Guide til køb af brugte biler

Guide til køb af brugte biler

Der er ofte mange penge at spare ved at købe en brugt bil. Dog kan det hurtigt blive en meget dyr fornøjelse, hvis du ikke ved, hvad du skal være opmærksom på. Mange mennesker tror, at man kan sparke lidt til dækkene og køre en prøvetur på 5 minutter og derefter tage en informeret beslutning, når man køber bilen. Dog er dette sjældent tilfældet. Der kan nemlig komme mange ubehagelige overraskelser, hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter, når man køber brugte biler.

Gennemgå bilen

Når du køber en brugt bil, så er du nødt til at have god mulighed for at kunne gennemgå bilen. Derfor skal du helst tage ud at se bilen, mens det er lyst, og det skal helst ikke regne. Der er mange ting, man skal kigge efter, når man undersøger en brugt bil, men nogle af de vigtigste ting er blandt andet følgende:

  • Spørg ind til tidligere ejerforhold.
  • Er der skader på bilen?
  • Er dele af bilen blevet udskiftet
  • Er der rust på bilen?
  • Er kabinen vedligeholdt
  • Er der en registreringsattest?
  • Er lakeringen ensartet?

Tag en lang prøvetur

Når du køber en brugt bil, så er du nødt til at tage en lang prøvetur. Fem eller ti minutter er simpelthen ikke nok til at vurdere, om bilen er værd at købe. Du skal helst prøvekøre bilen i mindst 20 minutter. Du skal som udgangspunkt køre nogle forskellige steder. Hvis du har mulighed for at køre på motorvej, landevej og bykørsel, bør du klart gøre dette. Herudover skal du også være opmærksom på, om alt virker, som det skal. Det vil sige, at du både skal prøve bremserne, køre bilen i høje og lave omdrejninger og lytte efter mislyde eller støj. Hvis der er nogle problemer med bilen, så skal du bede sælgeren om nedslag i prisen.

Tjek for restgæld

Det er meget vigtigt, at du undersøger om bilen har restgæld. Ellers kan det hurtigt blive meget dyrt at købe en brugt bil. Cirka 10% af alle biler i Danmark har registreret restgæld, og denne gæld følger bilen. Derfor kan du risikere, at du som køber skal betale gælden, hvis sælgeren ikke har indfriet denne gæld. Du kan tjekke, om bilen har restgæld på hjemmesiden nummerplade.net.

Vær opmærksom på bilsyn

Du skal som udgangspunkt have et klart overblik over, hvornår bilen skal synes. Hvis der ikke er lang tid til syn, så skal dette være indregnet i prisen. Mange private bilsælgere sælger nemlig en bil i forbindelse med syn. Du skal dog huske, at bare fordi bilen er nysynet betyder det ikke, at den er i god stand. Når en bil bliver synet, tjekker synsmanden kun om bilen er i lovlig stand, ikke om den er i god stand. Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig handel at købe en bil, der skal synes. Biler, der skal synes, kan nemlig fås til billige penge, og i nogle tilfælde er det kun småting, der skal fixes på bilen. Hvis bilen skal synes, kan du finde en synsmand her.