Købe eller lease bil? Find ideer til dit valg her

Købe eller lease bil? find det rigtige svar på spørgsmålet

Står du for at skulle have den gamle bil skiftet ud, er det i dag forholdsvis nemt at få en leasingaftale i stand som alternativ til et egentligt køb. Mange kommer derfor i tvivl om, hvilken løsning, der er bedst. Det kan der kun svares endegyldigt på, hvis variable er kendte på forhånd, men læs med og få nogle vinkler, du kan tage med i overvejelserne.

Leasing bringer den dyre bil inden for rækkevidde

Hvis du har hang de store og hurtige (og dermed dyre) biler, kan leasing for mange være den eneste mulighed. Drømmer du for eksempel om en stor Audi A6, skal der mange penge på bordet, hvis du skal ud og købe nyt. Og afskrivningen de første år er astronomisk. Med en leasingaftale skal du stadig slippe en ikke ubetydelig førstegangsydelse, men derefter er den månedlige ydelse overkommelig for de fleste, hvis bilen er en prioritet. Se mere her, hvis du kunne tænke dig at få et indtryk af, hvordan priserne for Audi, BMW og de andre topbiler ligger.

Leasing er mest fordelagtigt ved nye biler

Som tommelfingerregel siges det, at leasing er mest fordelagtig, hvis du regner med at skifte bilen ud inden fire år. Leasing-modellen er altså primært for dig, der sætter pris på altid at køre i en ny bil. Er du til gengæld indstillet på at køre bilen helt ud, før du skifter, vil det som regel være billigere at købe selv.

Leasing er ikke nødvendigvis billigere

Set over længere tid, er leasing ikke nødvendigvis den billigste måde at være bilejer på, men ordningen har visse fordele. Eksempelvis behøver du ikke selv stifte gæld og optage lån. Det er leasingfirmaet, der ejer bilen, så du lejer den blot for en udbetaling og en fast månedlig ydelse. Ofte er værkstedsbesøg og service indregnet i prisen. Det giver en vis sikkerhed at vide præcist, hvilke udgifter man har hver måned, så her ligger en af de store fordele ved leasing.

Men leasingselskabet skal jo selvsagt tjene på aftalen, og pengene skal komme et eller andet sted fra. Når alt kommer til alt, vil det altid være dig, der skal betale for servicen, og det betyder, at bilen gennemsnitligt i de fleste tilfælde ville være billigere for dig, hvis du ejede den selv. Ved ejerskab påtager du dig dog også alle usikkerhederne. Brænder motoren for eksempel pludselig sammen, kan udgiften til reparation være meget stor.

Gør ejerskabet billigere

Beslutter du dig for at eje bilen selv, er der en del ting du kan gøre, hvis det skal være billigst muligt. Overvej eksempelvis at købe bilen lettere brugt, så du undgår de voldsomme afskrivninger fra helt ny. Der kan også være mange penge at spare rent forsikringsmæssigt, hvis du shopper lidt rundt. Se på Next.dk, hvis du er frisk på at prøve et af de nyeste forsikringsselskaber på markedet af. Her foregår alt kommunikation via Internettet, og det resulterer i rekordlave policer.
Selv om du måske ikke har planer om at sælge bilen, betaler det sig alligevel at holde muligheden åben. Ingen kan forudsige fremtiden, og måske står du om nogle år i en situation, hvor bilen alligevel skal sælges. Sørg for eksempel for at holde den røgfri og følg de foreskrevne værkstedsbesøg. Det øger bilens værdi markant.

I dag udgør udgifter til brændstof og miljøafgifter en stor del af de samlede udgifter. Køb derfor ikke større bil, end der er behov for, og gå efter modeller med god brændstoføkonomi. I dag er det også sådanne modeller, der holder værdien bedst, mens benzinslugere af gode grunde er næsten usælgelige.