En almindelig personbil skal synes 4 år efter første indregistering fra bilforhandleren. Herefter skal bilen til syn hvert 2. år. Hvis du er blevet indkaldt, og ikke ved hvad syn er, får du forskellige tips her.
Kør bilen på autoværksted inden syn, hvis du er usikker på tilstanden af bilen. Et syn går ikke ud på at have en fejlfri bil uden rust i skærmene og lignede, men en bil der er forsvarlig at køre i.
En forsvarlig bil kræver tjek af vigtige egenskaber på bilen. Her er det ting som bremseevne, lygter, karrosseri, undervogn, motorrum med mere, som sjældent er noget de fleste kan tjekke selv. Her kan du med fordel vælge et værksted som https://www.motorcompagniet.dk/ der dækker Aarhus, Viby, Skanderborg, Odder og Horsens – Eller lignede i den region hvor du bor.
Hvad bliver tjekket ved bilsyn?
Et bilsyn har udgangspunkt i sikkerhed og miljø, der tjekkes i forhold til bilens tilstand. De ting der bliver tjekket ved en bilsyn, gælder disse:
- Bremser
- Styretøj
- Lys og lygter
- Ruder
- Sikkerhedsseler
- Er der tæring og rust på kritiske dele
- Forurening
- Elektriske funktioner
- Eventuelt anhængertræk
Gode råd
De mekaniske detaljer på bilen kan være svære at klare selv. Men du kan faktisk udbedre og tjekke en del selv inden syn, der hverken kræver en autoforhandler eller mekaniker at udføre.
De ting du selv kan tjekke og sørge for, inden du besøger synshallen:
- Dæk: Er dine dæk i god stand og overholder slidbanen lovkravet om mindst 1,6 mm.(tilrådeligt er mindst 3 mm.) Hvis dækkene er møre eller har skader, bør du udskifte dækkene både i forhold til synet, men først og fremmest for din og passageres sikkerhed.
- Lys: Tjek alle lys på bilen. Lyser stoplyset? Hvad med tågelys og baglys? Hvordan med dit positionslys? Udskift lygtepærer hvis der er defekte, hvilket man stadig kan selv i mange bilmodeller.
- Varm motor: En kold motor vil forurene mere når du måler den. Derfor skal du sørge for at motoren er varm, inden du kører gennem porten ved synshallen.
- Udstødning: En utæt udstødning vil blive afvist ved synshallen, så tjek for eventuelle utætheder.
- Kontrollamper: Tjek at ABS og AIRBAG lamper lyser og slukker når bilen startes.
- Nye bremser: Hvis du lige har fået udskiftet bremseskiver eller klodser ved mekaniker inden syn, kan de bremse forkert indtil de er slidt til. Derfor skal du bremse meget under kørsel. Derved slider du dækkene til så de opfører sig normalt når bilen skal synes.
- ABS: Tjek at din ABS virker, ved at køre 50-60 km. og blokerer bremserne så pedalen giver ”hoppe” følelsen.
- Olie: Hvis du ikke har fået skiftet olie og filter i lang tid inden bilen skal synes, bør du få dette skiftet. Gammelt olie kan give en forurening der kræver omsyn.
- Sikkerhedsseler: Tjek at sikkerhedsselerne virker i bilen.
- Olie i motorrum: Tjek motorrummet for eventuel oliespild. Hvis så, overvej at en motorvask.
Synsafgørelser
Ved et bilssyn kan du få fire bedømmelser. Disse ser sådan ud:
- Godkendt: Når der ikke er fundet nogen fejl af betydning.
- Betinget godkendt: Der er fundet forskellige fejl og mangler, som har betydning for sikkerhed og miljø. Bilen må benyttes så fejl kan udbedres, hvilket ikke kræver nogen omsyn.
- Omsyn: Ikke godkendt, da der enten er fundet alvorlige fejl og mangler, eller mange mindre fejl. Alt afhængig af alvorsgrad på fejl og mangler, kan bilinspektøren udstede et kørselsforbud. Omsyn skal gøres indenfor 4 uger efter 1 syn.
- Kasseret: Hvis bilen er i for dårlig stand til færdselssikkerheden og miljøet, bliver nummerpladerne inddraget.