Topnøglesæt

Topnøglesæt

En topnøgle er beregnet til skrue møtrikker fast, som sidder i en fordybning, og hvor der ikke kan bruges en almindelig fastnøgle. Topnøglen laves ved at sammensætte en løs nøgle med en slagnøgle, skraldenøgle eller glidegreb.

Du finder mange udgaver af dette værktøj, som indeholder nøgler i mange størrelser og udgaver.

Topnøgler bruges tit af ’hobby mekanikere’ i forbindelse med at skrue i køretøjer, og det er derfor vigtigt, at værktøjet er af høj kvalitet for at have en optimal holdbarhed og ydeevne.

Herunder bliver du guidet igennem de punkter, du skal bruge for at kunne købe det bedste topnøglesæt i forhold til dine behov.

Populære topnøglesæt

Hvilke udgaver af topnøglesæt findes der?

Der findes forskellige udgaver på markedet med hensyn til størrelser og sammensætning, og som derudover varierer i indhold med hensyn til antal dele. Du finder sæt, som indeholder fra 20 og op til 160 dele.

Det vil være dit behov og dine arbejdsopgaver, som afgør, hvilken udgaven du skal vælge.

Fælles for dem alle er, at de egner sig til at blive anvendt til arbejdsopgaver, hvor du arbejder på lidt plads, og hvor der er behov for at fastgøre eller løsne toppe (skruer med 6 kanter).

Det klassiske topsæt består af toppe i udvalgte størrelser (som i produktbeskrivelser angives med millimetermål), skraldenøgle til bits, en magnetisk bitsholder samt en adapter. 

Dog kan du finde mere simple udgaver, som indeholder gennemstikstoppe og en skraldenøgle.

Med hensyn til størrelsen på toppene, vil topnøglesættene findes i forskellige mål: 

  • 1/4”
  • 1/2”
  • 3/8”

Se også: Momentnøgler

Hvordan vælger jeg det bedste topnøglesæt?

Først og fremmest er det vigtigt, at sættet består af kvalitetsnøgler, som tåler stor modstand, og som holder i lang tid. En god kvalitet influerer også på det praktiske forhold, at nøglerne vil være nemmere for dig at arbejde med.

Du finder den bedste kvalitet ved at få nøgler af højtlegeret stål.

Dette slidstærke og robuste materiale har ydermere den værdi, at nøglerne tager sig elegante ud med de rene, blanke overflader.

Nøglerne og skraldenøglen leveres i en kuffert, som praktisk sørger for at have redskaberne og tilbehøret samlet. Da et topnøglesæt for mange privatpersoner har en stor og høj anvendelsesværdi, er det vigtigt, at kufferten kan holde til at blive brugt ofte.

Udover at kufferten sørger for at holde styr på værktøjet, har den også betydning i forhold til bedst muligt at vedligeholde og beskytte dine nøgler, der vil forlænge levetiden på redskaberne.

Når du står overfor at anskaffe dig dette udstyr, skal du samlet set forholde dig til følgende punkter:

  • Kvalitet af nøglerne
  • Praktisk og solid kuffert
  • Matcher dine behov

Hvilken udgave skal jeg købe?

Dit forventede anvendelsesomfang vil influere på, hvilken udgave du med fordel kan anskaffe dig. Der vil være forskellige behov alt afhængig af, om du er en passioneret hobby mekaniker, eller om du blot har brug for et sæt, der skal bruges i ny og næ.

Generelt anbefales det at købe et mere omfangsrigt topnøglesæt (i forhold til antal dele), end du forventer at bruge.

En kuffert med disse topnøgler er en komplet løsning og udstyr, og det er vigtigt, at det dækker dine aktuelle behov og også gerne kan tilbyde dig supplerende redskaber.

Derved undgår du efterfølgende at skulle ud og købe ekstra udstyr og løse dele.

Det kan spare dig for penge at investere i det rette sæt fra starten af.

Du finder forskellige danske, mærker på markedet, som leverer topnøglesæt i forskellige tommer og i mange sammensætninger – et overblik kan ses på topnøgle.dk.

Du skal kende til dine primære behov og være afklaret omkring, hvorvidt det er sublim kvalitet og holdbarhed, der er det væsentligste, eller om det er prisen.

Der findes udstyr til ethvert behov.