Guiden til brug og valg af en læderstrop

læderstrop

Her i artiklen har vi kigget på den populære læderstrop, som bruges til at holde din barberkniv skarp. Den hjælper dermed til bedre og mere skånsom barbering, da en helt skarp barberkniv er essentielt for den gode barbering. Vi har kigget på det store udvalg af disse læderstroppe, samt kigget på hvor du kan købe dem nemmest og billigst.

Populære produkter

Hvordan virker en læderstrop?

En læderstrop er den klart bedste måde at holde din ragekniv/barberkniv skarp, og det er samtidig den måde de professionelle barberer har benyttet i årevis.

Du trækker din barberkniv mod læderet ca. 20-30 gange, hvorefter du har en super skarp barberkniv igen.

Stroppen er både let og skånsomt for kniven, da det ikke slider så meget som andre måde at slibe knive. Du kan dermed gøre dette nærmest uendeligt mange gange, hvorfor du kan have din gode barberkniv i adskillige år.

Giver en læderstrop bedre barbering?

Ja en læderstrop er en essentiel del af en god barbering med gammeldags ragekniv.

Er kniven ikke skarp nok, så vil den rive i huden og man skal trykke hårdere for at skære hårene af. Dette giver flere rifter og røde knopper, derfor er det utroligt vigtigt med en tilstrækkeligt skarp barberkniv.

En barbering er ikke stærkere end sit svageste led, og har man ikke en læderstrop til at holde kniven skarp, så bliver det ikke en god barbering.

Hvilken læderstrop skal du vælge?

Du skal vælge en læderstrop af ægte læder, da det er klart det bedste materiale til slibningen.

Om du vælger det ene eller andet mærke er ikke så vigtigt, bare det er ægte læder og den er beregnet til at slibe barberknive.

Der findes flere typer læderstropper, som virker på forskellige måder. Nogle er beregnet til at hænge op på en hylde, hvor man så holder læderstroppen stram og klarer slibningen på denne måde.

Andre kan holdes stramt med et håndtag, så man slipper for at hænge den fast på noget.

Har du ikke så meget plads på dit badeværelse, så skal du vælge en såkaldt paddle strop, hvor du bare skal holde den stramt med hånden. Så kan du klare slibningen et andet sted end badeværelset, hvor du har mere bevægelsesfrihed.

Har du meget plads på badeværelset, så kan du godt købe en såkaldt hanging strop. Så har du den altid lige ved hånden, når du skal barbere dig.

En læderstrop til slibning er forholdsvis simpelt udstyr, hvorfor de minder en del om hinanden. Så længe du køber din læderstrop hos en rigtig barberbutik eller i en netbutik med barberudstyr, så kan det ikke gå helt galt. Og så skal stroppen selvfølgelig være lavet af ægte læder, men jeg har heller aldrig set ordentlige butikker sælge modeller i uægte læder.

Flere eksperter mener, at de dyrere mærker sliber lidt bedre og holder bedre, men jeg har ikke fundet nogle tests, som kan bakke denne påstand op. Jeg har selv god erfaring med de relativt billige læderstroppe, som jeg synes klarer arbejdet fortræffeligt.

Går du meget op i gear og design, så er de dyrere modeller dog federe.

Sådan sliber du din barberkniv med en læderstrop

Der er flere typer af læderstroppe, men vi har fokuseret på den mest populære type, som er den såkaldte Hanging Strop. Med andre ord er det en læderstrop, som f.eks. er sat fast på en hylde på badeværelset eller hvor du nu barberer dig. Sådan gør du:

  • Sørg for stroppen sidder godt fast på hylden og stram til i den anden ende.
  • Slib altid kniven ned mod dig selv.
  • Hold den skarpe side på kniven øverst, så du ikke kommer til at skære dig.
  • Sørg for at stroppen ikke glider rundt om knivbladet, da det gør kniven sløv.
  • Stryg din barberkniv ca. 20-30 gange.
  • Herefter har du en rigtig skarp kniv, som er klar til en perfekt barbering

Hvor køber du billige og gode læderstroppe?

Køb din læderstrop i en rigtig barberbutik, så er du nemlig sikret en rimelig god kvalitet.

Du kan enten gå i en af de fysiske barberbutikker, men dem er der dog ikke så mange af. Så det nemmeste og billigste er nok at købe din læderstrop på nettet, ved en af de netbutikker med speciale i barberudstyr. Her er læderstroppene særligt udvalgt til formålet, samt du ofte får de billigste priser ved nethandel.

Hylde med læderstrop – oldschool charme

Skal du skabe en klassisk oldschool barbering, så skal du have en hylde med læderstrop. Du har med garanti set en sådan model i flere Western Film, hvor barberen står og sliber kniven i læderstroppen.

Du kan montere stroppen på en af de eksisterende hylder i badeværelset, hvis det er her du klarer din barbering.

Hylden skal bare kunne holde til du trækker i stroppen, da den skal være stram ved slibning. De fleste hylder vil dog kunne klare denne belastning, men husk lige at overvej det alligevel, så du ikke river en dårligt opsat hylde ud af væggen.

Her finder du billige og gode læderstroppe

Det nemmeste og billigste er at klikke din ind på nettet, da der er mange netbutikker med speciale i ordentligt barberudstyr.

Holder du dig til en af disse butikker, så kan du regne med en hvis kvalitet på varerne. Samtidig er det ofte billigere end hos en fysisk barberbutik, da netbutikkerne generelt har lavere udgifter, samt de er i hård konkurrence med hinanden. Da læderstropperne er så ens, så er det alligevel ikke nødvendigt at se dem i en butik først.

Se videoerne nedenfor og lær mere om læderstroppe

Barbering for Begyndere

Del 1: Grej & Udstyr

https://youtu.be/nXrqXAQXRBc

Del 2: Stropping & Vedligeholdelse

https://youtu.be/aCajFyoqwOs

Del 3: Opsmøring, Produkter & Teknikker

https://youtu.be/VToVT35yd48

Del 4: Barbering & Knivteknik

https://youtu.be/gx5avY7H6yQ