netop kan blive syge af.
 • Godt for børnene: Nu når vi er omkring kulde og sygdom, så kan vi lige så godt tænke en ekstra gang på børnene. Børn der kravler nede på gulvet og leger, har brug for et rigtig godt indeklima. Og det kan godt være at du som voksen tænker at i har et godt indeklima derhjemme, men det er i forhold til dig. Indeklimaet kan godt være anderledes for dit barn. Gulvvarme kan holde dit barn varmt, hvorved du potentielt kan undgå at dit barn bliver syg.
 • God fordeling af varme: Gulvvarme fordeler varmen helt naturligt ud i rummet, hvor det modsat en radiator kommer fra et bestemt sted. Dette gør at der vil være mindre sandsynlighed for træk og kolde områder i hjemmet.
 • Energibesparelse: Vi kigger nærmere på prisen senere. Men selvom det kan virke dyrt, så kan du hurtigt ende ud i at spare nogle knaster. Temperaturen i et rum kan typisk reduceres med 1-2 grader og stadig give den samme varme, som hvis det var en radiator. Dette gør at der gennemsnitligt vil blive besparet mellem 6 og 12%.

De forskellige typer og hvordan de installeres

Der findes flere forskellige typer gulvvarme. Her er der både vandbaseret gulvvarme, og der findes gulvvarme med el.

Vandbaseret gulvvarme

Den mest almindelige løsning i dag, er vandbaseret gulvvarme. Disse bliver mere og mere udbredt, da det typisk at det der bliver valgt ved nybyggeri. Dette skyldes at vandbaseret gulvvarme er billigere i drift end gulvvarme der fungerer med el.

Groft set kan du godt sammenligne vandbaseret gulvvarme med en radiator. Her er de togså vand der cirkulerer rundt under gulvet. Her er det nogle slanger der er placeret under gulvet, som får vand fra husets centralvarmeanlæg, ligesom en radiator også gør.

El-gulvvarme

El-gulvvarme er faktisk bare en masse elektriske tråde der ligger under gulvet, som bliver opvarmet når der kommer strøm igennem. El-gulvvarme er mest fordelagtigt i mindre rum.

Installationer af de to typer

Vandbaseret gulvvarme er mere omfangsrigt at etablere end el-gulvvarme er. Hvis du er i et ældre hus, og her snakker vi huse som ikke er i gang med at blive bygget, og ønsker at få vandbaseret gulvvarme, så er der to måder dette kan gøres på:

 1. Hvis du i forvejen skal have brækket gulvet op og få foretaget en efterisolering, så er det uden tvivl billigst at gøre det i dette omfang, da gulvet i forvejen skal brækkes op.
 2. Det er også muligt at få vandbaseret gulvvarme oven på et eksisterende gulv. Dette kræver dog at rummet er i stand til at kunne blive hævet en smule. Dette bliver sjældent benyttet da der ofte enten er problemer med dørene, inventar eller noget helt tredje.

El-gulvvarme er meget lettere at installere end vandbaseret gulvvarme, da disse elektriske tråde ikke fylder nær så meget om slangerne. Derfor kan el-gulvvarme bliver etableret oven på et eksisterende gulv uden yderligere problemer. Her lægger du trådene oven på et gulv og smider herefter en ny gulvbelægning af en eller anden form ovenpå.

(!) Dog er el-gulvvarme ikke længere tilladt at installere som den primære opvarmningskilde.

Prisen

Muligvis det mest spændende område omkring gulvvarme, er prisen. Men selvom svaret til hvad gulvvarme koster er, at det kan variere alt efter opgaven, så kan det give dig en væsentlig fordel når du ved hvad det drejer sig om. Måske kan du endda forhandle dig til en god pris.
Prisen afhænger blandt andet af om hvor stort et areal der skal have gulvvarme, om det er el-gulvvarme eller om det er vandbaseret, og om du kan klare noget af installationen selv. 

Arealet

Hvis det er et større areal, bør du klart vælge vandbaseret gulvvarme, da det er her du vil opnå den største besparelse. El-gulvvarme er noget du blot bør overveje hvis du har nogle små rum eller værelser der godt kunne piftes lidt op på varmefronten.

Jo større arealet er, jo billigere er vandbaseret gulvvarme, og jo mindre arealet er, jo mere fordelagtigt er det at vælge el-gulvvarme.

Kan du selv?

Hvis du kender nogen, eller for den sags skyld kan selv, så er det her hvor de fleste penge kan spares. Dog er det altid en god idé at få en faglært VVS’er til at tilslutte gulvvarmen til centralvarmeanlægget, såfremt du vælger vandbaseret gulvvarme.

u er i stand til selv at brække gulvet op, kommer du også langt på besparelsesfronten.

Udgangspunkt

Hvis du selv er i stand til at brække gulvet op, vil en pris pr. kvadratmeter typisk være 350 kr.