Når din boligs vinduer trænger til en fornyelse, så kan det i første øjekast godt virke dyrt. Men ofte er montering af nye vinduer kun en dyr fornøjelse, hvis du tænker kortsigtet og samtidig ikke er klar over hvilket arbejde der ligger bag.
Det ses hyppigt, at der hvor du køber vinduer, også tilbyder at stå for montering af dem. Det kan godt virke som et godt salgstrick, men det kommer an på hvordan du ser det. Den virksomhed hvor du handler dine vinduer, har med garanti et tæt samarbejde med en tømrer, som sørger for montering af dem. Her presser både forhandleren af vinduer og tømreren sig selv ned i pris, for at du kan få dit arbejde udført. Du kan også vende den om og tænke på, at du slet ikke skal ud og finde nogen der kan stå for montering af de nyindkøbte vinduer.
Inden du går ud og shopper nye vinduer, skal du være opmærksom på loven om antal brandudgange i et rum. Du bør derfor undersøge om de vinduer du har set på, er godkendt som brandudgang, da der skal være mindst to brandudgange pr. rum.
I værste tilfælde, hvis du får monteret vinduer der ikke er godkendte som brandudgange, så kommer disse til at stå som K3’ere, når dit hus engang skal sælges. Dette bliver altså en væsentlig forringelse af din ejendoms værdi, og uden tvivl noget en potentiel køber vil have afslag i prisen for.
Besparelse, værktøj og materialer, samt hvordan du finder ud af hvem der skal stå for montering af dine vinduer, kommer vi nærmere ind på i artiklen.
Besparelse og overvejelser
Du skal være særlig opmærksom, hvis dit hus enten fik monteret vinduer, eller skiftet vinduer, tilbage i 60’ og 70’erne. Dette skyldes at man dengang nøjes med at skifte dele af vinduet. Så hvis dine vinduer er fra disse to årtier, så bør hele vinduet skiftes, heriblandt rammen, karmen og selvfølgelig vinduet.
Vinduer fra før 60’erne, bestod af kernetræ med rigtig meget harpiks. For dig betyder dette, at vinduernes holdbarhed er ekstrem, og kan holde omkring de 100 år. Her kan du nøjes med at renovere rammerne, i stedet for at udskifte dem helt.
Når du skal ud og se på vinduer bør du gøre dig en række overvejelser, som skal danne grundlag for dit valg:
- DDV-mærkede vinduer, er nogle du i høj grad skal se efter. Teknologisk Institut anbefaler disse, da de overholder en lang række af kvalitetskrav.
- Overvej en ramme af plastik, således at dine vinduer får den længste holdbarhed. Her vil holdbarheden være omkring de 100 år, hvilket kun er en fordel, når du engang skal sælge dit hus (hvis du skal).
- Undersøg kombinationen af træ og aluminium. Her får du et eksklusivt look til dit hus, ved montering af disse. Det kan selvfølgelig også være det slet ikke er noget for dig, men det er dog en god idé at vide hvad du potentielt kan gå glip af.
- Hvis du finder energiruder, så er der i sandhed penge at spare på varmeregningen. Energiruder/termoruder, er hele 3 gange mere effektive når det kommer til energibesparelse. Desuden, så vil der komme mere strenge krav fra Energistyrelsen i 2020, hvor disse vinduer vil leve op til de kommende krav.
Hvis det virker til at være en stor mundfuld at tage stilling til, så kan du med fordel kontakte en virksomhed der arbejdet med dette, så du kan få professionel hjælp. Køb og montering af nye vinduer, er en investering, og en stor en af slagsen.
Værktøj til montering af vinduer
Om du selv skal/vil gøre det, eller ej, så er det alligevel rart at have lidt baggrundsviden til sådan et projekt, som montering af vinduer.
Det giver bare mere ro i maven, når du eksempelvis har kendskab til hvad mekanikeren laver på din elskede bil, og det samme gælder også for montering af vinduer på din elskede bolig.
Til sådan en ”operation” skal der bruges de klassiske værktøjer som:
- Hammer
- Vaterpas
- Boremaskine
- En hjælper/kammerat
- Koben
Derudover skal der bruges:
- Trækiler
- Klodser i krydsfiner eller andet materiale der er vandfast
- Karmskruer
- Glasuldstrimler til isolering
- Fugebånd
- Elastisk fugemasse
- byggesilikone
Selve ”operationen”
Det er langt fra de færreste der kender kan rækkefølgen på det mekanikeren har gjort, for at skifte en del på din bil. Men det kunne nu være rart nok at have kendskab til det, så du ikke bare står som en nikkedukke og han forklare dig det.
Derfor er der her udarbejdet en mindre spiseseddel, som vedrører montering af vinduer:
- Få det gamle vindue af huset ved hjælp af et koben. Når dette er gjort, kan du let få karmen af, ved at save i den forskellige stedet.
- Sørg for at fladen er i vater, og sæt det nye vindue på.
- Fjern beslaget og skruerne på det nye vindue.
- Fjern herefter rammen fra karmen, så du ikke skal arbejde med karmen uden glasset.
- Sæt karmen på montagepuder
- Placer montagepuderne i hvert hjørne, således du kan få vinduet i vater og sørge for det står lodret samtidig.
- Brug kilerne, så du sørger for der er lige meget afstand/luft mellem karm og muren alle steder.
- Lav huller i karm og muren med en boremaskine.
- Implementer montageskruerne (i nærheden af hængslerne).
- Lav en kontrol af om det hele står lodret og er i vater.
- Isolér mellem karm og mur.
- Brug fugemassen rundt om karmen.
- Du kan nu fastgøre vinduesrammen i beslaget, når karmen er monteret.
Det er de færreste der decideret forstår og kan forestille sig, hvordan ovenstående spiseseddel ser ud i praksis, men når først du står i det, så giver det hele god mening.
Det rigtige firma og prisen på montering af vinduer
For mange, er ejendommen en del af ens pension. For de fleste, er det sådan uanset om de ønsker det eller ej. Du bør derfor pleje din fremtidige pension (eller blot opsparing) ved at vælge kvalitet. Hvis montering af flere vinduer på din ejendom har været amatøragtigt, og det kan ses, så kan du hurtigt miste 100.000 kroner i værdi.
Derfor bør du ikke gå på kompromis, når det omhandler din bolig. Vælg en god tømrer eller et firma med god erfaring inden for montering af vinduer, så du er sikret. Desuden, kan vinduer der ikke er i vater eller i lod, få store konsekvenser for din bolig, og blive en meget dyr efterregning.
Prisen
Et prisspænd er gennemsnitligt mellem 1.100 kroner og 2.000 kroner pr. vindue. Prisen kan variere meget, da det afhænger af hvilket firma du selvfølgelig vælger, hvilken type vinduer og hvor mange. Jo flere vinduer det er, jo hyppigere ses en besparelse pr. vindue.