Slibemaskine

Slibemaskine

Slibemaskinen er endnu en af de ting, du ikke vidste, at du ikke kan undvære, før du har prøvet den – men det er ikke bare en ting. Slibemaskiner er overordnet betegnelse for en række forskellige former for maskiner med forskellige former for slibeegenskaber.

Er du i tvivl om, hvilke former for slibemaskiner der bruges til de forskellige opgaver, så kan det være svært at få den rigtige model med hjem i værktøjskassen. Læs med her og find ud af, hvilken version du skal bruge til din næste gør-det-selv opgave.

Populære slibemaskiner

Hvilken form for slibemaskine skal du vælge?

Når du står overfor en specifik opgave, kan det være en udfordring at finde den helt rigtige maskine til at løse opgaven på den mest optimale måde.

Hvis du skal slibe større arealer eller svært tilgængelige områder, så kan almindeligt sandpapir komme til kort. I disse tilfælde er en slibemaskine et godt valg, der giver dig muligheden for at slibe hurtigt, grundigt og præcist på de fleste flader.

Brug en slibemaskine til at fjerne gammel maling, gøre overflader klar til behandling og fjerne knaster og splinter fra rå plader. På samme måde som du ville bruge sandpapir, kan du bruge en slibemaskine til at opnår det samme resultat bare hurtigere og mere grundigt.

Du kan i de fleste fysiske og online byggemarkeder finde op til flere forskellige maskiner, der hver har sine fordele og ulemper. Her kommer en oversigt:

Rystepudser

Du kan let kende rystepudseren på den rektangulære fod, der dækkes med sandpapir. Denne model er mest egnet til at slibe store overflader, der fremstår nogenlunde rene og ikke er påført tykkere lag maling, der skal fjernes. Den efterlader overfladen glat og jævn, hvis du fører den med omhu.

Trekantsliber

Igen en maskine til finere slibning. Det trekantede hoved gør det lettere at komme til i hjørner og på kanter, der kan være stort set umulige at nå med rystepudseren. Trekantsliberen egner sig bedst til små indvendige og udvendige hjørner og forskellige former for kanter.

Multisliber

Multisliberen kan du kende på hovedet, der har stort set samme form som et almindeligt strygejern. Trekantet med to rundede sider.

Den egner sig som rystepudseren rigtig godt til større flader, men kan også som trekantsliberen nå ind i hjørnerne.

Du kan desuden finde multisliberen i udgaver med forskelligt tilbehør, der gør det muligt at slibe en række forskellige steder, der ellers er svære at komme til.

Excentersliber

Denne slibemaskine har en cirkulær fod, der roterer, når maskinen er i arbejde. Den har flere forskellige anvendelsesområder og kan både virke som finsliber af glatte overflader, men fungerer i høj grad også som materialefjerne i forbindelse med maling eller andre overfladebehandlinger. Desuden gør den runde fod det muligt at bruge disse slibemaskiner til krummede overflader.

Båndsliber

En båndsliber tager virkelig fat. Det roterende sandpapir kører om foden på omtrent samme måde som larvefødder på en dumper og fjerner med lethed selv tykke lag maling. Det er den mest kraftfulde og nok også mest udbredte form for slibemaskine.

Du kan altid købe tilpassede stykker sandpapir eller slibepapir, der er lige klar til at sætte på din maskine, når det gamle er brugt op. Vær altid opmærksom på, at maskinen tager hårdere fat, når papiret lige er skiftet end den gør med et ældre stykke. Tilpas derfor altid din brug, når du sætter nyt sandpapir på din slibemaskine, så undgår du ujævne overflader eller dybe fejl.