Hvorfor det er vigtigt med gode vinterdæk?

Hvorfor det er vigtigt med gode vinterdæk?

Hvorfor vinterdæk på bilen?

Vinter i Danmark kan byde både på de kolde som varme dage og måneder. For vejret er ikke helt som da far var dreng, og de senere år har vejret faktisk været ganske fint gennem vintertiden. Det betyder også, at en del mennesker glemmer eller springer sikkerheden over i forhold til vinterdæk.

Hvorfor det er vigtigt med gode vinterdæk eller er det overhovedet nødvendigt? Find svaret her og få supplerende information i vores vinterdæk guide.


køb vinterdæk og hjulskifte gennem autobutler


Læs mere

Hvorfor du skal bruge nye vinterdæk?

Køb ny dæk hos C.D.Auto eller anden forhandler, så sikkerheden er i top.

Hvis du er oppe i årene, og ser bort fra nostalgien om at det altid sner i julen, så er vejret blevet varmere gennem årene. Men der kommer dog også altid frost, som er med til at skabe fedtet og glatte veje.

Til glatte, fedtet og veje med is, her er vinterdæk det absolutte bedste i forhold til vejgreb. Og det gode vejgreb er grunden til, hvorfor du skal komme på Autoværksted som C.D.Auto i Herning eller anden sted hvor du bor, og få skiftet til eksisterende eller nye dæk som de anbefalet Kleber vinterdæk.

Du kan købe helårsdæk(hvad er helårsdæk?), men de er lidt midt imellem vinter- og sommerdæk. Og hvis du pendler frem og tilbage til arbejde hver dag, har du brug for et godt vejgreb, så bremselængden bliver reduceret bedst muligt. Helt ligesom i vejr med sjap eller is, vil det bedre vejgreb som vinterdæk giver, reducerer chancen for udskridning.

Hvis vejret er varmt og tørt, vil vejtemperaturen ofte komme over 7 grader. Her vil sommerdæk være bedst velegnet, men om vinteren er vejret omskiftelig, så vejbane temperaturen vil ofte komme under 7 grader, og så vil gummiet på sommerdæk ikke gribe fast i asfalten.

Gode vinterdæk

Goodyear UltraGrip 9


goodyear test af vinterdæk


Læs mere / til butik

Michelin Alpin 6


køb Michelin bedst i test vinterdæk


Læs mere / Til butik

Bridgestone Blizzak LM 005 dæk


køb Michelin bedst i test vinterdæk


Læs mere / Til butik

Hvornår du skal skifte til vinterdæk?

du skal skifte til vinterdæk for sikkerhedenFør i tiden var skift fra sommer- til vinterdæk tilrådelig, når temperaturen faldt til under 7 grader. Det er stadig en god tommelfingerregel, men vinterdæk er forskellige, hvor ét sæt dæk måske dækker en lavere eller højere temperatur end et andet par dæk(vinterdæk test).

Alt afhængig af vejret, vil temperaturen ofte svinge mellem minus og maks. 7 grader sidst i oktober. Men det kan også ske i midten af oktober eller hel hen i november. Oktober der byder på blæst, regn og kolde nætter, vil være et godt tidspunkt. Og hvis du bruger mekaniker til skift, skal du også være ude i god tid, da køen ved mekanikeren bliver længere jo længere du venter.

Du kan godt skifte vinterdæk for tidligt, men det er dog bedre end at gøre det for sent. Vinterdæk er bedre end sommerdæk i forhold til aquaplaning på kolde veje, og den største skade ved at skifte for tidligt, er, at du slider dine vinterdæk hurtigere ned, når du kører på den varme overflade – Ligesom dine sommerdæk slides hurtigere ved brug om vinteren.

Forskellen på sommer- og vinterdæk?

Som beskrevet, er sikkerheden den helt store forskel på at bruge sommer- eller vinterdæk. Her er forskellen på de to typer dæk, sammensætningen af gummiet i dækkene.

Sommerdæk er fremstillet i en hårdere udgave gummi end vinterdæk. Det skyldes, at sommeren byder på varme, hvor det hårde gummi på sommerdæk opvarmes og bliver blødere til det bedre greb på vejbanen.

Vinterdæk der er mærket M+S(står for mudder snow), kommer med et blødere gummi, da vinteren ikke byder på varme til opvarmning af gummiet, så dækket griber bedre fast på overfladen. Her vil sommerdæk i det hårde gummi, have problemer når overfladen er kold, og endnu værre hvis der er frost og sne.