Hvad er helårsdæk? Find svaret her

hvad er helårsdæk og er de relevante til en sportsvogn i Danmark

Mellemtingen mellem sommer- og vinterdæk er blevet mere og mere populær i Danmark. Og med tanke på klimaforandringer der gør, at vi ikke har meget sne mere, kan det være en økonomisk smart ting.

Du kan både spare på køb af to sæt dæk og samtidig slippe for udgifterne til hjulskift, med mindre du skifter sommerdæk til vinterdæk selv.

Hvad er helårsdæk?

Helårsdæk er en type vinterdæk der også skal kunne klare det samme som sommerdæk. Typen er typisk til dig med begrænset kørselsbehov, og/eller bor i et land som måske ikke har sne, men dog stadig koldt vejr som vi har i Danmark.

Helårsdæk er mærket M+S som står for mud + snow og må kun monteres med lignede mærket dæk.

Dæk typen er blevet bedre de senere år, for flere og flere har fået smag for dæktypen. Og det har dækproducenterne luret, så udviklingen har fået et skred.

Men helårsdæk er dog ikke lige så god som et vinterdæk, og egenskaberne på tør vej er heller ikke lige så gode som sommerdæk i forhold til styre- og bremseegenskaber.

Den store ulempe ved dæktypen er, at de kan give dig en falsk tryghed, hvor du tror, at sikkerheden, vejgreb og bremselængde er ligeså god som sommer- eller vinterdæk.

Find de bedste helårsdæk til gode priser hos Dækonline.dk

vælg helårsdæk eller vinterdæk?

Hvornår skal og skal du ikke bruge helårsdæk?

Det er jo logisk at egenskaberne ikke bliver det samme som dæk der er beregnet til årstiden. Hvis du pendler 20-30000 km. hvert år, så vil du ofte komme ud for sne og frost. Og helårsdæk er ikke  lige så god som vinterdæk.

Helårsdæk er dog et bedre valg end at køre på sommerdæk om vinteren, som flere og flere gør. Om vinteren med 40 km/t. har helårsdæk en bremselængde på 25 meter, vinterdæk omkring 23 meter og sommerdæk har en bremselængde på 60 meter. Vel og mærke med dæk i ordentlig kvalitet og ikke dårlige kinesiske kopier.

Helårsdæk er dog bedre til at håndterer meget aquaplaning/vådt vejr i varm føre end vinterdæk.

Tilsvarende om sommeren, vil helårsdæk have en lidt længere bremselængde end sommerdæk – Se disse gode råd om dæk.

Regler om vinterdæk i udlandet

Der er ikke krav om vinterdæk i Danmark, men Sverige, Østrig og Tyskland hvor  hvor vi ofte køre på skiferie til, har krav om brug at vinterdæk.

Se også: Hvorfor det er vigtigt med gode vinterdæk?

Fordele ved helårsdæk?

  • Du sparer penge på dækskift
  • Du slipper for at købe to sæt fælge
  • Du står bedre fast i vinterføre versus sommerdæk

Ulemper ved helårsdæk?

  • Ikke lige så gode som sommerdæk på tør vej
  • De er lige så gode som vinterdæk på sne og glatte veje
  • Begrænset udvalg

Bedste helårsdæk?

Tyske Autobild lavede en helårsdæk test sidste år, hvor disse tre dæk blev kåret som 1,2 og 3:

  • Quatrac 5 fra Vredestein
  • Crossclimate fra Michelin
  • AllSasonContact fra Continental

Hvad er forskellen på helårsdæk og vinterdæk?

Hvis du gerne vil have en dybere og mere udførlig forklaring på forskellen mellem helårsdækket og et vinterdæk, så se denne korte video med uddybende forklaring.