Mange forbinder omfangsdræn med noget der udelukkende høre til huse der har en kælder, hvilket ikke er sandt. Omfangsdræn er noget der kan benyttes på huse med og uden kælder.
I meget korte træk, så er omfangsdræn noget der vil lede vand fra din jord, hen til en regnvandsbrønd og videre til kloakken. I princippet, er det en slags tagrende, der vil gå langs fundamentet af din ejendom, så alt overskydende vand ikke ophober sig et sted i din jord, som herefter kan føre til diverse skader.
Omfangsdræn er en fordel for dig, der gerne vil mindske risikoen for at din bolig skal få skimmelsvamp, vand- og fugtskader, hvilket helt overordnet er sundhedsskadeligt for dig, og de øvrige i husstanden. Så hvis du har den mindste mistanke om at der er fugt i din kælder eller i resten af din bolig, så bør du i høj grad undersøge mulighederne for omfangsdræn hurtigst muligt.
Fugt i fundamentet – hvorfor sker det?
Når noget omhandler fugt, så er det svært at sætte fingere på pulsen, når du skal definere hvad der er årsagen til det. Der kan være flere ting der spiller ind, hvor nogle har en større rolle end andre. Men en af årsagerne kan skyldes højt grundvand.
En anden potentiel årsag kan være overfladevand, hvilket opstår hvis din have hælder mod din bolig, således at vandet drives helt naturligt ned mod din bolig. Hvis der er nok vand, kan det trække igennem muren og være den helt store synder af alvorlige fugtskader.
Foruden ovenstående, er der også jordsammensætningen på grunden. Dette er svært at gøre noget ved, da det kommer an på hvad din bolig er bygget på – er det lerjord eller sandjord? Hvis jorden er sandjord, så kan grundvandet lettere trænge sig op til din bolig.
Hvad kan du gøre?
Det er begrænset hvor meget du selv kan gøre. Hvad du bør gøre, er at få din jord undersøgt, og få en fagperson til at finde årsagen til de fugtskader din bolig har. En fagperson vil ligeledes kunne fortælle dig om hvorvidt et omfangsdræn vil være en god investering for dig eller ej. I langt de fleste tilfælde, så er en omfangsdræn en god investering, hvis der er brug for den, da den kan spare dig for en masse penge du alternativt skal bruge på at rette skaderne ud.
Har du en lettere erfaring med hussammensætninger, kan du forsøge at gå husets yder- og indermure igennem.
Men om du selv kan vurdere om du har behov for omfangsdræn eller ej, er svært. Det kan du dog konstatere, hvis du har problemer med fugt i din bolig. Hvis du har det, så vil omfangsdræn i langt de fleste tilfælde være en rigtig god idé at etablere på din bolig.
Prisen på omfangsdræn
Prisen på omfangsdræn bliver udregnet på baggrund af antal meter, jordtype mv. Antallet af meter omfangsdrænet skal tilbagelægge og om det er ler- eller sandjord.
Prisen pr. meter, er typisk mellem 5.000 kr. og 10.000 kr. hvilket giver en ca. pris for en helt almindelig dansk bolig på mellem 150.000 kr. og 250.000 kr.
Er det dyrt?
Hvis du synes det er dyrt, så skal du huske på hvor meget en fugt og vandskade kan koste dig. En alvorlig skade kan hurtigt ødelægge hele fundamentet af dit hus, hvor denne pris for omfangsdræn er beskeden i forhold til. Derudover, skal du også huske på at dit hus’ værdi bliver mere værd, hvis det har omfangsdræn. Så det kan godt være at du skyder ca. 200.000 kr. ind i huset for at få lagt omfangsdræn, men dit hus får altså en del værdi, som du kan drage nytte af senere hen i livet, når det eventuelt skal sælges. Og så kan du desuden benytte dig af dit håndværkerfradrag. Så pludselig er det slet ikke så dyr en løsning igen, når du tænker på den potentielle besparelse i forhold til en fugtskade på huset, værdiforøgelsen og ikke mindst dit helbred der bliver taget hånd om.
Men hvis du nu gerne vil have en lavere pris …
… så kan du ved nogle firmaer tilbyde at hjælpe til når der skal grave i haven. Du kan også tilbyde at køre alt den jord væk, som kommer til at være i overskud, når du har fået lagt omfangsdræn.
Lov og krav til omfangsdræn
Der er love til alt, og det er der minsandten også når det omhandler omfangsdræn, hvilket vi vil gå igennem her.
Loven siger at du ikke på egen hånd må etablere et omfangsdræn på din bolig. Det er nemlig et krav at en kloakmester sammenkobler systemet mellem dit omfangsdræn og kloakken med de nødvendige installationer.
Når et omfangsdræn er påført huset, skal det godkendes af en myndighed. Dit omfangsdræn er ulovligt indtil det er godkendt. Her er det den kommune du bor i, som skal tilse installationen af dit omfangsdræn. I nogle kommuner, er det et krav at du søger om tilladelse til at etablere omfangsdræn. Så for at være på den sikre side, bør du kontakte kommunen inden du starter. Her vil firmaer i mange tilfælde også kunne hjælpe med at søge om tilladelsen.
Foruden ovenstående, er der også krav til gravearbejdet og hensyntagen til naboerne heraf.
Opsummering
Du har nu fundet ud af at der er nogle lovkrav til omfangsdræn. Nogle krav der gør at du ikke selv må foretage arbejdet alene, som derfor påvirker den pris, du skal give for at få lagt omfangsdræn. Du har mulighed for at påvirke den pris du får tilbudt, ved at yde hjælp til arbejdet, men de fleste vil finde deres indre jyde frem, og påpege at det er en dyr pris, for at få lagt et dræn. Du ved også hvilke faktorer der er baggrund for den et omfangsdræns pris, og hvorfor de skal til.
Du ved forhåbentlig også at omfangsdræn kan betale sig, og at det ikke er penge ud af vinduet.