Gode råd om dæk som du VIL vide alt om.. eller burde vide!

brug de gode råd om dæk

Når man er bilejer hvad end det er en ny eller eksisterende bil, så har de færreste ret meget viden om noget det vigtigste i forhold til sikkerheden på bilen; nemlig bilens dæk.

Hvor mange bilejere ved ret om om dæk, udover den dækservice du finder ved Slots Auto i Solrød, Solrød Strand, Greve, Karslunde, Køge eller på Fyn og Jylland?

Hvis du som bilejer mangler gængse oplysninger angående dæk og fælge, så læs videre lige her.

Vi har samlet de mest nødvendige gode råd om dæk der dækker over hvad, hvordan, hvorfor du skal skifte dæk, hvilke dæk du bør bruge og hvornår du skal bruge de forskellige typer dæk.


få tilbud på dækskift hos Autobutler

Hvad er dæk?

I Danmark sælges der stort set kun radial dæk og grunden til dette skyldes, at disse har et bedre brændstofforbrug, køreevne, sikkerhed og køreegenskaber.

Dækmønsteret som er det yderste af dækket, er hvad, der oplever den største påvirkning under kørsel. Det er grunden til, at du skal skifte til vinterdæk når årstiden melder vintertid. Det skyldes, at vinterdæk anvender et mønster der er bedre til glat og koldt vejr(vinterdæk guide).

Du har nok oplevet, at trække dig lidt i håret de utrolige mange forskellige typer dæk der findes?

Udover der er mange sælgere/firmaer der gerne vil sælge dig dæk, så er designet i dækmønster forskellen på, om du køber skidt eller kanel.

Slidbanen giver stabilitet gennem bagerste og forreste kant af dækmønsteret, og noget som du tage med i overvejelsen, når du skal købe dæk.

Mønsterdybde

I Danmark har vi et lovkrav for både sommer- og vinterdæk angående mønsterdybde som du kan læse her fra Dækbranchens fællesråd:

I henhold til den danske lovgivning skal mønsterdybden for biler under 3.500 kg totalvægt være minimum 1,6 mm, og for motorcykler og køretøjer over 3.500 kg totalvægt minimum 1,0 mm.
Mønsterdybden måles i “hovedmønsteret”, hvilket er den midterste ca. ¾ af slidbanens bredde.

Den almindelige opfattelse som mange af os er opdraget med, er, at mønsterdybde ikke må gå under 3 mm. men dette er et råd for dæksikkerhed og ikke et lovkrav, da lavere dybde giver en gevaldigt øget chance for aquaplaning.

Læs hvad Wikipedia indeholder af information om mønster:

Fra Wikipedia, den frie encyklopædie:

Et mønster er en integreret del af slidbanen på et dæk, den del som kommer i kontakt med overfladen af en vej, mark eller lignende.

Slidbanen/ mønsteret består af en speciel gummiblanding, som er udviklet til at give dækket forskellige egenskaber, blandt andet stor friktionsevne, evne til at bevæge sig optimalt på tør, våd eller glat vej samt har stor slidstyrke.

Mønsterets udseende er karakteristiske geometriske former der kan bestå af riller, kanaler, forhøjninger, huller og andet.

Skal du bruge 4 ens dæk på din bil?

Dine dæk skal være parvis. Dvs. at de forreste dæk skal være ens, helt ligesom de to dæk bagtil også skal være de samme.

Du må gerne bruge forskellige dæk foran og bagpå, dog skal størrelsen være ens imellem foran og bagpå medmindre producenten forskriver anderledes.

Betydningen af dæks alder?

Den gængse regel er, at du bør udskifte dine sommerdæk, helårsdæk eller vinterdæk når de rammer en bestemt alder.

F.eks. vinterdæk der er ældre end 4 år, og sommerdæk der er ældre end 6 år bør du få skiftet.

Grunden til dette skyldes, at friktionen forsvinder med alderen, og også den gængse slidtage der er af brug.

Du finder alderen på dit dæk ved at kigge efter et firecifret tal på siden af dækket, og dette hedder DOT.

Dette er beskrivelsen fra FDM:

Efter det såkaldte DOT-mærket, som er den amerikanske kvalitetsstandard er der et firecifret tal. De første to tal er ugenummeret, og de sidste tal angiver årstallet, f.eks: f.eks. 2507 = uge 25, år 2007. Det er en god ide at spørge efter så nye dæk som muligt, når man køber dæk. Der er ingen regler for, hvor gammelt et dæk må være. Generelt bør de dog ikke bliver ældre end 10 år. Men det er især vigtigt, at være opmærksom på at et dæk ældes løbende, og dækkes egenskaber forringes gradvist med tiden. Dertil kommer, at den dækteknologiske udvikling løber stærk i løbet af 10 år.

Det er den mest basale information du behøver om dæk.

Men du bør du få endnu mere information, ved at se denne korte video med gode råd om dæk til din bil.