Fræsejern

Fræsejern

Fræsejernet er den udskiftelige del af en overfræser. Du kan bruge dem til at lave kanter og profiler på dine lister eller træplader med for at give dit træarbejde et ekstra gennemført udtryk.

For at få det bedst mulige resultat skal du kende din overfræser og vide, hvordan den skal indstilles, så du får det optimale ud af de forskellige typer. Derfor er det også en maskine, der ikke umiddelbart lægger op til at du vælger den billigste model.

Populære fræsejern

Hvilket slags fræsejern skal jeg vælge?

Overfræseren er den maskine, du bruger til at føre dine fræsejern med. Det er den, der giver power og mulighed for at føre jernene præcist og jævnt, så du kan få det resultat, du ønsker. Det er fræsejernet, der bestemmer, hvilken profil der kommer ud af dit arbejde med maskinen, og derfor findes der også et hav af forskellige muligheder for at få præcis det look, du ønsker.

Som udgangspunkt findes der to forskellige slags, der til gengæld findes i et utal af forskellige udgaver og former. De to overordnede kategorier har hver deres formål og hver deres brugsområde.

Se også: Stubbor

Med kuglestyr

Denne slags bruges til at lave kanter op borde, hylder og lister. Det giver dig muligheden for at give dit træarbejde en lækker og professionel finish, der passer til din unikke stil. Når der er kuglestyr på dit fræsejern kan du ikke arbejde inde i træet, men kun køre langs kanterne.

Uden kuglestyr

Kræver lidt mere erfaring og styring at bruge, fordi du arbejder inde i træet og ofte skal følge en skabelon eller linje. Der er ikke noget, der stopper jernet fra at køre udenfor den streg eller linje, du ønsker, det skal følge, og derfor skal du være sikker på hånden og vide, hvad du laver for at få det bedste resultat.

Hvilken størrelse fræsejern skal du vælge?

Når der skal vælges størrelse på de jern, du skal bruge til din maskine, er det som oftest skaftet, der gør udslaget. Her handler det om, hvor stærke de skal være, samt hvor store de er i omfang.

Til den helt almindelige hobby overfræser er det som udgangspunkt jern med 6 mm skaft, du skal vælge, mens de større maskiner med kraftigere motor bruger 8 mm. Herefter kommer du hurtigt op i store størrelser til stationær fræser og industri, hvor der bruges jern fra 8-12 mm og opefter.

Når det kommer til størrelsen på selv jernet og hovedet, så er der ikke nogen klare grænser for, hvor store eller små, du kan finde dem, så det handler primært om at finde ud af, hvad du ønsker og lede efter det.

Du finder fræsejern i alle de større byggemarkeder som Harald Nyborg, Jem & Fix, Bygma og Bauhaus, eller på fræsejern.dk. Brug overfræseren og de mange forskellige fræsejern til at afslutte dine gør-det-selv projekter med stil.