Vandskuring af hus?

Momentnøgle

Hvis du ønsker at din bolig skal se mere moderne ud end før, så er vandskuring af hus en god måde at gøre det på. Men foruden at gøre din bolig rigtig pænt på det ydre, så giver vandskuring af hus også en længere holdbarhed og beskytter boligens ydermur.

Der er tale om en facaderenovering når vi er omkring vandskuring af hus, hvilket åbner op for en række muligheder der kan kombineres ved vandskuring af din boligs facade.

Hvis du undrer dig over følgende:

 • Hvorfor er det helt præcist en god idé, foruden ovenstående argumenter?
 • Hvad koster en omgang vandskuring af hus?
 • Hvordan er processen for vandskuring af hus?
 • Kan du gøre det selv?
 • Hvor/hvordan kan du indhente tilbud på vandskuring af hus?

Hvis du ønsker svar på én eller flere af ovenstående, så er denne artikel lige noget for dig!

Hvorfor og hvordan?

Det giver ingen mening at overveje om vandskuring af hus er noget for dig, hvis du ikke kender til det. Af fordele ved vandskuring af hus kan der her nævnes:

 • Super alternativ til en facaderenovering.
 • Fordelagtigt hvis din facade er blevet præget af forurening.
 • Øger din boligs holdbarhed, da det beskytter dine mursten mod vejret.
 • Hvis din bolig har dårlige mursten og det ikke er kønt at se på.
 • Hvis der er ”lappet” med ny fuge flere gange, kan vandskuring af dit hus give en ensartet udseende hele vejen igennem.

Mange mennesker vælger at male deres hus, når huset har været igennem en vandskuring. Du har nemlig muligheden for at male på et helt plant lærred, hvor du netop kan få dit hus til at få et helt nyt og flot udseende. Der er også nogle der vælger ikke at male det, da de godt kan lide det rustikke udseende som vandskuring af hus giver.

Inden du går i gang med vandskuring af dit hus, er der noget forberedelsesarbejde der skal gøres. Her skal du bl.a. fylde manglende fuger ud med mørtel, du skal skifte dårlige/revnede mursten, hvis dine mursten er glatte, skal de sandblæses inden, der skal fjernes nedløbsrør og der skal fjernes ledninger, skruer og søm på ydervæggene.

Nu er du og dit hus klar til en vandskuring.

Det første der sker ved vandskuring af hus, er at der gives et tyndt lag mørtel, specielt til vandskuring over hele boligens overflade. Dette skal sidde på indtil det er tørt, hvorfor det er absurd vigtigt at gøre det om sommeren, hvor der er udsigt til flere dage uden regn.

Herefter skal dit hus vandskures med et filtsebræt, som der dyppes i vand, hvorved der vandskures med roterende bevægelser (ligesom når du børster dine tænder med din tandbørste), således at overfladen bliver ensartet hele vejen i genne.

Voila, nu har du et vandskuret hus.

 

Hvad kan du selv gøre?

Du kan sagtens give en forarbejdende hjælpende hånd, ved at fylde fugen ud, fjerne ledninger, søm mm. Men når det kommer til selve vandskuring, anbefales det at en fagperson udføre arbejdet, da det ikke er let at få det til at blive en helt glat facade over hele boligen.
Men i princippet, alt efter hvor handy du er, så kan du faktisk godt selv udføre vandskuring af dit hus, da der ikke er nogen lovgivning der fortæller om hvorvidt du må eller ej.

s du har tænkt dig selv at foretage en vandskuring af dit hus, så er der nogle ting du skal have med i tankerne. Du skal bl.a. regne med at bruge omkring 5 kg mørtel pr. kvadratmeter, hvilket er rigtig meget mørtel. Der vil derfor være en del slæbearbejde såfremt det er hele boligens facade der skal have en vandskuring.

Du skal, som førnævnt, være opmærksom på vejret. Det siges at det som minimum skal være over fem grader, men jo højere jo bedre. Når det hele er tørt og du skal påbegynde vandskuring, så skal du huske lige at gøre facaden lidt våd, ved eksempelvis at dyppe flitsebrættet i vand, da du ellers blot skader din nye facade.

Se også: Hulmursisolering guide

 

Hvad koster vandskuring af hus?

Som du nok kan regne ud, når du ved hvor meget mørtel der skal til, så er vandskuring af dit hus nok ikke en helt billig omgang.
Prisen afhænger selvfølgelig af nogle faktorer, da ikke alle huse er ens. Disse er:

 • Antal kvadratmeter.
 • Antal vinduer.
 • Antal døre.
 • Den ønskede farve.

Som udgangspunkt kan du regne med omkring 400-500 kr. pr. kvadratmeter, hvis du vælger ikke at få den malet også og derved beholde den naturlige grå farve, der kommer af en almindelig vandskuring.

Men foruden ovenstående, som udelukkende er prisen på vandskuring af dit hus, så vil der i mange tilfælde også være udgifter til et eventuelt stillads, lift, eller andet redskab der skal til, for at komme hele facaden rundt.

Derfor er det en rigtig god idé at indhente priser fra flere forskellige virksomheder der tilbyder vandskuring af huse. Det kan også sagtens være at du allerede har bestemt dig for at du selv vil stå for vandskuring af dit hus, men derfor kan det stadig være en god idé at kontakte fagpersoner og indhente tilbud.

Det kan nemlig sagtens være at når du står midt i kampens hede, at du finder ud af at det faktisk er et ret hårdt arbejde. Det vil derfor altid være rart at kende til den pris du spare, eller som du ved du kan bruge, såfremt eget arbejde ikke bliver det kønneste.

Der findes i dag hjemmesider og facebooksider hvor du og alle andre, kan slå opslag op, omkring håndværksarbejde der ønskes at blive udført, som eksempelvis kan være vandskuring af dit hus. Af hjemmesider kan du benytte dig af 3byggetilbud.dk, hvor du helt uforpligtende kan få 3 gratis tilbud på vandskuring af dit hus.

Denne hjemmeside går ud på at du smider en ’føler’ ud på markedet, hvor virksomheder der i dit tilfælde tilbyder vandskuring af huse, kan konkurrere hinanden på prisen. Dog skal du også huske på, at det ikke altid er de billigste der er de bedste. Så når du har fundet et tilbud du finder interessant, så bør du være i dialog med den pågældende fagperson og undersøge erfaring inden for vandskuring af huse.

Dette bør du gøre, da en vandskuring vil påvirke husets værdi. Hvis der er udført en knap så pæn vandskuring, så vil din bolig alligevel ikke se særdeles køn ud, og derfor vil den på sigt endda falde i værdi, medmindre du finder en køber der ikke ser ydre kosmetiske fejl – men det før de fleste, gør du ikke også?