Cykelhjul

Cykelhjul

Hjulene er det, der får cyklen til at køre. Derfor vælger mange også at udskifte hjulene, som det første, hvis de ønsker at optimere deres cykel. Er du også interesseret i nye cykelhjul? Så kan du blive meget klogere her.

Vi vil prøve at give dig en masse information, og på denne side kan du blive klogere på disse områder:

  • Vægt
  • Profil
  • Materiale
  • Størrelse

Nye og bedre hjul kan medbringe mange fordele. Du kan blandt andet øge eller reducere vægten, opnå mere aerodynamik og opleve en lavere rullemodstand.

Populære hjul

Hvilken vægt skal cykelhjul have?

Én af de største grunde til, at mange vælger at investere i nye hjul, er netop, at de gerne vil øge eller reducere cyklens samlede vægt. Fordi hjulene er i bevægelse, er hjulene det mest effektive sted at skabe forandringer i vægten.

Det er især fælgens vægt, der er essentiel, da det er fælgene, der skaber den største centrifugalkraft. Mange foretrækker en relativ lav vægt på fælgene, og hvis du ønsker dette, kan du med fordel vælge de rigtige materialer. Materialerne kan du læse mere om længere nede på siden.

Hvilke forskellige muligheder findes der?

Udover hjulenes vægt findes der naturligvis også et par andre ting, du bør overveje. I dette afsnit kan du læse mere om forskellige typer af profil.

Groft sagt findes der tre forskellige profiler. Lav, medium og høj profil. Du bør vælge profil ud fra hvilket terræn, du kører mest i. Profilen betyder egentligt bare, hvor bredt dækket er.

Herunder vil vi forklare nærmere omkring de tre profiler, så du kan blive klogere på hvilken profil, der er optimal for dig.

  • Lav profil: Disse hjul er ofte 25 mm brede eller mindre. De er ofte ret lette (vægt), og de er ofte ret billige. Derfor er de meget brugt på de almindelige/standard cykelmodeller både til racercykler og MTB’er.
  • Medium profil: Denne profil passer godt til kuperet terræn. Hjulet vil ofte have en bredde på mellem 25 og 40 mm. Dette er ikke den mest populære profil, men den medfører faktisk en del fordele. En relativ lav vægt og en bedre aerodynamik vil kunne give dig en super god cykeloplevelse, hvis du vælger denne profil.
  • Høj profil: Denne type er den mest anvendte af danske cykelryttere. Den høje profil passer utroligt godt til det mest gængse terræn i Danmark. Bredden vil ofte være 40 mm og helt op til omkring 80 mm.

Hvilke materialer er populære til cykelhjul?

De mest almindelige materialer til cykelhjul er aluminium, carbon og stål. Billige cykelhjul på tilbud vil ofte findes i stål og aluminium, hvor carbon cykelhjul ofte er en smule dyrere. Carbon er ligeledes det materiale, som de fleste foretrækker, fordi det netop skaber en lettere vægt på fælgene.

Hvis du finder den profil og det materiale, der passer bedst til dig og dine cykelruter, burde du nemt kunne vælge et nyt cykelhjul, hvis blot du også husker størrelsen.

Hvilken størrelse skal mine cykelhjul have?

Det er naturligvis helt essentielt, at du finder et hjul i den rigtige størrelse. Cykelhjul størrelser måles for det meste i tommer. Derfor er det også dette resultat, du får mest ud af at søge på, hvis du foretager en søgning på nettet. Hvis du bliver i tvivl omkring de mange forskellige måleenheder, kan du altid anvende en cykelhjul størrelsestabel.

Det er især cykelhjulets diameter, der kommer til at være afgørende for dit valg. Herudover skal du også vælge ud fra dine egne mål. Du skal altså finde en størrelse, der matcher din højde og din egen vægt for at opnå de bedste resultater.

Hvis du overvejer materiale, profil, vægt og størrelse, bør du nemt kunne finde frem til det helt rigtige match for dig og din cykel.