Drejebænke

Drejebænk

Om det er til privat eller industriel brug, kan en drejebænk (eller såkaldt snedkermaskine) være dit uundværlige redskab, når du arbejder med enten træ eller metal.

Det er vigtigt at være opmærksom på flere faktorer i forhold til at vælge udgave og model af denne maskine, så den har fuld funktionalitet i forhold til arbejdsopgaverne.

Herunder bliver du guidet igennem alle disse forhold, som du skal bruge for at vælge den bedste model. Det er ikke nok i denne forbindelse kun at tænke på de praktiske forhold, du skal også have styr på sikkerhedskrav.

Populære drejebænke

Hvilke anvendelsesformål har drejebænke?

Du finder disse snedkermaskiner til både træ og metal, som er de primære materialer, når det kommer til de større udgaver og modeller. Derudover kan maskinerne anvendes til hobbyformål i forbindelse med ler og keramik.

En drejebænk til hobbybehov kan anvendes af privatpersoner. Her vil det primært være de små, praktiske modeller, som anvendes. Derudover finder maskinerne anvendelse i industrien, hvor de tjener vigtige formål og løse kerneopgaver til særligt metal.

Her vil størrelserne være væsentligt mere omfattende og have flere specifikationer.

Bænkene bruges til at løse finmekaniske opgaver, og de forskellige udgaver vil variere meget i pris.

Når du skal vælge drejebænk, skal du vælge model i forhold til følgende parametre:

  • Krav om præcisionsgrad
  • Omfang af specifikationer og indstillingsmuligheder
  • Krav til størrelse og omfang af maskine
  • Privat eller industriel brug
  • Pris

Se også: Gode trædrejebænke til værkstedet

Hvem kan bruge metaldrejebænke?

Der er flere personer, som kan gøre brug af dette arbejdsredskab. Når de anvendes til professionel brug, er det vigtigt, at bænkene lever op til krav og sikkerhedsprocedurer på området.

Drejebænke bruges af både kreative hobbyentusiaster og modelbyggere samt af faguddannede håndværkere, som arbejder på værksteder.

Fælles for alle personer er, at snedkermaskinerne anvendes til at dreje opgaver i typisk metal eller træ som materiale.

Uanset hvem der anvender og benytter dette arbejdsredskab, er det afgørende at have styr på sikkerheden i forhold til brug.

Hvilke udgaver findes der?

Det vil være anvendelsesformået, som afgør, hvilken model der er den bedste for dig.

Når du skal anvende en drejebænk til professionel brug, er det afgørende, at du finder en kvalitetsmodel med flere specifikationer, som sikrer dig en høj produktionsnøjagtighed.

Uanset om du som privatperson ønsker et redskab, der kan klare finmekaniske opgaver, eller om du som professionel har brug for en drejebænk til krævende opgaver med krav om høj præcisionsgrad, findes der forskellige udgaver:

  • Udgaver til specialiserede formål og arbejdsopgaver
  • Universal udgaver
  • Manuelle modeller
  • Modeller til automatisk anvendelse

Hvad angår model og design, vil der være forskel på størrelserne af snedkerbænkene. Du kan finde lydsvage og effektive modeller i både små og store udgaver.

I industrien vil de store og driftssikre maskiner kunne styres automatisk.

Til privat brug hvor pladsen er mindre og arbejdsopgaver mindre krævende findes der manuelle modeller.

Se også: Bedste høvlebænke til handymanden

Hvilke krav skal de manuelle drejebænke leve op til?

Når du anvender en manuel model til privat eller professionel brug, er det et krav, at maskinen er udstyret med afskærmning, og at den i øvrigt lever op til gældende sikkerhedsmæssige procedurer og EU-lovgivning på området.

Der skal f.eks. være en sikkerhedsafbryder, som sikrer, at centerpatronen på maskinen ikke kan køre, hvis afskærmningen er åben.

Når du er på udkig efter en model, skal du derfor holde øje med, at maskinen har en effektiv bremsemekanik. Der kan både findes udgaver med enten en el-bremse eller en hydraulisk bremse. 

Det er vigtigt for din egen sikkerhed (uanset om du er professionel eller amatør modelbygger), at du er bedst muligt beskyttet og sikret i forbindelse med at anvende maskinen.