Sandpapir

Sandpapir

Sandpapir er et must hjemme hos enhver gør-det-selv-person. Der er simpelthen ikke ret mange ting, man kan slippe af sted med uden at køre det over med slibepapir af den ene eller den anden slags. Men hvis man er ny i feltet, så kan det være svært at gennemskue lige præcis, hvilket papir man skal bruge til sit projekt.

Med det rette sandpapir opnår man ikke blot den flotteste udførsel, men også det letteste stykke arbejde. Hvis du også gerne vil have forkortet tiden, hvor du står over din nye bordplade med noget for fint papir, så læs med her. Vi guider dig til at finde den helt rigtige papir og kornstørrelse til det, du skal bruge det til.

Populært sandpapir

Hvilket sandpapir skal jeg bruge?

Når det kommer til sand- og slibepapir, så skelner man som regel mellem tre forskellige slags. Afhængig af hvilket materiale, du arbejder med, bør de gå efter én af disse tre valgmuligheder:

  • Vådsandpapir bruges til de meget hårde materialer, der kun skal slibes meget fint. Det kunne for eksempel være en kniv, der skal slibes skarp, eller et andet værktøj der trænger til at blive slebet op. Navnet kommer af, at slibningen fungerer bedst, når vand blive brugt som slibemiddel.
  • Slibepapir til metal bruges til at afslibe for eksempel metalrør, så du får en flot ende, som er til at arbejde med uden at komme til skade. Men dette kan også bruges til afrensning af rustent metal, inden det skal males over med en grundmaling.
  • Sandpapir til træ er formentlig den slags papir, de fleste forbinder med sandpapir. Her skelner man mellem kornstørrelse i forhold til, hvor fint eller hvor groft man skal slibe sit træ. Det kan du læse mere om i næste afsnit.  

Hvilken kornstørrelse skal jeg vælge til mit sandpapir til træ?

Kornstørrelsen afgør, hvor fin eller hvor grov din slibning skal være. En mindre kornstørrelse giver en grovere slibning. En kornstørrelse på for eksempel 40 vil altså give en grov slibning af træet, mens en kornstørrelse på for eksempel 180 vil give en hel fin afpudsning. Mange kornstørrelser derudover vil ikke give stor mening at bruge på træ.

Når du skal slibe og pudse træ, er det altid en god idé at købe et par forskellige kornstørrelser, så du ikke laver for meget unødigt arbejde med et fint papir.

Det er nemlig bedst at starte med et grovere papir, der kan tage det værste, og så bagefter køre træet over med et finere papir. Så får du den flotte finish uden at have stået og fjernet for meget materiale med et for fint papir.

Hvor kan jeg købe sandpapir?

Der er et hav af forskellige slags slibepapirer på markedet. Hvis du bare skal bruge papir til håndslibning, så kan du sagtens finde det i et almindeligt byggemarked.

Skal du derimod finde et specielt sandpapir til rystepudser eller en slibemaskine, eller skal du købe en større mængde, så kan du spare både penge og besvær ved at kigge på det online marked.

Her kan du ikke finde det helt rette papir, der er lavet til netop din maskine. Du kan også finde de gode tilbud og lave priser, hvis du sammenligner priserne hos de forskellige forhandlere.

Så før du går i Harald Nyborg eller jem og fix, så tag et kig på deres hjemmesider online, og sammenlign deres priser med andre forhandlere.

Nu er du forhåbentlig godt klædt på til at finde lige det sandpapir, du står og mangler. Hvad enten det er til en ny bordplade eller større snedkerprojekt, så ved du nu, hvilket sandpapir du skal gå efter, og hvor du bør købe det henne.