Vådsliber

Vådsliber

Når du skal slibe metal som knive eller værktøj kræver det en maskine, er ikke bare kører jævnt, men også sørger for, at jernet du skal slibe ikke bliver varmt. Det kan du opnå med en vådsliber.

De fleste af os har prøvet at skære med en sløv kniv, og der for har rigtig mange også et strygestål i køkkenet, så de store skæreredskaber kan få en tur, når de bliver for sløve, men det er ikke altid, at det giver det bedste resultat, specielt, hvis du skal skære i noget, der er hårdere end kød og grønsager.

Populære vådslibere

Hvad gør en vådsliber?

Mange søger en vådsliber til knive, men det er langt fra det eneste du kan slibe på maskinen. Når du sliber dine knive med et strygestål for at gøre din kniv skarpere vil du under et mikroskop kunne se, at æggen på kniven faktisk ikke er helt tyndslidt og i mange tilfælde takket som en savklinge.

Det er fordi du med et strygestål sliber æggen helt tynd, for at opnå den skarpe kant. Men det er ikke den optimale løsning, fordi det resulterer i at æggen knækker af, der hvor den er tyndest og det efterlader kniven sløv igen.

Med en vådsliber kan du slibe eller polere den ujævne, tynde kant af og blive ved til du opnår en knivskarp og holdbar æg.

Hvilken vådsliber skal du vælge?

Der er rigtig mange forskellige mærker og forhandlere af vådslibere, og på vådsliber.dk kan du se dem alle. Faktisk kan du finde dem i alle de store byggemarkeder og finde dem ved en enkelt søgning på Google under for eksempel: vådsliber Harald Nyborg eller vådsliber Bauhaus. Det giver dig en god oversigt over de mest brugte modeller og mærker.

På det danske marked er det helt klart mærker som:  Tomek vådsliber og Scheppach vådsliber, der er rigtig populære, men det er helt afhængigt af dit behov og, hvad du er villig til at betale for en nyt stykke værktøj til din samling.

Har du brug for en vådsliber?

Det kommer an på, om du finder det nødvendigt med helt skarpe redskaber. Du kan nemlig ikke bare slibe dine køkkenknive, men også økser, stemmejern, mejsler og huljern til en skarphed du ikke har oplevet før.

Ikke alene kan du slibe din kniv på selve vådsliberen, men du slutter af med at bruge den læderrem, der følger med en række af modellerne. Den smøres med en slibemasse og lader den gøre det sidste af arbejdet.

Er du glad for at forkæle dit værktøj og arbejde med ting, der nærmest skærer og høvler af sig selv – så har du brug for en vådsliber.

Hvad koster en vådsliber?

At snakke pris i forhold til rigtig mange ting er svært, fordi langt det meste du kan købe findes i alle prisklasser og avancegrader. Du kan sagtens finde en billig model, der kan det den skal kunne og ikke mere. Det er en fin investering, hvis du gerne vil afprøve om det er noget for dig og sådan en kan koste så lidt som omkring 1000 kroner eller derunder.

Skal du op og have fingre i de lidt dyrere modeller, der kan lidt mere og har både slibemasse og læderrem med i købet, så ligger priserne på omkring det dobbelte og opefter.

Afgør med dig selv, hvad du ønsker, at din maskine skal kunne og afpas de økonomiske forventninger efter det. Så kan du finde det du søger og være afklaret med at skulle betale det sådan et stykke værktøj koster.

Det er altid en fordel ikke kun at fokusere på prisen, men også være opmærksom på, at der er tilfælde hvor det kan betale sig at betale lidt ekstra for noget, der er bedre og mere holdbart.