Mørtel

Mørtel

Den rette type af blandingsmateriale er vigtig, når du skal i gang med at bygge eller restaurere. Dette er grundlimen mellem dine sten og skal derfor til tider kunne bære en hel bygning. Det er derfor ikke irrelevant, hvilken type du vælger, hvis du vil have, dit murværk skal bestå.

Her får du en guideline til, hvilken type du bør vælge til dit byggeprojekt.

Hvad er mørtel?

Det er et blandingsmateriale, der benyttes, når man skal binde eksempelvis mursten sammen i et murværk. Blandingen påføres mellem stenene, når det er vådt, og fungerer som en form for lim, der, når det tørrer, skal holde stenene sammen.

Hvilken slags mørtel findes der?

Materialet kan blandes af flere forskellige elementer. Overordnet findes der tre former for mørtel, man kan benytte, alt efter hvilket projekt man skal i gang med.

  • Cementmørtel er en blanding af sand, vand og cement. Denne type har en høj holdbarhed og styrke og er ligeledes hurtigtørrende sammenlignet med de andre typer, da cementen med det samme begynder at størkne, når den blandes med vand. Det er i denne blanding cementen, der binder stenene sammen.
  • Kalkmørtel er modsat ovenstående et langsommere tørrende materiale. I dette er det kalken, der fungerer som bindevæv i blandingen. Denne type er fremstillet af sand, vand, hydratkalk og vådlæsket kalk.
  • Tredje materiale er en blanding af de to ovenstående. Denne kaldes kalkcementmørtel. I denne er der dermed både tilsat kalk og cement. Det er muligt at tilsætte andre materialer, som kan gøre massen mere eller mindre smidig, hurtigtørrende eller noget helt tredje.

Se også: Strandmørtel

Hvilken slags mørtel skal jeg bruge?

Skal du restaurere indendørs, er kalkmørtel anbefalelsesværdigt. Dette gør, at fugt bedre kan sive ud gennem stenene og bidrager derfor til, at du får et bedre og sundere indeklima. Dette kan du læse mere om på kalkmørtel.dk

Dermed er denne type god, hvis du eksempelvis skal have muret en bar i køkkenet eller have fremstillet en rustik væg af mursten.

Cementmørtel er oplagt at bruge til større udendørsprojekter eller pudsning af huse. Da denne blanding er både stærkere og mere hurtigtørrende end blandingen i kalk, er denne oplagt at bruge til store byggeprojekter grundet dens styrke.

Hvor meget mørtel skal jeg bruge?

Mængden, du skal benytte, afhænger af mange ting. Først og fremmest handler det om, hvor mange m2 du skal have muret op, og ligeledes handler det om, hvor store dine sten er.

Som udgangspunkt siger man, at der skal benyttes 1000 kg tør blandingsmateriale hver gang, du har 1000 mursten i standardstørrelsen, som er 228 x 108 x 54 mm.

Det altid en god idé at købe lidt ekstra, da det kan blive problematisk pludselig at løbe tør midt i murearbejdet.

Nu har du ekstra viden om, hvilken type du bør kaste dig over og kan forhåbentlig trygt gå i gang med dit mureprojekt.