Mukkert

Mukkert

Er du den mindste smule ’gør-det-selv’-typen, ved du sikkert også godt, at det ikke er nok at have én skruetrækker, svensknøgle, hobbykniv og én knibetang. Nej, du er nødt til at have forskelligt værktøj til de forskellige opgaver du udfører rundt omkring.

Du har måske også erfaret, at det ligesom i ovenstående eksempel, heller ikke er nok kun at have én hammer. Du kommer i hvert fald ikke så langt, når du har varierende opgaver med kun én hammer i værktøjskassen. Selvom du ikke behøver at eje hele værktøjskataloget, bør du som minimum have en mukkert.

Der findes mange forskellige mukkerter på markedet, så det gælder om at finde den, som passer til dine behov. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du vælger den helt rigtige variant af denne hammer.

Populære mukkerter

Hvor stor skal min mukkert være, og hvor meget skal den veje?

Mukkert, klaphammer og universalhammer. Kært barn har mange navne – og anvendelsesmuligheder. Lige meget hvilke projekter du har gang i, er en mukkert essentiel.

Skal du anskaffe dig en mukkert, gør du klogt i at overveje hvordan du primært vil komme til at anvende den. Det har nemlig stor betydning for, hvilken vægt af hammer du skal vælge.

  • Skal du bruge den til at rive en bygning ned, slå jernpæle i jorden eller lignende, er det en god idé at vælge en i den tungere ende, som der virkelig er gennemslagskraft i.
  • Har du brændeovn og skal bruge mukkerten sammen med en flækhammer til at hugge brænde, er det vigtigt, at den er så tung, at den får kløvet brændet uden stort besvær. Samtidigt skal du kunne holde til at svinge hammeren gentagende gange. Overvej derfor, hvor tung den kan være samtidig med at du kan holde til at bruge den i længere tid.
  • Skal hammeren bruges til at slå kiler præcist ind, kan en i den ’lettere’ vægtklasse være den bedste løsning. Jo tungere en hammer er, jo sværere er det at ramme en lille flade præcist.

Skal jeg vælge mukkert med gummi- eller jernhoved?

Når det kommer til spørgsmålet om du skal vælge en hammer med et hammerhoved lavet af gummi eller jern, må du igen tænke på den primære anvendelsesform, du har tiltænkt mukkerten. Skal du slå tunge stålpæle i jorden eller smadre mursten, går det nemmest med et jernhoved.

Skal du ramme småt og præcist uden at gøre skade, er det helt klart bedst med et mere nænsomt hammerhoved af gummi, som ikke skader overfladen.

Hvilket skaft skal min mukkert have?

Når du vælger en mukkert, sidder hovedet fast på et skaft. Det er det skaft, som du skal holde fast i, mens du igen og igen slår med den tunge hammer. Det skal derfor være behageligt og føles naturligt for dig at holde ved skaftet.

Det er derfor også væsentligt, at du tænker over hvordan det er at holde ved skaftet på den hammer, som du vælger.

Hvad enten skaftet er lavet træ, jern eller gummi, skal det føles rigtigt. Derudover hjælper det også, hvis du husker at vedligeholde skaftet hen af vejen, så det forbliver behageligt at holde ved.