Historien om herre smykker er en sjov størrelse. De har historisk set i århundrede været et stærkt udtryk for magt og rigdom, men alligevel tøver mange mænd med at iføre sig smykker. Endda selvom det ofte gør deres stil komplet og giver den et unikt præg.
Fra bløddyr til rigtige mænd
Allerede for 100.000 år siden brugte mænd smykker. Den gang blev de lavet af ben, tænder, træ og skaller – samt bløddyr.
I dag er det dog ikke bløddyr, der bærer smykkerne, men ofte mænd, der søger en rå og maskulin fremtoning. Skaller og ben er heller ikke de foretrukne materialevalg, men derimod er læder, sølv og stadig træ blandt de mest populære valgmuligheder. Men det er stadig som om, at det kun er et fåtal af mænd, der for alvor har taget smykket til sig.
Uret og ringen – de eneste herre smykker?
For mange mænd er det et feminint valg at iføre sig et smykke. Hvis man altså lige ser bort fra uret og vielsesringen.
For netop herreuret findes i utallige udformninger og er bredt accepteret, ja nærmest et samlerobjekt for mange mænd. Det er et symbol på at være i kontrol, og så er det en nem måde at udvise god stil på. Præcis som det er tilfældet med almindelige smykker.
Så hvorfor er det, at det kun er ure og vielsesringe, som størstedelen af mænd gider (eller tør?) tage på.
Skiftende fænomener og behov for legitime forbilleder?
En af grundende til at mænd ikke bærer så mange smykker, skal måske findes i den skiftende mode. Tænk på 00’erne, hvor Nik og Jay sprang ud med diamantøreringe herhjemme, mens hårde rap-typer bar dem i musikvideoer i USA. I dag ville folk dog nok grine, hvis de så en voksen mand med ”bling” i ørene. Og netop frygten for at træde forkert, er en barriere for mange mænd. Frygten er at blive udstillet som ’fimset’ eller ligne en gadesælger fra en sydlandsk bazaar.
Dertil mangler der nok flere forbilleder end blot David Beckham typen, der siden hans fodbolddage har kæmpet med prædikatet metroseksuel, som folk kastede omkring sig i 00’erne. I Danmark har kendisser som Mads Langer også optrådt med smykker, men uden at fornærme nogen, vil mange mænd måske mene, netop han tilhører den blødere mandetype, som man heller ikke vil forbindes med. En mere rock’n’roll præget type som Steen Jørgensen er dog også set med smykker, og lige netop her forenes smykker med noget råt og mere dystert, hvilket har en bred appel til målgruppen.
Bliver 2018 smykkernes år?
Hvad er status? Er smykker til mænd in eller out? Svaret er nok hverken eller.
For selvom bling og sølvkæder ikke fylder meget hos de modebevidste, er der en tendens til at flere tager de rå smykker til sig – og endda også mere klassiske smykker, der dog er langt mere stilsikre og unikke end tidligere.
Flere og flere kommercielle modehuse producerer nu smykker, som mænd tager til sig. Og med deres indflydelse ser der endelig ud til at ske en forandring, der tillader mænd at tænke anderledes og forbinde smykkerne på lige fod med andre accessoires, uden frygten for at se sig selv som feminine.