Derfor står flere kvindelige håndboldspillere åbent frem om deres seksualitet end mænd

Anja Andersen, Camilla Andersen, Rikke Skov, Kristina “Mulle” Kristiansen… Listen af kvindelige tophåndboldspillere der har været åben omkring deres seksualitet har været lang. Adskillige både danske og udenlandske håndboldspillere har fortalt medierne ærligt at de er til kvinder, og på denne måde været med til at bekæmpe de fordomme og den stigmatisering af homoseksualitet som ellers flere steder er knyttet tæt til elitesport. Modsat forholder det sig dog, når vi vender blikket mod de professionelle herrehold. Blandt de professionelle mandlige håndboldspillere har kun meget få på verdensplan stået frem omkring deres homoseksualitet, men hvorfor egentligt dette?

En verden af maskuline værdier

Flere nuværende og tidligere professionelle håndboldspillere har beskrevet hvordan de “maskuline” værdier synes at fylde meget i sportens verden – herunder i håndbold. At være åben omkring at være homoseksuel som mand, bliver derimod anset som at være noget mere feminin, hvilket skaber et clash mellem forskellige kulturer og værdisæt. Netop her findes en af de store forklaringer på, hvorfor kvinder har nemmere ved at stå frem omkring deres homoseksualitet end mændene, da deres forhold til de både feminine og maskuline værdier er væsentligt anderledes end hos mændene. 

Søger du sex dates eller en fræk sex chat, kan du som både mand, kvinde, homoseksuel, hetero og meget mere, finde hvad du søger på scor.dk.

Mange opgiver omklædningsrummet

En anden årsag til at kun meget få mænd står frem omkring deres homoseksualitet i håndbold er dog også, at mange homoseksuelle mænd simpelthen stopper med at dyrke håndbold længe inden de når det professionelle niveau. På landsplan anslår man, at mellem 7 – 10 % af alle mænd er homoseksuelle, mens en tidligere anonym rundspørgen viser, at dette tal kun er 0,8 % blandt de professionelle herrespillere. Clashen mellem de divergerende kulturer, værdier og stigmatiseringen får simpelthen mange til at stoppe med at spille håndbold længe inden de når det professionelle niveau – hvor kun et fåtal bliver hængende.

Kulturel stigmatisering

Bøsser, homoseksuelle, svanser med mere er alle ord som historisk set har været benyttet som skældsord i sportsverden. Præstere en spiller ikke godt eller laver dommeren flere store fejl, har det i mange år ikke været unormalt at råbe ting som disse efter spillere og dommere. Heri opleves en stor stigmatisering af individet, hvor homoseksuelle nemt vil kunne føle sig ydmyget, nedgjort, hvilket kan ende ud i en følelse af stor ubehag hos spilleren. Selvom der i dag er bliver slået hårdt ned på denne type verbale angreb, anslås det dog alligevel at rigtig mange personer stadig frygter at stå frem omkring deres seksualitet, hvis de frygter, at den kan blive brugt imod dem.