Er du en af de mange danskere der også rider med på bølgen af madentusiasme? Det skal du absolut ikke skamme dig over hvis du er – og hvis du ikke er, så er en pålægsmaskine måske vejen frem til at gøre det. Du har sikkert en masse andre køkkenredskaber som elkedel, kaffemaskine, vaffeljern, men bare ikke en pålægsmaskine.
Navnet på maskinen antyder formålet, nemlig at skære pålæg ud. Det kan være til din eller måske børnenes madpakker. Men også til f.eks. at serverer noget lækkert tapas eller andet formål.
Find den bedste pålægsmaskine
Hvis du overvejer at investerer i denne køkkenmaskine, finder du i denne pålægsmaskine test/guide det nemme og hurtige overblik over de bedste modeller i 2021, hvor tyske Graef står stærkt.
-
Graef V20 Vivo pålægsmaskine
DKK1.583,00
Til Butik
Graef V20 Vivo er kåret som bedst i test. Du får en funktionel og stabil maskine, der samtidig er dejlig nem at rengøre. Design og klinger er fremstillet i rustfrit stål med bundplade i glas til det moderne udtryk. Maskinen er fysisk stor, så du skal have plads til den i køkken eller bryggers, hvis der også skal være plads til espressomaskine, dampovne m.m.
Graef V20EU har en robust og energibesparende motor på 170 watt med overbelastningssikkerhed. Maskinen giver dig mulighed for at skære pålægget stort set efter temperament. Skivetykkelsen kan vælges fra 0 – 20 mm.
Graef pålægsmaskinen har klinge i bølgeslebet rustfrit stål. Her er der sikkerhed med klingeafdækningsplade i plast. Der er også børnesikring, madholder og autosluk efter 10 min.
- Effekt: 170 Watt
- Skivetykkelse: 0-20 mm
- Klingetype: Med tænder
- Klingediameter: 170 mm
- Materiale: Rustfrit stål
- Børnesikring
- Ledningsoprul
-
GRAEF Master M90 Stål
DKK2.799,00
Til Butik
Graef Master M90 pålægsmaskine er også fremstillet i det stilrene stål design. Maskinen har en glat stålklinge med 170 mm. diameter. Du kan skære tykkelser fra 0 – 20 mm. hvor du kan skære pålæg, frugt, grønt og andet.
Maskinen bliver rost for sit design og effektivitet. Her byder maskinen på op til 30 grader tilt-funktion. Det giver mulighed for at dine tyndskåret skiver falder ned automatisk, så der ikke bliver samlet en prop af skiver mens du er i gang.
- Effekt: 170 Watt
- Skivetykkelse: 0-20 mm
- Materiale: Stål
- Klingediameter: 170 mm
- Fingerbeskyttelse
- Børnesikring
- Ledningsoprul
-
GRAEF UNA 90, fuld stål
DKK1.999,00
Til Butik
Graef UNA90 som minder meget om UV20 i funktion, men har sin begrænsning i skivetykkelsen. Men maskinen fylder så fysisk lidt mindre, da den har en sammenklappelig funktion og derved kan være mere pladsbesparede.
Den tyske Graef UNA90 pålægsmaskine har en effekt på 170 mm. men kan ”kun” skære i skivetykkelser fra 0 – 15 mm. Hvor de forrige modeller kan skære op til 20 mm. skivetykkelser.
- Effekt: 170 mm
- Skivetykkelse: 0-15 mm
- Materiale: Rustfrit stål
- Klingetype: Klinge med tænder
- Klinge diameter: 170 mm
- Tilt-funktion
- Fingerbeskyttelse
-
Wilfa Pålægsmaskine Sharp FS-200W
DKK1.574,00
Til Butik
Wilfa Sharp er billig pålægsmaskine med en stor ydeevne. Wilfa maskinen har en effekt på 200 Watt, og er fremstillet i aluminium. Maskinen har ikke samme kvalitet og finish som Graef modellerne, men kan dog klare arbejdet med at skære pålægget.
Fysisk er maskinen i den mindre størrelse. Og sammen med den billige pris, er det klart de største fordele ved modellen. Maskinen er ganske nem at gøre ren.
Kniven er en skarp universalklinge i rustfrit stål. Her kan du tilkøbe knive fremstillet til brug på kødbrød. Du kan skære skivetykkelser fra 0 – 15 mm.
- Effekt: 200 Watt
- Skivetykkelser: 0-15 mm
- Materiale: Aluminium
- Klingetype: Universalklinge
- Klinge materiale: Rustfrit stål
-
Graef M20 Master pålægsmaskine
DKK2.140,00
Til Butik
Graef M20 adskiller sig ikke væsentlig fra Graef V20EU modellen, men har dog en glat klinge. Modellen har samme design med en solid glasplade i bunden og fremstillet i rustfrit stål. Klingen på M2 maskinen er glat og med en diameter på 170 mm.
Maskinen er med moment funktion og har kontinuerlig drift, børnesikring, aftagelig klingeafdækningsplade i stål, kabelrum, madholder og plastbakke. Du kan skære skivetykkelser fra 0 – 20 mm.
- Effekt: 170 Watt
- Skivetykkelse: 0-20 mm
- Klingemateriale: Hærdet stål
- Klingetype: Glat
- Klingediameter: 170 mm
- Materiale: Rustfrit stål
- Børnesikring
-
GRAEF Vivo V10 skær m. tænder, på fod
DKK2.249,00
Til Butik
Graeft V10EU er den billigste og ”mindste” af de viste Graef pålægsmaskiner, men forskellen er dog ikke så stor. Designet er lidt anderledes, hvor denne model ikke har en glasbundplade.
Maskinen har en effekt på 170 Watt og motoren slukker af sig selv ved inaktivitet over 10 minutter.
Der er en bølgesleben klinge i rustfrit stål, hvor du kan vælge skivetykkelser fra 0 – 20 mm. Der medfølger plastikbakke og maskinen har også kabelrum, så der ikke ligger og flyder ledninger på køkkenbordet.
- Effekt: 170 Watt
- Skivetykkelse: 0-20 mm
- Klingetype: klinge med tænder
- Klingemateriale: Rustfrit stål
- Klingediameter: 170 mm
- Materiale: stål
- Børnesikring
- Kabelrum
- Autosluk
- Ledningsoprul
Lad dig ikke blive snydt af navnet
En pålægsmaskine snyder de fleste, da de fleste tror at en pålægsmaskine blot er til enten at lave pålæg eller skære pålæg ud i skiver, hvilket du og jeg sagtens kan klare selv og derved skal ingen pålægsmaskine komme og overgå vores færdigheder i skiveskåret pålæg.
Dog kan en pålægsmaskine også bruges til andre ting, hvor det netop er her navnet kan snyde de fleste.
En pålægsmaskine kan bl.a. bruges til at skære grøntsager, om de er rå eller ej. Hvis du går op i æstetik, så er en pålægsmaskine helt perfekt til dette formål, da det kan gøre noget visuelt af enhver hverdagsret.
Foruden grøntsager, kan en pålægsmaskine også bruges til fisk, uanset om det er frossent eller fersk – eller fersk frossent! Her kan du lave de fineste udskæringer, hvor det er de færreste mennesker der har færdigheder nok til at kunne lave identiske stykker af fisk. En pålægsmaskine er helt perfekt hvis du eksempelvis skal lave hjemmelavet sushi en dag.
Som du nok har regnet ud nu, så kan en pålægsmaskine bruges til rigtig mange andre ring end blot en spegepølse. En pålægsmaskine er også populær når det kommer til marcipan og udskæring heraf. Marcipan kan nemlig være svært at arbejde med, både på grund af konsistensen, men også fordi at der ikke skal meget til, før det ser uappetitligt ud. Her kan du give din marcipan noget af det tætteste på et professionelt udseende når du bruger en pålægsmaskine.
Har du brug for en pålægsmaskine?
Svaret er ganske kort; nej, maskinen er ikke livsnødvendig. Men ligesom tørretumblere, sous vide, fryseskabe, vakuummaskiner, ismaskiner, affugter og meget andet du kan købe i Imerco, Bilka, Elgiganten, Power, Harald Nyborg og online, kan disse maskiner og udstyr gøre livet nemmere og give lidt mere luksus.
Fordele ved pålægsmaskiner?
Der er nogen klare fordele ved denne type køkkenmaskine:
- Når du køber dig en pålægsmaskine, så vil du med tiden spare penge. Dette er med forudsætning at du udnytter din pålægsmaskine potentiale og derved dropper de færdigskåret pålægspakker. Kvaliteten i pålæg kan uden tvivl mærkes, når det er noget du selv skal skære, i forhold til noget der i forvejen er skåret ud i skiver. Den tidsmæssige besparelse vil være én ting, når du skal står og skære det lækre pålæg, som bare er hurtigere end hvis du stod med en almindelig køkkenkniv.
- I forlængelse til ovenstående fordel, så er størrelserne og tykkelserne på skiverne af pålæg også en faktor, som du bør se på. Med en pålægsmaskine har du nemlig selv mulighed for at skære dit pålæg i de størrelser som du ønsker de skal være i. Når du køber færdigskåret pålæg, så er det ikke unormalt at der er 2-3 skiver på en almindelig rugbrødsmad, hvor der oftest kan forsvinde lidt for meget pålæg, lidt for hurtigt – selvom det skiveskårene oftest er det billigste.
- En anden fordel er, at når du har gæster og i gerne skal have lidt bedre pålæg end almindelig salami fra Coop (ikke at der er noget galt med deres pålæg), så tager det nemlig ingen tid for dig at skære noget absurd lækkert pålæg ud for dine gæster.
- Den sidste og vigtigste fordel af slagsen, må være vækningen af appetitten der sker, når lækkert pålæg visuelt også gør sig til, således at vi nærmest på forhånd spiser med øjnene. Her er det uanset om det er pålæg, grøntsager, kød eller fisk, så gør det bare et eller andet når det er skåret flot ud. Når maden er skåret flot ud, så er det lettere at lave en pæn anretning, hvilket er forspillet for en god og succesfuld middag.
Dét bør du se efter ved en pålægsmaskine
Selvom der ikke er det store udvalg af pålægsmaskiner, så er der alligevel nogle stykker, hvorfor du bør have dig nogle overvejelser inden du går på jagt. Det er nok blot at gøre dig nogle overvejelser, således du har lettere ved at prioritere hvilke egenskaber der er vigtigere end andre som din pålægsmaskine skal have.
Rengøring
Du har allerede regnet det ud, at når du skal bruge noget til at skære pålæg, så skal det rengøres. Det kan godt virke uoverskueligt på forhånd med at rengøre en hel maskine. Du kan dog sagtens finde en rengøringsvenlig pålægsmaskine, hvor flere dele kan komme i opvaskemaskinen.
Indstillingsmuligheder
Hvad skal den have af indstillinger? Hvis du primært skal bruge den til at skære pålæg, så har du brug for en pålægsmaskine der giver dig mulighed for at indstille tykkelsen på skiverne. Det er indstillinger som denne, angående snitbredden, hvor du skal overveje om hvor vigtigt det er, eller om den blot skal være nem at bruge, hvor tykkelsen ikke har den store betydning.
Sikkerhed
En pålægsmaskine har et skarpt blad, hvorfor den ikke er helt ufarlig at benytte i køkkenet. Oftest så er de lidt dyrere pålægsmaskiner også de der er dyrest. Som udgangspunkt når du skal ud og se efter en pålægsmaskine, kan du tænke på at jo billigere den er (vejledende pris) jo mindre sikker er den – så hvor langt vil du gå? Desuden er det ikke kun sikkerheden, men også kvaliteten der hænger sammen med prisen.
Opbevaring og udseende
En pålægsmaskine er ikke umiddelbart en skulptur du vil have til at stå i din entré. Med beskedne ord, så findes der pålægsmaskiner der er kønnere end andre, hvorfor dette også er noget du bør have i dine overvejelser. Hvor meget betyder udseendet på en pålægsmaskine for dig?
Når det kommer til opbevaring, så bør du overveje om allerede kan se for dig hvor den skal opbevares. Det kan også være du værdsætter at den kan skilles ad og hurtigt kan samles igen, således at den ikke fylder så meget når du ikke bruger den.
Pris
Hvad må en pålægsmaskine koste? Det er ikke unormalt at de fleste vælger de billigste, hvor de mennesker mere eller mindre finder ud af om det er noget for dem eller ej. Desværre, så de der vælger den billigste pålægsmaskine, falder fra, da det oftest er noget skrammel af noget køkkenudstyr, hvor andre får en lille appetitvækker.
Du kan finde en pålægsmaskine til fra kun 250 kr. og helt op til 7.500 kr. (hvis ikke mere endda). Som nævnt er der forskel på kvalitet og sikkerhed, men også funktioner og hvor handy den er, alt efter prisen. Et godt råd vil være, ikke at tage de billigste, da du her vil ønske du købte en der er lidt dyrere som kan lidt mere, efter du har fundet ud af hvad du virkelig værdsætter ved en pålægsmaskine når først du har prøvet en.
Tyske Graef er førende på pålægsmaskiner til husholdningen, og derfor har vi også valgt de bedste Graef pålægsmaskiner i denne test/guide.
Bonusråd
En pålægsmaskine kan holde i rigtig mange år, men det kræver også at du passer på den. Sørg for at gøre den ren efter brug, uanset om det er 3 skiver salami eller om der skal laves pålæg ud af stegen fra i går. Ved rengøring anbefales medicinsk hvid olie, som er noget af det bedste for køkkenudstyr at benytte, når det gælder vedligeholdelse.
Af hygiejnemæssige årsager bør du tørre din pålægsmaskine af inden brug, da pålæg har en tendens til at være fedtet og derved svært at få helt ren. Hvis din pålægsmaskine vel og mærke står fremme i køkkenet hver dag, så er det også med til at den har en så lang levetid som muligt.