Malerruller

Malerruller

Vi maler vores hjem, når vi synes det trænger til et nyt udseende, når vi flytter ind, når vi flytter ud eller, når vi flytter om, og hver gang bruger vi malerruller og pensler. Men vælger du de rigtige malerruller?

Herunder kan du læse mere om de forskellige former for malerruller, der findes samt, hvordan du vælger den rigtige til dine vægge. Læs med og bliv klar til at give dine vægge en tur med en ny farve.

Populære malerruller

Hvordan vælger jeg den rigtige malerrulle?

Når du står i byggemarkedet, kan det virke næsten mere uoverskueligt at skulle vælge rulle, end det var at vælge farve til væggen.

Som udgangspunkt kan du altid bruge den tommelfingerregel, der hedder: Jo mere ru en væg du skal male, des længere luv skal din rulle lave. Med det i mente er du allerede godt på vej.

Men, der findes rigtig mange forskellige former for underlag, og der findes en rulle til dem alle, derfor kan du komme endnu tætter på den helt rigtige malerrulle ved at vide helt præcist, hvad det er du skal male.

Se også: Bedste malersprøjter

Hvilken længde luv skal jeg vælge?

Når du vælger din malerulle, er det vigtigste, at du tager hensyn til, hvilken overflade der skal males. Som skrevet før, kræver en ru overflade lang luv og en glat overflade kort luv. Det kan inddeles således:

 • Lang luv på 18-22mm – bruges på meget ru og ujævne overflader som træbeklædning, vandskurede vægge og murværk.
 • Mellemlang luv 8-18mm – bruges på overflader som glasfilt, spånplader eller filttapet.
 • Kort luv på 5-8mm – bruges på glatte overflader som MDF eller skabslåger.

Den rigtige luv sørger for, at du kommer ind i alle kroge og fordybninger, samtidig med at malingen bliver lagt jævnt på og giver den flottest mulige overflade.

Hvilke materialer fås malerruller i?

Overordnet set kan alle ruller deles ind i to overkategorier, nemlig:

 • Malerruller i organisk materiale:
  • Filt
  • Velour
  • Westlon
 • Malerruller i billigere materiale:
  • Skumgummi
  • Nylon

Helt kort kan de organiske malerruller rumme mere maling, og derfor er det ikke nødvendigt at bukke sig ned og rulle ny maling på så ofte som med de billigere modeller.

Herudover lægger malingen sig også mere jævnt på overfladen, når du bruger en rulle af organisk materiale, hvor en billigere variant kan have en tendens til at trække malingen med sig frem for at lægge den på.

Hvilket skaft skal en malerrulle have?

Alt efter, hvor du skal male, kan du vælge et kort skaft eller et teleskopskaft til din malerrulle. Med et teleskopskaft kan du nå hele området, du maler uden en stige, mens en rulle med kort håndtag kræver en stol, stige eller lignende.

Den lange teleskopstang kræver dog også flere kræfter at styre, så hvis du skal male med en stor rulle og et langt teleskopskaft bliver det hårdt for armene. Vælg derfor med omhu.

Hvilke former for malerruller findes der?

Når du skal male dine vægge findes der forskellige luv længder, som før nævnt, men der findes også en række forskellige bredder. Som noget helt nyt kan du også få en malerrulle, der er designet til at male hjørner, hvor man ellers har været nødt til at bruge en pensel.

Jo større et areal du skal male, des bredere en rulle kan det være fristende at vælge – og det kan også være en god ide, hvis du har et nogenlunde håndelag.

De bredere ruller kan dog have en tendens til at lave striber, hvis du trykker for hårdt eller ikke får fordelt malingen helt ud. Desuden kræver den store rulle flere kræfter at føre.

Du kan altid spørge, hvis du er i tvivl, for hvad enten du handler i en butik eller på nettet, står der folk klar til at vejlede dig, så du ender med det helt rigtige udstyr.