Lap bildæk – hvordan skal det gøres rigtigt?

lap bildæk hvordan?

Vi kender alle til det med lige pludselig at være kørt over noget, og så er fanden løs for dækket er fladt, hvilket du ret hurtigt både hører og mærker.

Lap bildæk er ikke helt ligesom at fikse en cykelslange. Og der også kommet strenge krav til det med at lappe bildæk, så du kan godt nok gøre det selv, men kun som nødløsning. Dine bildæk er en vigtig ting i forhold til sikkerhed.

Nødlapning af bildæk?

Du kan godt lappe dit dæk på bilen selv med indsprøjtning af tætningsmiddel eller propninger som en nødløsning. Men det gælder kun, så du kan køre hen til et værksted, og få ordnet dækket af en professionel.

Færdselsstyrelsen offentliggjorde den 1 januar 2018 nye regler for dæk. Nu er det ikke længere tilladt at bruge propper som permanent løsning til lapning af dæk.

Det beskadiget dæk skal afmonteres og tjekkes for yderligere skade. Dvs. at lap af dæk kun må foretages indefra og ikke udefra som blev brugt mere og mere. Ofte kan dækket være beskadiget så meget i flader eller kanter, at det skal udskiftes med et nyt.

Et dæk skal lappes indvendigt for at være rigtig lappet

Når man skal have et dækket lappet, efter f.eks. at have kørt en skrue op i dækket, så siger reglerne at dækket skal lappes indefra, hvilket absolut hører under en af de gode råd om bildæk som man skal efterfølge.

Når du sidder i en bil med hurtigkørende hastighed, kan en udvendigt lapning ikke anbefales, for dæktrykket kan men stor sandsynlig synke da lapningen bliver kørt af ved kørsel.