En udestue er så småt blevet en del af ønskelisten når danskere skal ud og se efter en bolig. Hvis boligen ikke har en udestue, så falder det i god jord hos de fleste, hvis muligheden for en udestue er der. Lysindfald er noget der får huspriserne til at stige, hvilket har medvirket til at folk der står i en situation, hvor de vil sælge deres hus i løbet af de kommende 10 år, får en udestue etableret i ejendommen.
En udestue er nemlig noget der i høj grad kan bidrage til lysindfaldet i en bolig, men foruden lysindfaldsforøgelsen og en potentiel stigning i husets værdi, så bidrager den også til det danske fænomen, ’hygge’.
Det er nemlig bare hyggeligt at have en udestue, hvor du kan sætte dig ud og nyde din aftenkaffe. Selv regnvejrsdage er i det hele taget ikke så slemme, når du kan gå ud i din udestue og slappe af til lyden af regndråber der kollidere med vinduerne og taget.
Fordele og ulemper
En udestue kan nærmest lyde for godt til at være sand, men det er heller ikke unaturligt da der er så mange fordele ved en. Dog er der også nogle få ulemper som vi her vil nævne.
Fordele:
- Bedre lysindfald som førnævnt.
- Potentiel stigning i husets værdi. Hvis du overvejer at få etableret en udestue, så finder du ud af det inden etableringen, om den øger ejendommens værdi, da der blandt andet skal en vurderingsansvarlig ud og se det an. Med andre ord, så er det ikke penge ud af vinduet, for en del af de penge du bruger på at etablere en udestue, får du igen i husets værdi.
- Et billigere alternativ end en bygning. Hvis du eksempelvis overvejer at opføre en bygning separat fra stuehuset på din grund, som skal agere en form for opholdssted/udestue, så er en udestue i forbindelse med stuehuset det billigste alternativ.
- Dette medføre desuden en billigere kvadratmeterpris for dig når du har opført din udestue, men ikke billigere for dem der skal købe dit hus efter dig.
Ulemper
- Større varmeudgifter. Du skal være forberedt på at varmeregningen bliver højere, da en udestue normalt ikke har nogen varme installeret i rummet. Derfor bliver det en kold del af din bolig, hvor andre varmekilder i andre rum omkringliggende din udestue, skal varme denne op også.
- Du skal søge om byggetilladelse før du må opføre en udestue. Dette søger du hos kommunen og er et krav, da der skal tages højde for eventuelle gener for naboerne ved opførsel af din udestue.
- En udestue må normalt ikke benyttes til beboelse, men kun til at opholde sig i. Dette skyldes blandt andet den manglende varmekilde i rummet, men også at ydervæggen oftest ikke er af samme kaliber som resten af boligen.
Hvilken udestue skal du have?
Der er rigtig mange muligheder og mange overvejelser der skal til inden opførsel af en udestue. Du bør overveje hvordan du vil bruge den. Om det primært skal være til om sommeren eller om vinteren, om du skal kunne være derude når det regner eller ej. Har du brug for en udestue med isolering, så det bliver et ekstra rum der rent faktisk kan bruges til beboelse?
et, skal du vide at en udestue i god kvalitet som har en lang holdbarhed, er dét der øger din boligs værdi. Det er sådan en udestue du sætter pris på i det lange løb, selvom det kan være fristende at benytte sig af et billigt tilbud.
Foruden disse overvejelser, bør du også overveje placeringen. Hvad ønsker du og hvad er mulighederne?
Vil du gerne have morgen- eller aftensol, hvorefter du skal finde ud af om det overhovedet kan lade sig gøre at få morgensol (hvis det nu er det du vil have) og om du derved stadig vil betale penge for en udestue, der ikke imødekommer alle dine ønsker.
Gør-det-selv, eller professionel hjælp?
Såfremt du vælger at benytte dig af professionel hjælp, så er en arkitekt den person som du skal have fat i. En arkitekt kan hjælpe dig med at imødekomme dine behov så godt som muligt, samtidig med at arkitekten vil kunne anbefale dig materialer og komme med billige alternativer.
Blot fordi det er en arkitekt, behøver det ikke at blive prompte associeret med at være en dyr fornøjelse.
Et alternativ til arkitekten er at du kan bygge det selv. Det er ganske nemt at finde en udestue hvor materialerne bliver leveret og så er det ellers i gang med at lege ’Byggemand Bob’. Sådan en udestue er en del af noget masseproduceret, hvor du typisk vil kunne vælge mellem 15,5 kvadratmeter og 30 kvadratmeter. Her skal du så selv finde ud af hvad der kan lade sig gøre, og om det i det hele taget kan lade sig gøre at opføre det på din grund.
Vigtig viden
Som nævnt skal du have en byggetilladelse såfremt du ønsker en udestue. Dette er en skriftlig ansøgning hvori du skal angive den helt nøjagtige placering af din kommende udestue, hvor du også skal beskrive materialerne og opbygningen.
Ofte er der en tjekliste du kan downloade og udfylde som gør det en anelse mere overskueligt for dig.
- Forhør din forsikring: Dit forsikringsselskab skal også have besked, hvis du opføre en udestue til beboelse. Din husforsikring skal nemlig opdateres, hvilket har indflydelse på den sum udbetaling du får i erstatning, hvis der eksempelvis skulle opstå brand.
- Varme har betydning: Faktisk, hvis din udestue har en varmekilde, så er det mere en tilbygning end en udestue. Her er der en del andre krav som skal opfyldes, som bl.a. er til højden og isoleringen.
Find den bedste pris
Én ting er at kontakte en masse håndværkere og få en masse tilbud. Noget andet er at vælge kvalitet. Du skal huske på at en udestue er en investering, der vil påvirke din økonomi både nu og her, men også senere i livet.
At få en idé og noget sparring med en arkitekt kan godt koste omkring 10.000 kr. hvilket er godt givet ud. Her bliver du vejledt grundigt i forløbet og du finder ud af hvad der er bedst for dig, din eventuelle partner, boligen og ejendommen som helhed.
den du indhenter alverdens tilbud, som du absolut bør gøre med en bagtanke om at kvaliteten skal være i orden, så skal du huske følgende:
- Du skal have haft kontakt med din forsikring.
- Du har fået en byggetilladelse.
- Du har overvejet dine behov som en udestue skal afdække.