Skab bedre indeklima i dit hjem

Indeklimaet bliver nedprioriteret i mange hjem, og det kommer ofte til udtryk ved at luftkvaliteten i huset er dårlig. Det kan give hovedpine og en generel følelse af træthed – og i værste fald kan det lede til alvorlige problemer med skimmelsvamp.

Du kan gøre meget for at skabe et bedre indeklima, så hele familien trives bedre indenfor. Herunder kan du finde nogle af de bedste råd, som virkelig kan gøre en forskel. Godt indeklima kræver en vedvarende indsats, men det er indsatsen værd.

Vær omhyggelig med udluftning

Udluftning er alfa og omega, hvis du vil skabe et bedre indeklima, og hvis du kun har overskud til at følge ét råd, så skal du begynde at lufte ud hyppigere.

Du bør som minimum luft ud med gennemtræk to gange om dagen, og det er kun en fordel, hvis du gøre det tre gang. Her er det vigtigt, at der skabes gennemtræk i huset, så alt den dårlige luft bliver fjernet. Det gøres bedst ved at lukke for alle radiatorer og åbne et par vinduer i hvert rum.

Jo mere gennemtræk, des bedre, da det hjælper dig med at slippe af med skadelige partikler.

Du kan også øge mængden af frisk luft i dit hjem ved at investere i et vindue med udluftningsventiler, som blandt andet forhandles hos www.bedst-billigst.dk. Disse vinduer er designet med en indbygget ventil, der skaber luftudskiftning, hvilket især gør dem velegnet til brug i køkken, bad og soveværelser.

Opvarm altid hele huset

I vinterhalvåret bør du altid opvarme hele huset – og gerne til en temperatur på 22-24 grader. Det mindsker nemlig risikoen for, at fugten i luften sætter sig som kondens, hvilket kan give skimmelsvamp.

Du bør også være opmærksom på, at alle rum skal være cirka lige varme. Det skaber en følelse af træk i huset, hvis der er temperaturforskelle. Derudover vil der også opstå kondens, når varm luft trænger ind i et koldt rum og bliver nedkølet, hvilket du ikke kan undgå.

Det kan være svært at holde en konstant temperatur, hvis du bor i et ældre hus. Ofte vil man opleve træk omkring husets vinduer, og du skal især være opmærksom på begyndende tegn af skimmelsvamp, da det nemt kan opstå i kuldebroen ved at ældre vindue.

Gør grundigt rent mindst én gang om ugen

Det er ikke nok at lufte ud, hvis du vil slippe af med skadelige partikler i dit hjem. Rengøring er måske ikke én af de mest inspirerende opgaver, men farlige partikler sætter sig ofte i husets støv, og det giver problemer, når støvet hvirvles op og indåndes.

Du bør især være opmærksom på dette problem, hvis du har børn. Derfor er det også en god idé at gøre rent mindst én gang om ugen, og derudover er det også en god idé at gøre hovedrent én gang om året.

Du skal også være opmærksom på, at det ikke kun er familiens aktivitet og bevægelser, som kan hvirvle støv op. Blæseren på elektriske apparater hvirvler også støv rundt i huset, når de er tændt, så sluk dem, når de ikke er i brug.

Undgå at sprede fugt i huset

Et voksent menneske afgiver i gennemsnit to liter væske i døgnet. Det kan blive til meget fugt i familier med mange mennesker, og derfor skal du for alt i verden undgå at sprede mere fugt i huset(affugter test).

Først og fremmest bør du aldrig tørre dit vasketøj indenfor, da det øger luftfugtigheden betragteligt – især i det rum, hvor tøjet bliver tørret. I stedet bør du satse på at tørre tøjet udenfor, hvilket er muligt hele året rundt, hvis du har en overdækket tørresnor. Hvis dette ikke er muligt, er en tørretumbler også et godt alternativ, når vejret udenfor er dårligt.

Du skal også være meget opmærksom på fugt, når du laver mad, og du bør altid tænde for emhætten. Derudover er det også en god idé at lade emhætten stå tændt i lidt tid efter madlavningen, så resten af fugten kan forsvinde.

Drop unødig kemi

Ofte forurener vi også selv vores hjem med unødig kemi, og her tænkes der især på forskellige sprays. Undgå så vidt muligt at bruge disse indenfor, da de spreder et væld af kemiske partikler rundt i dit hus. Sprays er især problematiske, fordi det er svært at fjerne de skadelige partikler ved udluftning, så drop din spray deodorant og skift til en roll-on herreparfume.

Unødig kemi kan også komme i form af den imprægnering, som oftest finde på nye møbler og lignende. Hvis det er muligt, så bør du satse på at lade dem afdampe lidt udenfor, inden du flytter dem ind i huset. Ellers bør du være lidt ekstra opmærksom på at åbne vinduerne og lufte ud, når du har fået nye møbler.