Forsikringskader – Hvad og hvordan i forhold til skade på din bil?

Forsikringskader – Hvad og hvordan i forhold til skade på din bil?

Har du eller en nær relation været involveret i et uheld med bilen? Så er det nødvendigt at vide hvad og hvordan i forhold til skade på din bil.
Forsikringskader er som regel ganske ligetil, men det kræver dog en del information. Her er det dit job som fører eller ejer af køretøj, at få indsamlet oplysninger lige efter påkørsel, hvis det vel og mærke er en udramatisk påkørsel.

Her skal du huske at indsamle disse oplysninger:

  • Nedskriv tidspunkt, dato og sted
  • Få oplysninger på eventuelle vidner hvis nødvendigt
  • Navn, adresse, telefonnummer og registrerings nr. på modparten
  • Modpartens forsikringsselskab
  • Billede af skade på begge biler og sted – hvis nødvendigt. Tegn skitse om uheld og sted også

De fleste påkørsler er udramatiske og ansvar foreligger hurtigt. Men i tvivl spørgsmål er det godt at have så mange oplysninger som muligt, da ansvaret bliver afgjort af forsikringsselskabet.

Anmeld og værksted

Det første du skal gøre, er at anmelde skade ved dit forsikringsselskab; hvad end du er blevet påkørt eller kørt ind i en anden.

Forsikringsselskabet vil give dig vejledning til, hvad du skal gøre i det videre forløb. Det gælder også hvis bilen ikke kan køre fra uheldsstedet. Her skal du have transport af bilen til værksted.

Rent forsikringsmæssigt vil kaskoforsikringen dække rimelige omkostninger til transport af skaden, hvilket ikke vil gøre sig gældende, hvis du kun har ansvarsforsikring.

Vurderingen af skadens omfang vil blive foretaget på værkstedet. Her kan du med fordel vælge et værksted som Auto-Jensen i Sønderborg, der er specialister i forsikringsskader. I forhold til proceduren gælder det, at forsikringsselskab og værksted aftaler raparation hvis skaden er dækket ind under forsikringen.

Der kan være tilfælde om forhandling med taksator hvis totalskadet bil. Det er dog vigtigere, at du kender til forskellen mellem ansvar- og kaskoforsikring.

Ansvarsforsikring

Det er lovpligtigt at have motoransvarsforsikring som ejer af et motorkøretøj. Den dækker skader ved færdselsuheld hvor køretøjet er involveret. Her kan ejer eller bruger af køretøjet blive ramt af erstatningsansvar hvis ansvaret peger denne vej.

Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på fører af køretøjet, men omfatter passagerer.

Kaskoforsikring

En kaskoforsikring er en ulykkesforsikring for et motorkøretøj. Her omfatter dækningen hærværk, tyveri og skader der er kommet ved færdselsuheld.

Der er ingen lovpligtige krav om du skal have en kaskoforsikring. De eneste krav kan være fra bank eller finansieringselskab der eventuelt har lånt dig penge til køb af bilen, og derfor har pant i den.

Dækning på kaskoforsikringer kan være ret forskellige fra selskab til selskab, så husk at nærlæse betingelserne ved det pågældende forsikringsselskab. Du kan faktisk komme ud fra, at du ikke kan købe en kaskoforsikring ved selskabet, fordi de vurderer at risikoen for f.eks. tyveri af bilen er for høj.

I forhold til hvad der dækkes af skader på din bil, er det vigtigt at se på, hvad der ikke dækkes af din kaskoforsikring. Disse ting er:

  • Skader lavet ved gro uagtsomhed eller bevidst
  • Rust, stenslag, ridser og slitage
  • Skader i elektriske eller mekaniske dele med mindre det er kommet ved uheld, brand, tyveri og lign.
  • Skader påført under påvirkning af spiritus, narkotika og lignede
  • Skader påført af ureglementeret fører

Med din kaskoforsikring på almindelig personbil under 3500 kg. følger der normalt også en redningsforsikring med. Her er det ofte Rødt Kort ordningen der dækker under kørsel i udlandet.

Retshjælpforsikring til at dække sagsomkostninger(med selvrisiko og maksimumdækning) er ofte også tilknyttet forsikring.

Totalskadet bil og erstatning?

Der er forskellige taksator regler for hvornår en bil er totaltskadet. Her gælder det, at hvis din bil er så skadet at det ikke kan betale sig at reparere den, bliver den vurderet totalskadet. Det og tyveri af bil der ikke bliver fundet indenfor 4 uger fra anmeldelsesdato, giver dig krav på en kontant erstatning fra kaskoforsikingen.

Som udgangspunkt for tyveri eller totalskade, er en pris for en tilsvarende bil indenfor model, mærke, alder, kilometer og vedligeholdelse.
Der er dog grænser for totalskade:

  • Hvis skaden er under 25.000 kr. må værksted reparer bilen, hvor erstatning dog ikke kan overstige værdien af bilen.
  • Vurdering af skade mellem 55 og 65 % af bilens værdi, vil udløse et tilbud om kontanterstatning hvis du fraskriver at få bilen repareret.
  • Skade over 65 % vil udløse en dom på totalskade og give kontanterstatning