Båndsave

Båndsave

Når du arbejder med enten metal eller træ, er båndsave et uundværligt redskab. De findes i mange udgaver og modeller, som varierer i forhold til typen samt omfanget af arbejdsopgaver.

Til de professionelle håndværkere vil de stationære udgaver være den foretrukne og anbefalede model. Har du derimod som privatperson et mindre behov, kan praktisk og fleksible, bærbare udgaver være passende modeller.

Herunder kan du blive klogere på de forhold, du skal være bekendt med, når du køber en båndsav.

Populære båndsave

Hvilke udgaver af båndsave findes der?

Du finder forskellige modeller på markedet, som egner sig til at blive anvendt til bestemte materialer. En båndsav kan arbejde i både træ, metal samt jern.

Til diverse hobby projekter i hjemmet samt til gør-det-selv-manden, vil bord-udgaven være et oplagt valg. Den kan nemt stå i hobbyværkstedet eller i garagen.

En træbåndsav vil ofte også kunne håndtere at arbejde eller skære i plastik, ben og aluminium (afhængig af om det er en grov eller fin klinge).

Det er vigtigt, at du bruger god tid på at udvælge dig den rette model, da dette vil have stor indflydelse på både funktionen af redskabet og ikke mindst i forhold til prisen.

Se også: Bedste rundsave

Hvordan udvælger jeg den bedste model?

Når du undersøger markedet for båndsave, vil du opleve, at det er bredt, og at der findes mange forskellige mærker og modeller. Der findes dog nogle centrale punkter, du skal være særlig opmærksom på, når du vil have det bedste redskab til dine behov. Disse handler om:

  • Driftssikkerhed
  • Brugervenlighed
  • Funktionalitet

De forskellige modeller vil variere i bånd- og skærebredde og have forskellige skærehøjder.

De mere avancerede udgaver kommer med justerbare hastighedsindstilling, så maskinen kan anvendes til flere typer af materialer.

Har du brug for ekstra præcision omkring resultaterne med skærearbejdet, skal du have en kvalitetsmodel. Her finder du ekstra funktionelt udstyr i form af f.eks. integreret forstørrelsesglas, støvskuffe, ekstra elektrisk udstyr m.fl.

Det handler om at finde en model, som matcher dine behov og arbejdsopgaver.

Se også: Gode drejebænke til værkstedet

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber båndsav?

Det anbefales at købe ekstra båndsavsklinge, når du køber redskabet. Det vil være uundgåeligt ikke at komme til at ødelægge savens klinge ved at save ind i et søm eller lignende. Her er det rart i forhold til effektiviteten af dine arbejdsopgaver, at du nemt vil være i stand til at kunne udskifte den skæve klinge med en ny.

Du skal vælge model i forhold til dine behov, og du har mulighed for at vælge model i henhold til skærehøjden (dette vil typisk stå angivet i produkttitler i millimeter).

Da prisen varierer meget, vil dette være et særskilt parameter, som vil have betydning for dit valg. Når du køber et produkt fra én af de store mærker på området, kan du finde kvalitetsmodeller til hobbybehov til billige priser.

Det kan på lang sigt svare sig at investere lidt i din båndsav, så du er sikker på at få en driftssikker model med lang levetid og en stærk motor.