Stuklister

Stuklister

Går du og drømmer om at sætte lækre stuklister op i stuen, så du kan skabe det moderne, men klassiske look, så skal du læse med her.

Vi er ikke allesammen heldige nok til at bo i en højloftet herskabslejlighed med stuklister og karnapper. Heldigvis kan man selv skabe stemningen ved hjælpe af løse lister, der kan fæstes langs loftet og give præcis det udtryk, du ønsker.

Stuklister er en slags skyggelister, der sidder langs overgangen mellem loft og vægge i din stue eller stuer. De findes normalt i ældre huse og lejligheder og giver et lækker pift til rummet.

I dag kan du selv købe og montere eller få monteret stuklister i et væld af forskellige udformninger og materialer.

Læs med i denne guide og bliv klogere på, hvilken form for stuklister du skal vælge til dit hjem.

Populære stuklister

I hvilke materialer findes stuklister?

Du kan finde listerne i en række forskellige materialer, der hver har deres fordele. Rigtig mange af de forskellige modeller er i dag lette at montere og fremstillet i materiale, der ikke vejer så meget. På den måde kan du let selv købe og montere listerne, hvis du har hænderne rigtigt skruet på.

Når du skal vælge dine lister findes de i en række forskellige materialer:

  • Flamingo også kaldet polyuretan eller polystyren. Det er et let kunststof, der har den fordel, at de uden problemer former sig efter væggen og loftet – også, hvis der er ujævnheder eller skævheder.
  • Gips, som er det materiale for lister, de flest bruger i dag. Det er holdbare lister, der giver et flot resultat og kan tåle at blive malet både en og flere gange.
  • Træ er den mindst udbredt materiale til lister i dag. De er omstændige at fremstille og findes kun i smalle og uornamenterede modeller.
  • Skum – på samme måde som listerne i flamingo er denne form let at montere og former sig efter det underlag de fæstes på. Ulemperne ved både disse og flamingo stuklisterne er, at de er yderst modtagelige overfor stød og slag og derfor ofte vil fremstå med hak eller ujævnheder efter kort tid.

Gips og flamingo er de mest brugte varianter i dag. Ønsker du et varigt og professionelt udtryk er gips det bedste valg, hvor kunststofvarianterne er lettere at montere.

Hvordan vælger jeg de rigtige stuklister?

Der findes en række forskellige forhandlere, der sælger stuklister i et væld af forskellige bredder, udformninger og mønstre.

Alt afhængigt af, hvad det vigtigste er for dig, kan du så vælge de lister, der passer dig bedst.

Langt de fleste store byggemarkeder fører et pænt udvalg, så bor du i nærheden af Silvan, Jem og Fix, Bauhaus eller lignende, så kan du med stor sikkerhed finde det, du søger der, men vi anbefaler, at du tjekker det online marked ud først.

Hvis du ellers har hænderne skruet rigtigt på og har det nødvendige værktøj i huset, så kan du begive dig ud i at montere dine stuklister selv. Det handler mest om at få dem monteret lige og lavet rigtige, pæne samlinger i hjørnerne, der kræver en vis snilde.

Er du i tvivl kan du altid spørge medarbejderne der, hvor du køber dine lister til råds og ellers finde en håndværker til at sætte dine stuklister op – hurtigt og professionelt.

Hvad enten det er kvaliteten, prisen, udseendet eller noget helt fjerde, der er vigtigst for dig, så kan du helt sikkert finde de stuklister, der ender med at give dit hjem det helt rigtige udtryk.