Hobbykniv

Hobbykniv

Hobbykniven er en af de værktøjer, du skal lade ligge hjemme, når ikke du er på arbejde. Den er nemlig forbudt at have på sig – i ikke arbejdsøjemed.

Selv om den er ulovlig at have på sig er den et stykke uundværligt værktøj i rigtig mange værktøjskasser herhjemme. Den lille kniv med et blad, der kan skubbes ned er praktisk, let at anvende og brugbar i rigtig mange sammenhænge.

Populære hobbyknive

Hvad er en hobbykniv?

På engelsk hedder hobby kniven en ’utility knife’, hvilket passer rigtig godt til det den egentlig er. Kniven er en lille og praktisk kniv med et blad, der kan skubbes op og ned, så kniven kan lægges i lommen uden fare for at du skærer dig i benet.

Ofte er kniven udstyret med et løst blad, der kan knækkes af, efterhånden som den øverste del bliver sløv. På den måde har du altid en skarp kniv ved hånden, når det er nødvendigt.

Se også: Tommestokke

Hvilken hobbykniv er den bedste?

Skal man gå ud fra de tests, der er lavet omkring denne form for knive, så er det uden tvivl de dyre modeller, der gør sig bedst i test.

Stanley kniven, som mange vil anse som den originale hobby kniv er den, der vinder oftest. Den er ergonomisk udformet, har et fast blad, det ikke rykker sig, når du skære i hårde materialer og holder længere.

Det er dog, som med alt andet et spørgsmål om, hvad du skal bruge kniven til.

Skal du blot skære i papir eller pap er der næppe grund til at investere i de dyreste modeller – selv om prisen ikke kommer over 170 kroner. En oversigt over mange forskellige hobbyknive kan findes på hobbykniv.dk

Kan man skifte blad på en hobbykniv?

Fordelen ved denne form for knive er netop de udskiftelige blade, der oftest sidder fast i en klips eller med en skrue, så de hurtigt og let kan skiftes, når de bliver for sløve.

Langt de fleste knive kan dog bruges længe, da bladet i denne form for værktøj kan knækkes af og derved give adgang til en ny og skarp spids.

Hvordan man knækker bladet på en hobbykniv er helt afhængigt at de individuelle modeller, men i de fleste tilfælde sidder der en anordning i enden af knive, der kan bruges til at beskytte fingrene, når det er tid til at knække spidsen af din hobbyknivs blad.

Kan man købe løse blad til en hobbykniv?

I langt de fleste byggemarkeder kan du samme sted som selve knivene finde ekstra blade til de forskellige modeller.

Bladene findes som udgangspunkt i tre forskellige bredder, hvoraf det smalleste er det billigste og så fremdeles. I nogle tilfælde kan du finde såkaldte universal blade, der kan bruges til mange forskellige modeller, men i andre tilfælde vil det være nødvendigt at finde de originale blade for at få det bedste ud af kniven.