Vakuummaskine test med de bedste maskiner til køkkenet

brug vakuummaskine test

En vakuummaskine helt på højde med en dampovn, sous vide og andre køkkenmaskiner, er ofte udstyr der bliver undervurderet. Når vi tænker på køkkenmaskiner, så tænker vi på maskiner der er brugbare midt i madlavningen, hvilket ikke er tilfældet med vakuummaskiner.
Men ligesom med nærmest alle andre køkkenmaskiner, så findes der også langt flere end blot et enkelt eksemplar, af en vakuummaskine.

Find den bedste model

Hvordan finder du den bedste vakuummaskine, kan være en af de større problemstillinger. Det kan du dog finde hjælp til i denne vakuummaskine test, hvor du finder testvinder modeller der er fundet i forskellige uafhængige tests. Det skal gerne give dig det hurtige overblik over de bedste modeller til køkkenet i 2021.

VC300 Pro fra tyske Caso blev kåret som testvinder i Politikens vakuumpakker test i 2015. Og selvom det er et par år siden, så er maskinen stadig et rigtig godt køb.

Det tyske Caso firma producerer forskellige hvidevarer og køkkenmaskiner til en fornuftig pris. Og denne maskine til omkring 1.000 kr. giver dig også god kvalitet og ydelse til prisen. Modellen er en mellemstor maskine der er velegnet til madvarer der skal på køl eller frost. VC300 Pro vakuumpakker har automatisk vakuumeringssystem der kommer med et godt sug, så posen lukker tæt.

Du bruger maskinen ved at fæstne åbningen i maskinen, og så klarer maskinen vakuum og forsegling af posen. Du kan bruge pakkeren med en poserulle.

  • 12 ltr/min sugekapacitet
  • 30 posebredde
  • Opbevaringsrum for pose
  • 120 Watt effekt

Foodsaver V2860 er velegnet til både sous vide og fryse fødevarer ned. Maskinen er kåret som testvinder hos både det danske forbrugerråd Tænk og hos det svenske Råd & Rön tilbage i 2016.

FoodSaver V2860 i rustfrit stål er i holdbar kvalitet og god ydelse i forhold til vakuum. Fyld 2/3 af vakuumposen så vil posen lukke helt tæt uden ilt tilbage i posen. Maskinen  er håndfri og byder på to hastighedsindstillinger sammen med vakuum puls funktion.

Maskinen kan fysisk virke lidt større end andre modeller, men byder på flere funktioner end mange billigere vakuummaskiner. V2860 er god både til tørre og fugtige fødevarer, da du har mulighed for at vælge mellem to forskellige forsegling niveauer.

V2860 er i stilrent design og kommer med aftagelig drypbakke og beholder.

  • 0,8 bar vakuum tryk
  • 105 Watt effekt
  • Størrelse: 40 x 29 x 10 cm
  • 0,28 – x 3,04 plastfolie rulle for vakuumlukning
  • Tilbehørsslange
  • Beholder

7949 Supreme vakuumpakker kommer i den billige prisklasse. OBH vakuummaskinen får høje karakterer i Tænk, Råd & Rön og Testfakta for brugervenlighed og ydelse i forhold til prisen. Maskinen emballerer maden ganske godt og lukker posen helt tæt.

7949 Supreme er i stilrent design som Foodsaver modellen, dog kommer denne i sort plast og sølvgrå top. OBH maskinen er velegnet til både flydende og tørre madvarer ved at indstille vakuumstyrken. Du får automatisk marinering funktion som kan være ganske praktisk, det gøres ved at tilslutte en vakuumbeholder med slange.

Der medfølger en startpakke med emballage, som kan bruges til sous vide eller i mikroovnen.

  • 0,8 bar vakuum tryk
  • Justerbar vakuumstyrke
  • 12 l/min. vakuumhastighed
  • 2 ruller
  • Vægt: 2,9 kg
  • Størrelse: 12,8 x 43,5 x 26 cm

Gastroback Basic Plus 46007 er en anden god og billig vakuumpakker. Gastroback maskinen får gode karakter i Tænk vakuumpakker test for sin ydelse og brugervenlighed. Du får ikke en maskine med mange sjove funktioner, men derimod en enkel maskine der klarer sit primære job næsten på højde med de noget dyrere modeller fra testen.

Køb den billige maskine hvis du vil have et fint køb og ikke skal bruge vakuum på daglig basis. Maskinen kan bruges til marinering til sommeren, helt ligesom du kan bruge både ruller og pose.

Maskinen har en vakuum hastighed på 11 liter/min og med en kapacitet på 30 cm. vakuumpose hvor der kan bruges folieruller til valgfri længde. Der er integreret poseskærer og du kan stoppe vakuumeringen hvis ønsket, helt ligesom du kan benytte folier.

  • 0,7 bar vakuum tryk
  • 170 Watt effekt
  • Størrelse: 9,5 x 39 x 16,5 cm
  • Vægt: 1,6 kg

Tyske Vaco VC10 er en fuldautomatisk vakuummaskine der koster det halve af ”storebroren” VC30 modellen. Med Caso VC10 får du en billig vakuumpakker i en god kvalitet, men dog uden funktioner og finesser som du får med de dyre modeller.

VC10 er en brugervenlig maskine og fysisk en lille maskine med en vægt på kun 1,3 kg. Det kan være en fordel i forhold til at pakke maskinen væk, hvis du kun skal bruge vakuum lejlighedsvis. Maskinen betjenes på toppen af maskinen hvor du finder det enkle betjeningspanel. Her finder du en knap med svejse funktion, så posen lukker helt tæt.

Maskinen er ganske standard med kapacitet til at optage poser med en bredde på 30 cm. Helt ligesom du kan bruge folie ruller til at bestemme længden af de vakuumpakkede poser.

  • 0,8 bar vakuum tryk
  • 9 l/min vakuumhastighed
  • 30 cm maks. svejsebredde
  • Inkl pose/rulle
  • Vægt: 1,3 kg

Det skal du se efter ved vakuummaskiner

Det er ingen hemmelighed at der er to absurd vigtige egenskaber ved en vakuummaskine. Disse to egenskaber er:

  • Forsegling
  • Vakuum

Det er ingen vakuummaskine hvis den ikke kan vakuum og samtidig, er det begrænset hvor effektiv den er, hvis den ikke kan lave en god forsegling. Af denne grund, er det de vigtigste omdrejningspunkter for en vakuummaskine, som du skal have fokus på.

Foruden de to vigtigste egenskaber ved en vakuummaskine, er det funktionerne som vakuummaskinen har, som du bør forholde dig til. Du kan nemlig finde mange forskellige varianter af vakuummaskiner som kan noget forskelligt. Men for at holde hovedet koldt, finder du her de mest overordnede funktioner som du bør lægge mærke til:

  • Hvad er den største posebredde?
    • Det er ikke størrelsen af poserne som begrænser dig for at vakuumpakke maden, da poserne nok skal findes. Men hvor stor en pose kan den enkelte vakuummaskine udnytte? Hvis du bor selv, så kan det godt være at du ikke har det store behov for en vakuummaskine, der kan klare de helt store poser.
  • Mulighed for manuel styring
    • De fleste vakuummaskiner giver dig en mulighed for at du kan styre den manuelt. Det kan være en god idé at investere i en vakuummaskine, hvor du har denne mulighed. Du kan nemlig risikere at nå et punkt, hvor vakuummaskinen ikke kan klare opgaven, men det kan du selv, da du kan se hvordan opgaven skal kringles.
  • Manuel sugestyrke
    • Dér hvor det er rigtig smart, at du selv kan betjene sugestyrken, er når du skal vakuumpakke noget der er vådt med din vakuummaskine. Hvis du ikke kan styre eller betjene sugestyrken, så risikere du at der kommer vand med i vakuumpakningen af maden, hvilket du absolut skal undgå så vidt muligt.
  • Mulighed for tilbehør
    • Har du mulighed for at købe tilbehør til din vakuummaskine? Det kan i mange tilfælde være en fordel, da producenten med tiden højst sandsynligt vil lancere nyt tilbehør til din vakuummaskine. På denne måde undgår du at købe en vakuummaskine, hvor du kan se at en anden vakuummaskine på markedet lige pludselig kan utrolig meget mere og aldrig forældes.
  • Har den en rulleskærer?
    • Hvis din vakuummaskine har en rulleskærer, så betyder det at du kan tilpasse poserne til den mad som du vil vakuumpakke.
  • Opbevaring af poser
    • Finder du en vakuummaskine der kan opbevare poserne, så slipper du for at stå og administrere den som var det en lamineringsmaskine. Det er en funktion som gør vakuummaskinen ekstra god, for ikke mange ekstra knaster.
  • Lågelås
    • En vakuummaskine uden en lågelås, eller anden mulighed for at låse låget, så skal du stå og presse på låget, således at maskinen kan suge luften ud af posen.

Derfor bør du benytte dig af en vakuummaskine

Fødevarer der ikke har tilstrækkeligt med ilt, giver dig flere fordele:

  • Dine fødevarer kan holde sig i længere tid
  • Du sparer plads i fryseren og i køleskabet
  • Du kan tilberede med ’sous-vide’ metoden.

Sådan påvirker det holdbarheden

Levende organismer har brug for ilt for at kunne overleve. Dette gælder også bakterier, men når de enkelte fødevarer ikke har tilstrækkeligt med ilt, så kan bakterierne ikke leve. Det hele omhandler nemlig mikroorganismer, hvis vi skal gå helt i dybden med hvorfor holdbarheden forlænges, som den nu gør, når du vakuumpakker fødevarer – nærmere bestemt, kød.

Det er nemlig mikroorganismerne som angriber og gør maden dårlig. Mikroorganismerne er bakterierne som vokser ved hjælp af ilt, hvor vokseværket bliver bremset markant, når maden er vakuumpakket.

Holdbarhed i fryseren

Normalt, vil fedtet på et lækkert stykke kød som er kommet i en frysepose og derefter i fryseren, begynde at harskne. Denne proces starter når kødet imødekommer og optager 18 minusgraders frost. Det er ikke fordi at denne proces gør det farligt at indtage, eller at din mad bliver rådden, det betyder bare at der vil være en mangle på smag.

Dér hvor holdbarheden rent faktisk bliver forlænget ved vakuumpakning, er fordi maden undgår rimfrostskader. Rimfrostskader forekommer når kødet bliver tørret ud på grund af frosten. Dette gør at du får noget rigtig dårligt kød, hvis tilberedning bør foregå ved en grundig omrøring og blanding, af andet skrald fra skraldevognen – og ikke af dig.

Frisk mad i længere tid

Ved brug af en vakuummaskine, opnår du foruden en længere holdbarhed ved kød, også en meget længere friskhed af maden. Det er her hvor du virkelig kan udnytte de gode tilbud i supermarkederne, uden at gå på kompromis med kvaliteten efter tilberedningen.
Følg disse 4 trin for optimal friskhed af mad:

  1. Start med at fylde posen godt op med det du gerne vil have vakuumpakket. Herefter får du posen lukket med din vakuummaskine. Det er vigtigt at du ikke, eller undgår så vidt som muligt, ikke at have væske i posen. Væsken vil nemlig blive suget ind i din vakuummaskine, hvilket kan ødelægge den.
  2. Som en bonus til 1. trin, så skal du have styr på forseglingen af maden. Husk på, at hvis du vil undgå at posen med mad springer ved vakuumpakningen, så må den ikke fyldes mere end 66% op (svarende til 2/3). Ved forseglingen kan du have gavn af flere funktioner, alt efter kompleksiteten af den. Derfor kan det være en god idé at investere i en vakuummaskine der har flere indstillinger når det kommer til forsegling.
  3. Overlad arbejdet til maskinen, hvilket bør være et ganske enkelt og let trin at følge. Du skal prøve ikke at presse vakuummaskinen, da der er flere ting der kan gå galt. Din vakuummaskine kan desuden virke meget skrøbelig, hvis du forsøger at arbejde med den, i stedet for at den får lov til at arbejde med dig.
  4. Nu er maden klar til opbevaring. Nogle vakuummaskiner give dig endda mulighed for at du kan tilberede maden i mikroovnen, med det samme du har taget maden ud af fryseren.

Nu er du klar til at anskaffe dig en vakuummaskine og udnytte det madens fulde potentiale.

Kilder: