Fræsere

Fræsere

Fræsere findes i alle mulige afskygninger. Lige fra de små håndholdte maskiner til de kæmpestore landbrugsfræsere.

Når du skal vælge en sådan maskine, bør du tænke på, hvad du skal bruge den til. Er det blot en mindre fræseopgave en gang imellem, eller vil du i din virksomhed eller på dit landbrug få brug for en fræser mere hyppigt?

Du kan også overveje, om det er en form for maskine, som du vil leje frem for at eje den. Det afhænger nok igen af, hvor hyppigt du tænker, du kommer til at bruge den – og nok også af, hvor dyr og hvor stor den er, den du har i kikkerten.

Populære fræsere

Hvilke typer af fræsere til hårde emner findes der?

Der findes, som sagt, fræsere i enhver størrelse.

Der findes de helt små, som for eksempel dem fra Dremel, som mest er til hobbybrug eller til fræsninger i meget små emner.

Så findes der nogle håndholdte maskiner, som dem fra Makita eller Bosch, som enten kan være på batteri eller med ledning. De kan klare de lidt større opgaver.

Så kommer du op i en endnu større liga, når det kommer til fræsemaskiner, der kan stå på et bord eller en drejebænk, der står på gulvet. Her findes der mange gode mærker. De kan fræse i større emner, og de har større power og en bedre præcision.

Hvilken type af fræser til træ skal man vælge?

Når du skal fræse i træ, kan det gøres på forskellige måder. Det kommer selvfølgelig an på, hvor stort et stykke træ, der skal fræses i, og på, hvad dette stykke træ skal bruges til.

Du kan enten fræse i træet med en håndholdt maskine, eller du kan lægge emnet under den maskine der står på bordet. Det er også muligt at fræse i træ i en fræsemaskine. Her er det så enten træet, der bevæger sig, mens fræseren arbejder – eller omvendt.

Du kan fræse dekorationer ind i træet, eller du kan fræse fuger i træet, som eventuelt kan bruges til sammenføjninger. Du kan også rense dine fuger i trægulvet med denne maskine.

Det samme gør sig gældende for fræsninger i metal.

Hvilken type af fræser til væggen skal man vælge?

Skal du fræse i væggen, må du gøre det med et håndholdt stykke værktøj. Brug en fræser, der er stærk og især hurtig nok til at fræse i beton eller puds.

Du kan for eksempel bruge en håndholdt maskine, hvor du kan gribe med begge hænder. Maskinen kører med mange omdrejninger, så det er om at holde tungen lige i munden og holde godt fast.

Kan man få computerstyret fræser?

En CNC-fræser er en meget avanceret computerstyret maskine. Den fås i flere størrelser og kvaliteter. Tilpas dit køb af CNC maskiner til det emne, som du skal arbejde med. Og afvej udgiften i forhold til, hvor meget du kommer til at bruge den fremover.

Hvilke typer af fræsere til havebrug findes der?

Her er mangfoldigheden igen meget stor. Den typiske havefræser går du bagved og holder og styrer ved hjælp af håndtaget. Her er for eksempel Texas, Husqvarna og Ferrari nogle gode valg.

De har en god størrelse til en almindelig størrelse have eller til en temmelig stor have. Brug den, når et stykke af din jord skal kultiveres godt og grundigt.

Til en mindre have kan du fint bruge en elektrisk havemaskine. Til den større anbefales du at bruge en benzindreven maskine.

Du kan også vælge et multiværktøj, som kan have flere funktioner, som fejemaskine, sneskraber og så videre. PrimusDanmark har sådan en, hvor en del af disse netop er havefræsere. Så behøver du ikke at have så mange forskellige store kørende maskiner stående.

Til den enormt store have eller til landbrugsjorden kræves der en maskine af helt anderledes dimensioner. Du kan få enten en efterhængt maskine, som kan kobles på en traktor eller på en ATV. Så er det ingen sag at gøre jordstykkerne klar til brug.