Høvlebænk

køb den bedste høvlebænk til hjemmet

En høvlebænk kaldes i dag ofte en arbejdsbænk eller arbejdsbord. Og et værksted til hobby eller professionel brug kræver en god arbejdsbænk. Hvad end du skal lave eller reparerer, vil en hævlebænk stort set være uundværlig.

3 populære / bedste høvlebænke


Find go hævlebænk til salg

WB138C Holzmann


Til butik


WB160L Holzmann


Til butik


WB2100 Profi


Til butik

Hvad er en høvlebænk

En høvlebænk som de fleste stifter bekendtskab med i folkeskolen som sløjd bord, er et stort arbejdsbord der primært bruges til tømrer eller snedker arbejde. Den klassisk udseende bænk stammer helt tilbage til år 1500 hvor typen blev brugt i Tyskland.

Høvlebænkens funktion er et arbejdsbord med god plads, hvor du kan sætte objekter fast, mens de bliver bearbejdet med høvl, stemmejern eller hvis der males, skrues, bruges bænksliber eller andet i dit hobby arbejdsrum derhjemme eller til professionel brug. Den klassiske bænk har huller til fastspænding af det længere træ. Bordet består ofte også af skruestik i begge ender, hvor du spænder træ fast i de to tænger.

En bænk er primært i træ med arbejdsplade i træ eller metal. Bænke kan købes i forskellige størrelser, priser, materialer, med forskellige funktioner og brands som Sjöbergs, Holzmann m.m.

Udvalg af forskellige høvlbænke

Skuffeindsats EB 2 til høvlbænk WB 2100 Profi

DKK4.042,50
Til Butik

Sammenklappelig høvlbænk Holzmann WB 123A

DKK4.500,00
Til Butik

Høvlbænk Holzmann WB210

DKK7.005,00
Til Butik

WB106MINI Høvlbænk til børn Holzmann

DKK1.995,00
Til Butik

WB160L Høvlbænk Holzmann

DKK4.500,00
Til Butik

WB 1500 Hobby høvlbænk

DKK4.122,50
Til Butik

WB 2000 Hobby høvlbænk

DKK4.372,50
Til Butik

Typer af bænke

Du kan købe forskellige typer af bænke:

 • Den professionelle bænk: Snedkerhøvlebænken er tung og stor til en stor variation af træarbejde. Typen giver den bedste kvalitet og kan holde resten af livet. Hvor ulemperne er pris i den dyre prisklasse og bordet kræver meget plads.
 • Den billige bænk: Velegnet til arbejde med mindre materialer. Men billige modeller har ikke samme robusthed, kvalitet eller funktioner som den dyrere professionelle bænk.
 • Sammenklappelig høvlebænk: Velegnet til dit skur eller mindre rum, hvor du kan klappe bordpladen op efter brug. Typen mangler dog ofte adskillige funktioner.
 • Bænke med opbevaring: Du kan købe få høvlebænke med skabe og skuffer til smart opbevaring. Men ofte er skuffer og skabe tilkøb til bordet, hvor du finder mange forskellige indretningsmuligheder.
 • Flere arbejdsstationer: Denne type har flere arbejdsstationer og giver derved en besparelse til flerbruger brug. Typen bruges primært i undervisningsøjemed.
 • Høvlebænk til børn: Du kan købe forskellige junior bænke til brug af børn.

Hvilken høvlebænk skal du vælge?

Det gælder om at have en stabilt bordet, hvilket kommer af den rigtige tyngde. Størrelsen og vægten afhænger af, hvilket arbejde der skal laves i hobbyrummet og selvfølgelig pladsen der er til rådighed. Men du bør dog vælge en bænk med god længde, hvis du skal arbejde med store elementer.

Du gør klogt i at vælge en arbejdsbænk, der har plads til dit værktøj så bordet ikke bliver fyldt af rod med hammer, stemmejern, fræsemaskiner, kopbor, dyvler, båndsav, huljern eller en rundsav.

Rod giver kaos, når du skal have noget fra hånden, fordi du hele tiden skal stoppe processen for at finde det rigtige værktøj eller den rigtige maskine. Du skal have en sikker og effektiv arbejdsplads. Og derfor skal du vælge en bænk, der har opbevaringsplads til værktøj på en overskuelig måde.

Høvlbænke fås i mange kvaliteter. Mange af dem er konstrueret over samme ramme.

Der fås ofte flere varianter over den samme arbejdsbænk. Her er der fikset lidt på den, måske tilføjet et par features, men grundlæggende er det samme model. Du kan se mere om høvlebænke på høvlebænk.dk

Købe en billig høvlebænk?

Her fordelene ved at købe en billigere udgave:

 • Bænken koster ikke alverden
 • Bænken er let og derfor nem at flytte rundt på
 • Typen er ofte smart og handy, hvis du f.eks. skal have den med i sommerhuset
 • Bænken kan skiftes ud, når den går i stykker

Den store ulempe er, at du ikke skal regne med at have den billige bænk i årevis. Dens spinkle konstruktion holder ikke til arbejdet i et værksted i længden.

Men til gengæld er prisen lav i forhold til dyrere modeller, så du stadig sparer penge når der skal købes ny bænk hos Bauhaus, Silvan, Xl-Byg eller hos online forhandlere.

Købe en bænk af god kvalitet?

Ender du med at vælge en dyrere og mere professionel model, får du disse fordele:

 • En tung og stabil arbejdsplads, hvor du vil få meget fra hånden.
 • En tryg oplevelse, for der er ikke noget, der vipper og knirker.
 • Den der solide fornemmelse af at have at gøre med noget utroligt godt grej.
 • God kvalitet holder et helt liv, og du kan godt regne med, at børnebørnene kommer til at arve den.

Kaster du flere penge efter din nye arbejdsbænk, kan du få en god ven for livet.

Vedligeholdelse

Helt ligesom med din værkstedsvogn, drejebænk, kombimaskine, træ eller støvsugeren, så skal du sørge for vedligeholdelse i mindre eller større grad. Og det gør sig selvfølgelig også gældende for en gammel høvlebænk.

Som udgangspunkt har arbejdsborde fået grundoliering. Men du bør med fordel vedligeholde med rå linolie fra tid til anden. Hvor det gælder om at slibe hakker eller spildte ting væk inden du giver olie til arbejdsbordet. Det er en arbejdsopgave der er hurtigt overstået, men du forlænger arbejdsbordets levetid gevaldigt.

Funktioner på arbejdsbænk

Engelsk video med forklaring på de forskellige funktioner til træarbejde på arbejdsbænke.