Savbukke

Savbuk

Der er ikke noget værre og farligere end en ustabil savbuk. Det gør ikke alene arbejdet med at save sværere, men det gør også risikoen for at komme til skade højere. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at finde en stabil savbuk.

Skal du i gang med at save brænde og gøre klar til at holde kaminen kørende hele vinteren, så er dette stativ stort set uundværlig. De store, tunge knuder skal saves over inden du kan gå i gang med øksen, og en savbuk, der både er stabil og robust, gør arbejdet meget lettere.

Populære savbukke

Hvad skal du kigge efter, når du køber savbuk?

En savbuk er det stativ, du lægger de lange stammer på, så du kan save dem over i mindre stykker og gøre dem klar til huggeblokken.

Stativet er som regel udført i enten træ eller metal eller en blanding og kan kendes på sin unikke X form, der sørger for stabilitet og plads til træet, der skal saves.

Det vigtigste at kigge efter er stabiliteten, for det er både besværligt og farligt at save på en buk, der står og vipper. Derfor er det altid stabiliteten, du skal tjekke først, når du er på udkig efter noget at save brænde på.

De bedste modeller består af tre eller flere X’er, der er forbundet med vandrette lister. Du kan finde modeller, der kun har to bukke, som X’erne også kaldes, men det gør, at din savbuk kommer til at stå langt mindre stabilt og vil rokke, når du skal save.

Kan man købe savbuk til motorsav?

Når du skal bruge motorsav, kræver det selvsagt, at din savbuk er mere holdbar og robust, end den skal være ved brug af en håndholdt sav.

Som udgangspunkt er de bukke, der er egnet til brug sammen med motorsave fremstillet i metal og har store savtakker, der kan gribe i træet på den øverste del af X’erne.

Ud over at være mere stabil skal en model, der skal kunne bruges sammen med din motorsav også have en række andre egenskaber og funktioner:

  • Mulighed for at sørge for at træet sidder fast uden at dreje i bukken. Eventuelt med savtakker eller en bom.
  • God bredde mellem benene, så den kan modstå presset og vibrationerne fra saven og træet.

Jo større sav, du bruger, des vigtigere er sikkerheden og stabiliteten, og derfor kræver det også mere, når din savbuk skal kunne holde til en motorsav end til en fuksvans.

Se også: Kædesave

Hvilke forskellige slags savbukke kan jeg vælge imellem?

Det er ikke kun den klassiske X-buk, du kan finde. Der er nemlig sket rigtig meget på markedet gennem årene. Ud over X-bukken kan du finde:

U-buk

Der holder bedre fast på store og tunge stykker træ, fordi den er bredere i bunden og har højere ben – præcis som det bogstav, den er opkaldt efter. Den er udpræget god til brug sammen med motorsav.

Smart-hold savbuk

Denne form for savbuk kommer fra Sverige og er super praktisk, hvis du skal bruge den mange forskellige steder og til lange stammer. Den er let at klappe sammen, og du skal bare sætte stammen i spænd en gang, så kan du save hele stammen i stykker uden at skulle flytte på den.

Det kommer helt an på, hvor meget og hvor ofte du skal save, samt om du skal bruge en buk, der er let at transportere rundt. Der er forskel på prisen, og derfor skal du også gøre op med dig selv, hvor meget du vil betale ud fra, hvor meget den skal bruges. Besøg savbuk.dk for et overblik over modeller og priser.