Bakkemørtel

køb bakkemørtel til opmuring hjemme

Bakkemørtel eller muremørtel er en basismørtel, der er baseret på ganske almindeligt vasket strandsand. Du kan bruge bakkemørtel som basis for en række forskellige mørtel blandinger til bygningsværk, fordi det skaber en stærk og stabil base.

Bakkemørtel bruges som udgangspunkt til byggeri med mursten, fordi det i de rigtige blandingsforhold giver en cremet men utroligt stærk masse, der holder formen godt, selv når de tunge mursten bygges ovenpå.

Populært bakkemørtel / muremørtel

Hvad er bakkemørtel?

De fleste steder finder du ikke denne mørtelblanding under navnet bakkemørtel, men i stedet finder du det mærket muremørtel.

Det er en basisblanding bestående af vasket sand, der bruges, når du skal lave receptmørtel som for eksempel kalkmørtel eller cementmørtel.

Bakkemørtel er en meget mager og tør blanding og derfor er den også egnet til at pudse vægge med, fordi den ikke ’svinder’ og slår revner som andre, mere fede blandinger ville gøre.

Bakkemørtel eller strandmørtel?

Når du skal vælge hvilken base du skal bruge i din blanding, så er det vigtigt, at du ved, hvad forskellen på de to ovenstående baser er. For at kunne træffe det rigtige valg, når du skal bestille kommer her en kort oversigt.

Bakkemørtel

Består af helt almindeligt sand, der er vasket og tørret. Derfor fremstår blandingen mere gruset end strandmørtel. Sandet i denne form for mørtel er også grovere, fordi det fremstår med skarpe kanter fra naturens side, der bibeholdes i blandingen.

Strandmørtel

Modsat bakkemørtel fremstår strandmørtel mere fedtet og våd. Det er fordi blandingen har et højt indhold af ler, der gør den mere klistret i konsistensen. Sandet i strandmørtel er runde og bløde i formen, hvilket gør blandingen mere blød og cremet.

Bakkemørtel til pudsning?

Hvis du ønsker at pudse dine vægge med mørtel, hvad enten det er inde eller ude, så kan du sagtens vælge at bruge bakkemørtel.

Hvis du ønsker at bruge produktet rent, skal det foregå indendørs i tørre og opvarmede lokaler, for at opnår det bedst mulige resultat.

Blander du til gengæld din muremørtel med cement kan den anvendes som både fuge- og pudsemørtel både inde og ude. Vær sikker på, at du rammer det rigtige blandingsforhold, så du ikke får en blanding, der enten er for tør eller for våd. På den måde bliver din mørtel let at fordele og lægger sig jævnt og fast på overfladen.

Bakkemørtel blandingsforhold

Alt efter, hvad du skal bruge din mørtel til, så skal du være sikker på at have styr på blandingsforholdet. Det kræver den helt rigtige balance mellem mørtel og kalk eller cement at opnå den rigtige konsistens.

Blandingsforhold cementmørtel

Du vil opleve, at forholdet mellem mørtel og cement ligger noget lavere end når det kommer til kalkmørtel. Jo mere din blanding skal kunne holde til, des mindre mørtel skal der blandes i.

Skal du for eksempel bruge din blanding til at pudse vægge med, skal du regne med et blandingsforhold på 1:19 (cement:kalkmørtel) mens svært belastet murværk skal helt ned på 1:6 for at kunne holde.

Kan mørtel tåle frost?

Nej! Skal du have dine sække med mørtel stående vinteren over er det vigtigt, at du stiller dem et sted, hvor frosten ikke kan komme til eller dækker dem med isolerende materiale, så de holder sig frostfri hele sæsonen.

Grunden er, at hvis blandingen udsættes for frost vil den ikke kunne samle sig ordenligt, når du skal bruge den og den mørtel vil smuldre.

Du kan købe din bakkemørtel i alle de store byggemarkeder i både små sække og det, der kendes som en bakkemørtel bigbag. Skal du selv i gang med at mure eller pudse, så brug lidt tid på at sætte dig ind i de rigtige blandingsforhold, så du undgår at skulle lave dit arbejde to gange, fordi blandingen enten bliver for tyk eller tynd.