Træpiller

Træpiller

Har du et pillefyr eller måske en brændeovn? Uanset hvad, så kræver sådanne anlæg, at du har et brændstof. I begge tilfælde har du brug for træpiller. Men hvad er det egentligt for et slags brændstof? Og er det mon miljøvenligt?

Ligeledes er det relevant at vide nogenlunde, hvad denne type af brændsel koster samt hvilke piller, der er de absolut bedste. Alt dette og meget mere, kan du blive meget klogere ved at læse denne guide.  

Populære træpiller

Hvad er træpiller helt præcis?

Træpiller er et brændsel der benyttes til at fyre med. Eksempelvis til træpilleovn, fyr eller brændeovn.

Miljøvenligt!

Træpiller er et miljøvenligt brændsel, idet det ikke udleder CO2. Typisk er det et bæredygtigt materiale, idet pillerne som oftest bliver fremstillet af rester af træaffald. Dette er dog ikke altid tilfældet.

Hvad enten, pillerne er lavet af bæredygtigt materiale eller ej, så er brændslet langt mere miljøvenligt end f.eks. olie, som er det nødvendige brændstof til et oliefyr.

Piller som brændstof består af sammenpresset savsmuld og træspåner. Typisk er pillerne lavet af træsorter som gran, fyr eller bøg. I princippet kan alle træsorter dog presses sammen til brændstof.  

Hvilke træpiller skal jeg gå efter?

Der er flere forskellige typer af træpiller. I dag er det muligt at købe både 6 mm såvel som 8 mm træpiller.

Flere tests af de forskellige typer viser i dag, at 6 mm-træpillerne er de bedste i alle sammenhænge. Dette gælder både til større såvel som mindre anlæg.

Når du skal vælge, hvilke træpiller, som du skal gå efter, så bør du vælge 6 mm, da disse er de bedst egnede. Med disse er du sikker på at få en solid og god brændværdi.

Hvad koster træpiller?

Det er forskelligt fra producent til producent, hvad træpiller koster. Det er derfor værd at undersøge dine muligheder, forinden du investerer i nye træpiller. Samtidig bør du også undersøge, om det kan svare sig for dig at købe løsvægt eller købe hele sække/paller.

Brændslet bliver beregnet efter kilogram-pris. Et prisestimat lyder:

  • Ca. 900-1000 kg. (svarende til en palle) = 1.400-2.000 kr. inkl. moms

Prisforskellen på en palle skyldes blandt andet, at der er forskel i mængde (900-1000 kg.) samt forskel på kvaliteten af træpillerne.

Hvor mange træpiller bruger man om året?

At beregne hvor mange piller man bruger om året, kan være et svært estimat. Dette afhænger for det første af, hvilken form for fyr/ovn, der benytter brændstoffet.

Hvis der dog tages udgangspunkt i, at I varmer huset op med et træpillefyr, at I er en familie med forældre og børn, samt at I bor i et almindeligt villahus på omtrent 150 kvadratmeter, så har I formodentligt et forbrug på omtrent 5,2 tons.

Alt efter, hvilke piller I vælger at købe, svarer dette til en årlig udgift på knap 10.000 kr. Her er prisen beregnet med en tonpris på 1.900 kr. Det betyder dermed, at prisen kan variere alt efter prisen på dit brændsel.