Ferie er til for, at vi kan slappe af og parkere bekymringerne derhjemme. Men det kan være svært at koble hjernen helt fra, hvis du samtidig er nervøs for indbrud i hjemmet. De fleste danskere har efterhånden en tyverialarm, men hvis du vil være sikker på, at dine ferier eller weekendudflugter til sommerhuset bliver så bekymringsfri som muligt, er det bedst at kombinere tyverialarmen med andre sikkerhedsforanstaltninger. I det følgende finder du tre typer af indbrudssikring, du kan benytte dig af sammen med tyverialarmen – heriblandt også nogle, som du sikkert ikke har overvejet eller hørt om før.
Vores råd i artiklen her er inspireret af Keypartner – din låsesmed København. De har samlet hele 10 råd til, hvordan du indbrudssikre dit hjem, og infografikken herunder giver et overskueligt overblik over dem.
Lås på døre, vinduer og garage
Vi har allesammen lås på vores døre. Men vidste du, at 50% af alle indbrud bliver begået gennem vinduer? Derfor er det sjældent nok bare at lukke alle vinduer og låse alle døre, hvis man vil holde tyvene på afstand. Det anbefales derfor, at du også får låse på dine vinduer.
Vindueslåse er nemme at installere, og du kan både gøre det selv eller få en professionel låsesmed til at hjælpe dig. Mange vindueslåse fås som diskrete og enkle løsninger, der låses indefra, så selv, hvis du vælger at montere låse på alle dine vinduer, vil det ikke forstyrre udseendet på dit hus. Du er blot med til at besværliggøre tyvens arbejde.
Når det kommer til døre, er det vigtigt at sikre sig, at alle låse er forsikringsgodkendte. Det anbefales, at du har to forsikringsgodkendte låse på hver dør, så tyven skal arbejde ekstra hårdt i forsøget på at brække dem op. Er dine låse mere end 10 år gamle, skal du kraftigt overveje, om de skal skiftes. Hvis du har det, der kaldes udadgående døre, kan du sætte en udvendig sikkerhedsskinne på døren. Det forhindrer tyven i at komme ind ved hjælp af koben og en skruetrækker.
Lige præcis koben og skruetrækker er populære redskaber for indbrudstyve. De bruges på både døre og vinduer, og derfor er de også nogle af tyvens foretrukne våben. Med det in mente skal du overveje, om du har skruetrækkere og andet værktøj til at ligge i din garage eller skur. Du tænker måske ikke over det, men indbrudstyven vil kigge sig om på din grund efter ting, der kan gøre det lettere at bryde ind. Her er din garage eller redskabsskur et oplagt sted at lede efter hjælpemidler. Derfor skal du også huske at låse både skur og garage, inden du efterlader huset.
Hos Keypartner – din låsesmed København får du råd og vejledning i, hvordan du udskifter dine låse.
Videoovervågning og udendørsbelysning
Endnu et tip til at forhindre indbrud er ved at installere videoovervågning og udendørsbelysning. De er rigtig effektive skræmmemidler i kombination med en tyverialarm. Typisk placerer man kameraerne til et videoovervågningssystem på steder, hvor de er synlige, så de virker afskrækkende på potentielle tyve. I forlængelse heraf kan også få udendørsbelysning, som aktiveres ved bevægelse. Det kan både være rart for dig, fordi du så ikke skal famle rundt i mørke, hvis du kommer sent hjem, og som en bonus vil det skræmme tyve væk, fordi de ved, at der er større sandsynlighed for at blive opdaget, så snart de bliver fanget i spotlightet. Det har altså en stor effekt i sig selv, men særligt når det bruges sammen med alarm og videoovervågning.
Mærk dine værdigenstande
Det sidste råd i denne omgang er mere utraditionelt og mindre kendt. Det handler om at mærke sine værdigenstande og i det hele taget have et overblik over, hvad man har af værdi i sin husstand. En såkaldt mærkning af værdigenstande kan ske på flere måder. Der findes både UV-penne, som skriver med usynligt blæk, klistermærker, gravørpen og en synlig mærkningspen. UV-pennen kan bruges til at mærke de ting, som du gerne vil undgå at ridse. Det kan være elektroniske genstande såsom iPad og TV. De andre mærkningsmetoder er synlige, men fordelen ved det er, at det gør tyven opmærksom på, at han ikke kan sælge tingene videre bagefter. Det gør derudover politiets arbejde nemmere i de tilfælde, hvor tyven lykkedes med sit indbrud, da det giver dem bedre chancer for at opklare sagen og returnere de stjålne genstande til den rette ejer. Det Kriminalpræventive Råd anbefaler desuden, at man fotograferer sine værdier og laver en liste over alle de mærkede genstande.
Forhåbentligt er du nu blevet klogere på, hvordan du bedst sikrer dit hjem mod indbrud.
Keypartners 10 råd til, hvordan du optimerer din indbrudssikring forklares på en enkel og letforståelig måde i videoen herunder.