Hvordan du skifter dæk på bilen (skridt for skridt)

lær hvordan du skifter dine dildæk skridt for skridt

Hvordan du skifter dine bildæk?

Når du bliver bilejer for første gang, så er der mange nye ting som du lige pludselig opdager. For hvor mange har faktisk prøvet at skifte et bildæk før de ejede en bil?

At skifte dæk på bil er ikke verdens dyreste ting på et værksted som f.eks. Autoværksted Randers hvis du f.eks. bor i Randers, Hobro eller Horsens området. Alternativt har du nok lokalt autoværksted i dit område af landet. Det er ofte det nemme valg når bilen skal til eftersyn alligevel.

Dækskifte kræver, at dine dæk er afbalanceret, smurt og har rigtig lufttryk. Hvis du glemmer at smøre, vil vores fugtige og våde danske vejr få tingene til at ruste sig fast. Og du ønsker ikke at stå derhjemme med en almindelig t-nøgle og skal løsne et hjul der er rustet fast. Helt ligesom du skal huske at pumpe dine vinter- eller sommerdæk efter at have været opbevaret i den kolde garage.

Du sparer tid og besvær ved at få skiftet dine dæk på værkstedet, men du kan dog spare penge ved at gøre det selv(dækskift priser). Det er noget mere besværligt og omstændig at bruge t-nøgle frem for en luftpumpe nøgle. Helt ligesom at hejse bilen med bilens egen reserveudstyr, kan være ret besværligt og måske endda hårdt.

Hvis du vil gøre tingene selv, kan du i denne lille guide, få svar på hvordan du skifter dine bildæk skridt for skridt.


få tilbud på dækskift hos Autobutler

Værktøj som du skal bruge til at skifte dæk

Som det første, så skal du bruge noget værktøj. Godt nok har du alt i bilen, men du vil gøre tingene nemmere for dig selv både nu og fremover, hvis du kører forbi T Hansen, Biltema eller anden forhandler og invester meget få penge i:

  • Donkraft: Du har en donkraft i bilens bagagerummet. Denne er dog kun til nødstilfælde ved punktering, for denne model tager noget tid at løfte bilen med ,da den er beregnet til reservehjulet ved punktering.
  • Krydsnøgle: Du kan købe en billig krydsnøgle til 50 – 70 kr. En krydsnøgle er meget bedre til at løsne og spænde bolte med. Den der følger med bilens reservehjul er ofte ret ubrugelig. Alternativt kan en kompressor til dækskift være den nemmere løsning.
  • Guld/Sølvfedt: Køb noget fedt der er varmebestandigt. Det bruges til at smøre så der ikke dannes rust, og noget du skal bruge. Hvis ikke, og hjulet ruster fast er det næsten umuligt at løsne boltene fremover.
  • Momentnøgle: En momentnøgle er noget dyrere udstyr, som koster omkring 1.000 kr. og op. Men du skal efterspænde i rigtig moment, så hvis du ikke vil købe en til eje, må du på lånemarkedet blandt venner, familie og lignede.

Disse ting er, hvad du skal bruge for at skifte dine dæk på bilen. Og skifte dæk skal man på et eller andet tidspunkt, da lovkravet om dækmønster siger 1,6 mm. Og dine dæk vil blive slidt med tiden. Helt ligesom der nok bør skiftes fra sommer- til vinterdæk og dæk faktisk også kan blive for gamle(Derfor skal du tjekke dine dæk regelmæssigt).

Hvordan du selv skifter dine dæk på bilen

Når det nødvendige værktøj er på plads, så skal du i gang med den ret simple øvelse det er, at skifte dækkene. Opgaven kan blive besværligt, hvis boltene er rustet fast, men lad os forudsætte at de ikke er det.

alle kan skifte sine dæk selv med den rigtige fremgangs guideLøft bilen som det første

Det første du skal gøre er, at placerer bilen på et plan sted så den ikke skrider.

Placer din donkraft under et bærende sted ved det første hjul. Hvis du skal løfte forhjulet, så er det ca.lige under førersiden.

Husk at sætte donkraften hvor din bil kan tåle vægten, hvilket næsten giver sig selv, for de fleste donkrafter er afmærket til at trykke på det yderste af bilens undervogn; Husk aldrig at placerer en donkraft under benzintanken eller lignede for disse steder kan ikke klare trykket.

Løsn boltene inden du løfter bilen

Løsn boltene lidt inden du begynder at løfte bilen. Hertil bruger du din indkøbte t-nøgle.

Husk kun at løsne boltene så de stadig holder på hjulet. Boltyene skal stadig sidde på, så hjulet ikke skrider eller lignede. Bilen skal løftet, og donkraften kan smutte så bilen vælter ned. Her bør du holde ben og arme fri fra bilen, hvis det skulle ske.

Gør dig selv en tjeneste, og brug den rigtige størrelse nøgle. Hvis ikke, vil du smadre boltene og derved vil det blive utroligt besværligt at få boltene af og i.

Løft hjul når boltene er løsnet

Nu begynder du så at pumpe donkraften så bilen hæver sig. Og når hjulet har luft mellem underfladen og sig selv, kan du fjerne boltene og tage hjulet af.

Husk aldrig at placerer dine fingre, fødder eller krop under bilen på noget som helst tidspunkt, hvis nu uheldet skulle være ude og donkraften skrider.

Smør dine hjul med fedt inden de kommer på

Inden du sætter de nye hjul på, så husk at smøre gevindet på fælgens anlægsflade med noget guld- eller sølvfedt, for ellers kan det blive ret irriterende at tage hjulene af igen til foråret eller efteråret.

Sæt det nye hjul på og fastgør boltene, hvilket du gør over kryds.

Boltene skal ikke spændes helt til, men bare spændes, så bilen ikke rykker sig hvis du bruger mange kræfter. At spænde boltene helt til, gør du når hjulet står på jorden uden brug af donkraft. Husk at alle bolte er spændt helt ind, så hjulet ikke løsner sig eller står skævt, inden du sænker bilen med donkraften.

husk at efterspænde når du skifter dine dæk selvEfterspænd boltene med hjulene på jorden

Når dine hjul er skiftet når bilen står på jorden, skal du efterspænde så momentet er rigtigt.

I din instruktionsbog på bilen kan du læse hvad Nm(newtonmeter) skal være for din bil model, hvilket vil sige hvor hårdt boltene skal spændes. Det skal du bruge en moment nøgle til, så her må du på lånemarkedet, hvis du ikke investerer i en selv.

Mærk de gamle dæk, så sidder de samme sted på bilen fremover

Husk af afmærke de gamle dæk, hvis det nu f.eks. er vinterdæk der skal på til efteråret igen.

Du skal placerer et dæk der har siddet i højre side, i selvsamme højre side igen. Og hvorfor ikke også på helt samme placering f.eks. bagerst igen, for her er det kørt til.

Tjek dæktryk og fyld luft på

Det sidste du skal gøre, er, at køre forbi tankstationen og tjekke dit dæktryk. Du finder det rigtige dæktryk på bilen i instruktionsbogen eller på klistermærket der sidder nederst på førerside døren.

De nævnte skridt ovenfor er, hvad der kræves for at skifte dine bildæk selv. Det er ret simpelt, hvilket dog kan kræve en times arbejde men dårligt udstyr. Men du sparer dog 700 kr. eller lignede på værkstedsregningen, så er det vel også okay.

Som sagt, så kan alle skifte hjul på sin bil. Hvis du vil se arbejdsgangen visuelt, så se denne korte video der beskriver hvordan du gør.