Træolie

Træolie

Det er altid rart med en flot og nylagt terrasse eller et nyt sæt havemøbler. Dog kan det blive vældig ærgerligt at se på efter ganske kort tid, hvis man glemmer at behandle det ordentligt. Heldigvis tager det ikke lang tid og kræver blot en klat olie – så er diverse trævarer allerede væsentligt bedre sikret mod bagende sol og vådt vejr.

Læs med her, og find ud af hvilken træolie du bør købe!

Populært træolie

Hvilket mærke bør jeg gå efter?

Der findes et hav af forskellige mærker, der laver olier til træ. Selvom nogle er dyrere end andre, har de alle hver deres fordele, og det er dermed svært at sige, hvilken model der er bedst. Mens nogle laver flere farvevarianter, laver andre olier, der kan klare hårdere vejr.

Helt overordnet bør du være på den sikre side, hvis du går efter følgende mærker:

  • Flügger
  • Elit
  • Decora

Kan jeg købe træolie til udendørs brug?

Det er bestemt muligt at købe varianter til udendørs brug. De fleste er faktisk lavet således, at de både kan benyttes udendørs og indendørs. Dermed kan du snildt finde en træolie, der kan benyttes til terrassen, havemøblerne eller gyngestativet. Vær blot opmærksom på, det kan være nødvendigt at give dine udendørs trævarer et ekstra lag olie, så det kan holde til lidt at hvert.

Hvilken type olie skal jeg vælge til mit træ?

Typen af olie, du vælger, afhænger af forskellige ting.

Først og fremmest afhænger det af, om det skal benyttes udendørs eller indendørs. Ydermere afhænger det af, hvilken type træ du skal behandle, og om der må være farve i olien eller ikke.

  • Eksempelvis teaktræ og andre former for ædeltræ skal have en særlig blanding, der blandt andet sørger for at mindske udtørring og sprækker i træet
  • Træolie med farve sørger for, at dit lyse træ kan få en anden nuance, end det har i forvejen. På den måde kan du få dit træ til at ligne en anden trætype, blot ved at oliebehandle det
  • Vælger du terpentinbasseret træolie frem for den vandbasserede udgave, kan du give dit træværk anden omgang allerede efter få timer. Dog fungerer dette kun til træoverflader, der i forvejen imprægnerede

Hvor meget træolie skal jeg købe?

Det er forskellige fra olie til olie og fra trætype til trætype, hvor meget der skal benyttes. Dette kommer an på, hvor meget det træ, du skal behandle, suger. Dog skal du være opmærksom på, at det meste træværk skal have to omgange olie, for bedst holdbarhed. Specielt når det kommer til træ, der hurtigt slides, såsom udendørs træværk eller et spisebord.

Hvor kan jeg købe træolie?

Hvis du vil være sikker på, at have flest valgmuligheder af olier, er det en stor fordel for dig at kigge efter træolien hos online forhandlere som træolie.dk. Selvom mange havecentre og malerforretninger også sælger olie, er det langt fra sikkert, de har netop den type eller den farve, du er på udkig efter.

Ved at holde udkig online, har du et væsentligt større overblik over, hvor de forskellige olier kan købes, samt hvor du kan være heldig at få dem på tilbud eller til en fast billig pris.