Bedste mandolinjern til dit køkken

mandolinjern test med de bedste jern

Overraskende mange danskere vil stå i en soleklar undren, hvis de høre ordet ’mandolinjern’. Normalt bruger de fleste en køkkenkniv eller rivejern, og er typisk kun bekendt med et mandolinjern hvis det har været med i et madprogram.

Et mandolinjern er et køkkenredskab der gør dig mere effektiv ved grøntsagssnitningen, frugtpatering og almindelig fødevaresplittelse. Dèt fungerer som en type af rivejern, som du kan bruge til at skære i frugt, grønt og for den sags skyld også en lækker klump mozzarella. Med et mandolinjern bliver det meget lettere at skære papirstynde skiver eller æstetiske stænger ovenpå skærebrættet.

Det visuelle som skabes ved anretningen, er med til at påvirke appetitten og smagsoplevelsen. Du kan sagtens får noget der ser knap så indbydende ud, men som smager rigtig godt, hvilket jo er en skam. Omvendt kan du også få noget rigtig flot anrettet mad, som desværre er smagløst.

En god anretning med nærmest identiske skiver af det ene eller det andet, giver os bare en indre harmoni når vi ser på tallerkenen. Vi har alle en eller anden form for OCD i os, hvor det handler om at vække dette til live i os, når vi ser på en spise.

Et mandolinjern er ikke en fast skabelon for hvordan dine udskæringer skal være. Med andre ord, så er det ikke fordi du skal købe 5 forskellige typer, så du kan få din mad skåret ud eller revet alt efter retten om du kan se i dette mandolinjern test/guide.

Du kan i princippet kalde et mandolinjern for et multifunktions køkkenredskab, da den har multiple funktioner, samtidig med at den kan tilpasses efter dit behov og smart redskab til madlavningen på højde med vakuumaskiner, grillpander m.m. i 2022.

Bedste mandolinjern i forskellige priser og design

GEFU Mandolinjern

DKK246,00
Til Butik

Kyocera Mandolinjern med keramisk blad Rød

DKK217,00
Til Butik

OXO Good Grips Chef’s Mandolinjern 2.0

DKK449,00
Til Butik

Kyocera Mandolinjern med keramisk blad Sort

DKK145,00
Til Butik

Bron Coucke Du Chef Gourmet mandolinjern

DKK1.499,00
Til Butik

GEFU Violi 2.0 mandolinjern

DKK376,00
Til Butik

De Buyer Swing Plus mandolinjern

DKK599,00
Til Butik

WMF Mandolinjern

DKK588,00
Til Butik

OXO Chefs

Japansk mandolinjern i enkel og praktisk design. Mandolinjernet i japansk rustfrit stål er kåret som bedst i test hos forskellige testsider for sit gode skæreblad og funktionelle design.

Du kan skære i hele 21 forskellige indstillinger med 0,5 mm. intervaller, som gør OXO Chefs mandolinjernet til et godt alternativ til dig der har problemer med bruge en kniv eller måske skal skære rigtig meget. Modellen kan ligeledes lave juliennestrimler i 3 mm. tykkelse.

Du fører den sorte holder med nonslip belægning frem og tilbage. Der er blødt non-slip håndtag og skridsikre ben på modellen, så børnene kan også få lov til at skære grøntsagerne helt ligesom dine egne hænder er bedre sikret.

Oxo jernet er nem at gøre rent, da du kan putte den i opvaskemaskinen. Jernet låses i lukket tilstand.

 • Japansk rustfrit stål
 • 17 forskellige skivetykkelse 1-9 mm
 • 21 bladindstillinger
 • Drejeknap til justering
 • Størrelse: 45 x 18 x 10 cm

WMF

WMF mandolinjern er kåret som topscorer og testvinder til prisen hos tyske testsider.

Mandolinjernet fra tyske WMF er fremstillet i cromargan rustfrit stål som giver dig et flot og slidstærkt køkkenredskab.

Jernet har tre indsatser så du kan skære grøntsager og frugt i ensartede skiver i ønsket størrelse.

Kvaliteten og designet er høj, men modellen ligger desværre også i den høje prisklasse. Hvis du bare ønsker at snitte og skære, kan du finde billigere mandolinjern med samme ydelsen. Design og holdbarhed er dog højere ved denne model end de helt billige.

 • Sort og stål farve
 • Størrelse 37 x 12,5 cm
 • Cromargan® rustfrit stål
 • 3 indsatser

Kyocera med keramisk blad

Kyocera mandolinjern med keramisk blad er en ældre model men still going strong. Det japanske jern er kåret som bedst i test af svenske Alt om Mat for sine perfektskårede skiver, materiale og at den kan smides i opvaskemaskine.

Mandolinjernet fra japanske Kyocera kan indstilles i tykkelse mellem 0,5 og 3 mm.

Modellen kan købes i rød eller sort farve alt efter hvad der passer til dit køkken.

 • Rød eller sort farve
 • Tåler opvaskemaskine
 • Størrelse: 30 x 9 cm
 • Keramik

Gefu Violi 2.0

Gefu mandolinjernet kan indstilles i tykkelse via knap i håndtaget. Jernet fra tyske Gefu er fremstillet i sort plastic til ramme og håndtag. Skæredelen er fremstillet i rustfrit stål.

Du får et fint billig mandolinjern der kan skære flotte skiver af frugt og grøntsager. Designet er stilrent og tidløst som kan passe ind i de fleste danske hjem, især når man tager prisen i betragtning.

Der er skridsikre fødder i bunden så jernet står fast på køkkenbordet under brug.

 • Farve sort & stål
 • Materiale: Plastik & rustfrit stål
 • Skridsikre fødder

De Buyer Swing Plus

De Buyer Swing mandolinjern kommer med den velkendte franske snert af elegance og anderledes design i forhold til ydelsen.

Mandolinjernet i den lidt højere prisklasse bliver brugt af mange professionelle og madentusiaster for sin stabile og sikre ydelse.

Du kan lave lige som riflede skiver ved at vende knivbladet. Og dine fingre er sikret med en ergonomisk pusher på toppen som du skubber med. Du kan vælge skivetykkelse mellem 0 og 10 mm. der sammen med sikkerheden og ydelse, kan gøre modellen til det bedste køb til dit behov.

Benene på jernet er med skridsikker gummi. Og helt ligesom de andre viste modeller i denne mandolinjern test, kan De Buyer Swing modellen vaskes i opvaskemaskinen.

 • Materiale: Rustfrit stål
 • Størrelse: 40 x 13 cm
 • Skive tykkelse: 0 – 10 mm
 • God beskyttelse af fingrene
 • Vendbart knivblad

Bron-Couke Du Chef

Bron-Couke Du Chef mandolinjern er den dyreste model i denne test. Kvaliteten er høj og kan være den perfekte hjælpende hånd til køkkenet. Du kan vælge mellem flere skæreblade som kommer i super skarp materiale der glider nemt gennem grøntsagerne.

Med til jernet følger der 4 forskellige knivblokke på henholdsvis 2, 4, 7 og 10 mm. tykkelse. Det franske Du Chef jern kan justeret i fire forskellige niveauer til skive tykkelse.

I bunden af jernet er der plastik på ben så jernet ikke skrider rundt under brug.

ette jern hvis du ønsker et skarpt produkt der kan skære igennem alverdens råvarer, og du ønsker et produkt der kan holde i mange år frem.

 • 4 knivblokke medfølger
 • 4 tykkelse indstillinger
 • Størrelse: 40 x 5,5 cm
 • Farve: stål

Mere tid i køkkenet

Som nævnt, så giver et mandolinjern dig mulighed for at lave præcis ens udskårne grøntsager og frugter (hvilket er de mest hyppige fødevare den er skabt til), som giver dig en masse tid, modsat hvis du skulle stå og koncentrere dig om at skære to ens skiver papirstynde gulerødder.

Madlavning kræver nemlig tid, hvis det skal være så tæt på perfekt som muligt. Ofte sker det at når noget er sat over på komfuret og bliver tilberedt der, så har vi x antal minutter til at få noget gjort færdigt, inden gryden eller grillpanden har tilberedt det den nu lige skal. Det er typisk disse hektiske minutter der bliver reduceret mærkbart, samtidig med at du får et fantastisk resultat.

Et mandolinjern er simpelthen et ”must have” i køkkenet hos diverse restauranter som har ambitioner omkring deres madlavning. For restauranter der har ungarbejdere, som i princippet godt kan stå lidt i vejen af og til, så er det sådan en opgave en ungarbejder kan få. Det er bl.a. en af grundene til at en succesfuld restaurant med fuldt hus, kan nå at tilberede så mange ens retter – ungarbejder eller ej.

Selvfølgelig er der også garvede kokke der har det hele i fingrene, som nærmest kan være lige så hurtig, hvis ikke hurtigere, til at skære frugt og grønt ud i ens størrelser, men hvis de havde brugt et mandolinjern lige så ofte som de har haft en kniv i hånden i forbindelse med udskæringer, så vil der opnås nye hastighedsrekorder inde for gastronomi.

Find det helt rigtige mandolinjern

Eftersom et mandolinjern er et efterspurgt køkkenredskab, til trods for at det er de færreste der rent faktisk ved hvad det i virkeligheden hedder, så findes der rigtig mange producenter der laver dem. Ikke nok med at der findes rigtig mange forskellige producenter af dem, så har hver producent typisk også flere forskellige mandolinjern i jeres sortiment.

Så ja, dine muligheder er uendelige når du skal finde et mandolinjern.

Overvejelser

Du bør finde ud af hvilke krav du har til et jern, inden du bevæger dig ud i det gigantiske marked for mandolinjern. Hvor stor må selve mandolinjernet være, hvor hvilke former skal den kunne skære og i hvilke størrelser, hvor mange forskellige typer af rivejern skal den have osv.

Lav en liste over nogle overvejelser du har til hvad den skal kunne og prioritér dem bagefter i en numerisk rækkefølge. Herefter har du en spiseseddel for hvad du lægger særlig vægt på af kvaliteter og egenskaber et mandolinjern skal have, således du også lettere ved hvad du kan gå på kompromis med.

Det kan lyde som meget arbejde for at finde et forvokset rivejern, men i forhold til den mængde af tid du kommer til at bruge den, samtidig med den mængde tid du fremover vil spare i køkkenet, så er det godt givet ud.

Se også: De bedste espressomaskiner til hjemmet

Skal den være billig eller i god kvalitet?

Det er sjældent du kan få begge dele og det samme gælder ved et mandolinjern. Der findes rigtig mange modeller som er utrolig billige, men her skal du være opmærksom på at deres levetid er væsentlig mindre, end hvis du køber en der typisk er lidt dyrere hvoraf kvaliteten følger trop.

Desuden ses det ofte ved de billige modeller at knivbladene meget hurtigt bliver sløve og derved ikke er i stand til at give dig et tilfredsstillende resultat. Så kan du godt regne med at alt den tid du har sparet i køkkenet ellers skal bruges på at finde et nyt jern – så kunne du lige så godt have været foruden.

For at opsummere, så hvis du vil øge effektiviteten og professionalismen i din egen gastronomiske verden der foregår ude i køkkenet, så bør du anskaffe dig et jern. Her bør du gøre dig nogle overvejelser for egenskaberne som mandolinjernet skal have, prioritere dem, hvorefter du går ud og er kritisk overfor prisen på det enkelte jern. Du kan endda med fordel spørge en sælger. På denne måde bliver det hele sjovere, mindre stressende og i det hele taget noget mere behageligt, både at spise og lave mad, når du har et mandolinjern.

Sådan bruger du et mandolinjern