Find den helt rigtige båndsliber

båndsliber

En båndsliber eller en båndpudser er et effektivt værktøj, når du har brug for at slibe meget træ, meget hurtigt. En båndsliber bruges ofte til større og grove overflader. Den fungerer ved at rotere et bånd af sandpapir meget hurtigt i den samme retning. Ofte starter man et større slibeprojekt med at bruge båndsliberen og går derefter over til at bruge slibemaskiner, der sliber mere fint.

Brug båndsliberen til både træ og metal

Du kan få båndslibere til mange formål og i mange prisklasser. De fås som håndholdte båndslibere eller påsat et bord eller en bænk. Du kan bruge båndsliberen både til metal og træ og fordelen er, at den er både effektiv og hurtig. Båndsliberen er bedst til større projekter, men du kan sagtens bruge den til for eksempel vindueskarme og døre. Til finere projekter anbefales det dog at bruge en finere pudser eller at slibe i med sandpapir i hånden.

Hvad skal din båndsliber kunne?

Er det første gang, du skal ud at købe en båndsliber eller båndpudser, er der flere ting, som du bør være opmærksom på. Din nye båndsliber bør først og fremmest have et godt greb. Et godt håndgreb hjælper dig med at styre båndsliberen sikkert og præcist. Samtidig skal du sikre dig, at båndsliberen ikke er for tung. Du kan risikere at skulle stå med den i længere tid. For at få et jævnt slib og for din egen sikkerheds skyld, bør du derfor tage højde for vægten. Overvej om det er bedre at få en båndsliber, som er monteret til et bord end en der er håndholdt, hvis du kan mærke, at den bliver for tung i brug.

En synlig stopknap

Din båndsliber skal være nem at betjene. Det siger måske næsten sig selv. Men det, at du slet ikke er i tvivl om, hvor stopknappen er, kan være afgørende for din sikkerhed. For en båndsliber er et stykke farligt værktøj, hvis det går galt, og du for eksempel snubler. Du skal derfor vide, hvad alle knapper bruges til, og du bør kunne regulere på slibemaskinens hastighed. Når du kan sætte den ned i hastighed, bliver den nemmere at styre. Derfor er det også vigtigt, at du nemt kan regulere hastigheden på din båndsliber, mens du bruger den. Øv dig eventuelt i at bruge din nye sliber på et stykke affaldstræ og lær den at kende, inden du går i gang med dit store slibeprojekt.

Brug en guide og find den helt rigtige båndsliber

Gå efter en båndsliber med savsmuldsopsamler. Et større slibearbejde er beskidt arbejde, og du bliver glad for det i længden. Sørg også for at du nemt kan udskifte slibebåndet. Sandpapiret skal løbende skiftes. Enten fordi det bliver slidt eller fordi du har brug for at slibe med forskellige typer grovhed. Det kan kun anbefales, at du bruger en af de mange værktøjsguides, der findes på internettet, før du går ned og køber din nye båndsliber. På denne både undgår du at investere i en slibemaskine, som du ikke kan bruge alligevel.