Strandmørtel

Strandmørtel

Står du overfor et projekt, hvor der skal pudses og fuges, så er det oplagt at købe strandmørtel til formålet. Men hvad kan de forskellige strandmørtel produkter, og hvilken variant passer bedst til dit projekt?

Læs med i denne guide for at blive klogere på alt det, du bør have med i dine overvejelser, inden du foretager dit køb. Så kan du være helt sikker på, at du tager den helt rigtige beslutning.

Populære produkter

Hvor meget strandmørtel skal jeg købe?

Inden du går i gang, bør du sætte dig ind i omfanget af dit projekt. Pudsemørtel fås i meget varierende mængder, og du kan derfor købe alt fra en mindre pose à 15 liter til den såkaldte bigbag, der som regel indeholder hele 500 liter.

Skal du i gang med et stort projekt, hvor du kan få brug for en bigbag, kan du med fordel undersøge, om det vil betale sig at investere i sådan en.

Det kan spare dig unødvendige udgifter, både i forhold til literprisen og leveringen, og så slipper du for besværet ved at skulle bestille nye poser. Køber du rigeligt på forhånd, går din arbejdsproces ikke i stå, når du skal vente på leveringen af supplerende varer.

Bigbags kan både leveres i poser eller løst aflæsset, så vær sikker på, at du vælger den rigtige mulighed for dig.

Hvilke forskellige kornstørrelser findes der?

Generelt er strandmørtel et produkt med fine korn i modsætning til det grovere bakkemørtel. Bakkemørtel er godt til at mure, hvor strandmørtel egner sig bedre til pudsning og fugning.

Efter traditionel udkradsning kan strandmørtel ligeledes anvendes, hvis en mur skal fuges. Inden anvendelse tilsættes cement til mørtlen i varierende mængder, alt efter hvilken type projekt du er i gang med, til en god konsistens opnås.

Mørtlen fås som regel med korn i størrelsen 0-2 mm, men kan også fås med korn i størrelsen 0-4 mm. Jo mindre kornene er, jo finere er mørtlen, hvilket også vil påvirke resultatet. De små korn egner sig godt til finere opgaver, hvor detaljerne i resultatet har en stor betydning.

Hvilken procent skal jeg vælge?

Strandmørtel fås i forskellige udgaver for eksempel 6,6% og 7,7%. Procentdelen angiver, hvor højt kalkindholdet er pr. 1 liter cement.

En 7,7% er god til finere projekter såsom pudsning, hvor den giver et flot resultat, men egner sig ikke godt til muring af vægge og andre tungere projekter.

Se også: Vandskuring af hus

En vådmørtel på 9%, også kaldet en kalkmørtel, da kalkindholdet er højt, vil egne sig godt til både pudsning og fugning. Læg mærke til de enkelte anvisninger i forhold til blanding, da der kan være forskel på tørre med vådmørtel og tørmørtel.

Vådmørtel blandes som regel i en tvangsblander, hvor der tilføjes vand og eventuelt cement indtil den rigtige tykkelse opstår.

Husk på, at du ikke kan pudse og fuge, hvis det er koldere end 5°C. Du kan dog tilsætte midler, der nedsætter frysepunktet til blandingen, så længe cementmængden ikke er højere end 55% af blandingen.