Spartler

Spartler

Vil du gerne give dine vægge den fulde makeover, så er chancerne for, at du får brug for en spartel til at hjælpe dig med arbejdet, rimelig stor. Det er nemlig arbejdet med at få væggene pæne og jævne, der giver dig grundlaget for det endelige resultat.

Ligesom der findes forskellige vægge, findes der også forskellige typer og fremgangsmåder, når du skal bruge dem. Ved at bruge det rigtige værktøj får du helt automatisk det bedste resultat. Læs med herunder, og find ud af, hvilke spartler du skal bruge til din opgave.

Populære spartler

Skal du vælge en stor eller lille spartel?

De fleste, der er på jagt efter spartler, skal bruge dem til at lappe huller i væggen med. Når du hænger billeder og hylder op efterlader det nemlig huller i væggen, og for at det ikke skal blive synligt, når væggen er malet, skal du bruge en spartel til at glatte spartelmassen efter med. Det kræver et lille og handy værktøj, der kan komme ind selv de mindste steder.

Du kan også vælge at spartle en hel væg for at opnå et mere råt og rustikt look. Hertil kræves et større værktøj, for at opnå et så jævnt resultat som muligt.

Se også: De bedste pensler

Hvilken spartel skal du bruge til gipsvægge?

Hvis du skal spartle en hel væg, skal du som udgangspunkt bruge tre forskellige spartler. En stor, en mellem og en lille. De skal bruges på forskellige tidspunkter og er alle vigtige, for at du kan opnå det bedst mulige resultat.

Når du skal spartle en gipsvæg op fra bunden, er det vigtigt at være grundig og bruge tid på at glatte både samlinger og nedsænkninger.

Hvilken spartel skal du bruge til gulve?

Skal du spartle huller i trægulv eller lukke små huller efter hele gulvet er lagt, så skal du bruge et lille værktøj og være forsigtig, så du ikke skader gulvet omkring din reparation.

Du kan med fordel vælge en blødere spartel, så du ikke kradser flere huller i forsøget på at reparere.

Hvilken spartel skal du bruge til fliser og klinker?

Skal du sætte fliser eller klinker op, er det en spartel med tænder, du skal have fat i. Når klinkerne skal sættes på væggen, er det vigtigt, at de har noget at ’gribe fat i’.

Lægger du spartelmassen helt glat, vil klinkerne glide og falde ned, men med en spartel med tænder skaber du et klæbende lag, der holder fliser og klinker på plads, mens massen tørrer.

Se også: Gode malerruller

Hvilken spartel skal du bruge til huller?

Når du skal lappe små huller efter skruer og søm i væggen, er det den lille spartel, du skal have fat i. Er det glatte vægge som gips, kan du med fordel bruge spartlen til at glatte efter, så du får det bedst mulige resultat.

Er det på den anden side vægge med savsmuldstapet eller lignende, så der det bedre at duppe overflødig spartelmasse væk med en hårdt opvredet klud. På den måde falder dækningen ind i strukturen på det omkringliggende tapet.

Kan man købe spartelsæt?

Ja, du kan købe forskellige sæt, der indeholder alt fra to til fem spartler. De fleste sæt er på tre spartler og består af de tre størrelser, du skal bruge ved spartling af en gipsvæg.

Det er en rigtig god ide at købe et spartelsæt, når du skal i gang med større projekter, for det er ikke på værktøjet du skal spare penge, når du ønsker et godt resultat.

Med de rigtige spartler og lidt øvelse kan du gøre det selv let og hurtigt.