3D print af bilnøgler og hacking af biler er ikke nyt, og er noget, som de fleste af os rent faktisk kan gøre med lidt arbejde. MIT studerende viste for år tilbage, hvordan de forholdsvis nemt kunne kopierer de sikreste nøgler ved hjælp af en 3D-printer og scanner.
I dag er udvalget og teknikken indenfor 3D-print imponerede, og det gør så også, at de dårlige ting som tyveri kan gøres nemmere.
Det har fået mange folk til at efterspørge mere sikre bilnøgler ved Bagger Låse der dækker København og Sjælland, hvor udvalget indenfor autonøgler på deres underside har stigende efterspørgsel.
Se også: Mangler du en ekstra bilnøgle?
3D-print af bilnøgler?
Studerende på MIT tekniske universitet som beskrevet på Forbes her, havde i 2013 held til, at kopiere sikre bilnøgler som Primus fra Schlage, der er USA største producent indenfor sikkerhedsnøgler, bare ved brug af en scanner og 3D-printer.
Primus nøglerne fra Schlage bliver brugt i fængsler og andre offentlige bygninger, og regnes for nogle af de sikreste nøgler.
De studerende Eric Van Albert og David Lawrence lagde koden ud til deres program, så alle har muligheden for at kopierer stort set alle bilnøgler. Før 3D-print skulle du til låsesmeden hvor du ikke bare får lov til at kopierer en Ruko nøgle. Men med softwaren skal du bare bruge et billede af nøglen, og så kan du faktisk genskabe den.
De to studerende scannede nøgler og brugte deres software til at modellerede præcise kopier, som de fik genskabt i forskellige materialer som metal titanium.
Alle kan tage et foto med telefonen, og en god telefon kan tage detaljeret nok på op til 50 meter. Her kan man nok få forholdsvis mange billeder af bilnøgler på cafeborde gennem de varme måneder.
Se også: Har du tabt bilnøglen?
Hacking af bilnøgler
Bilnøgler kan kopieres eller stjæles på forskellige måder. Et andet forsøg indenfor sårbarheden af bilnøgler blev udført af kinesiske hackere, der beviste sårbarheden ved trådløse bilnøgler, som beskrevet på Wired.
Bilnøgler kan nemlig være ret sårbare, hvis der sidder en hacker i nærheden af bilen og ejeren. Firmaet Qihoo 360 brugte 80 kr. på radiosendere til at opfange en digital kode, som nogle bilproducenter ikke har lukket ned for.
Den digitale kommunikation mellem bilen og bilnøgle kan snydes, og det var netop hvad de kinesiske hackere gjorde. Koden der kan opsnappes, snyder bilen til at tro bilnøglen er indenfor rækkevidde, så eventuel bilalarm ikke bliver aktiveret, og bilen kan åbnes og stjæles.
Kineserer bevidste deres kunnen på 24 forskellige biler ved en hacker konference i Amsterdam i 2016. Det kræver lidt arbejde at stjæle en bil på denne måde, for der skal bruges to personer. Den ene skal være tæt på bilnøglen mens den anden skal være tæt på bilen. Her viste testen fra Qihoo 360 dog, at du faktisk kan kopierer signalet på op til 300 meter uden at bryde koden.
Som du kan se, så er det ikke raketvidenskab at stjæle en bil, dog kræver det selvfølgelig nogle tekniske kundskaber. Skræmmende at det kan være så nemt, og netop derfor bliver markedet indenfor sikre bilnøgler også mere og mere almindeligt. Det kan tænkes, at du muligvis skulle undersøge mulighederne blandt forskellige låsesmede og lignede forhandlere.